Ξένος Τύπος για Ελλάδα - κορονοϊός: Κρίση, αποδυναμωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, πολιτική αστάθεια και διαφθορά
Ξένος Τύπος για Ελλάδα – κορονοϊός: Νέο εγκώμιο της Ελλάδας για την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού πλέκει η Τelegraph σημειώνοντας ότι η χώρα μας, αν και συγκέντρωνε προϋποθέσεις για μια καταστροφή, αψήφησε μέχρι τώρα όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις. Μετά το αφιέρωμα στις ομορφιές της πατρίδας μας, της «πρώτης χώρας που πρέπει να επισκεφθεί κανείς» μετά την άρση του lockdown, η εφημερίδα σημειώνει ότι την ώρα που η πανδημία προκαλεί εκατόμβες θυμάτων στη Βρετανία, «η Ελλάδα ελπίζει να υποδεχθεί από τις 15 Ιουνίου αλλοδαπούς τουρίστες». Κι αυτό γιατί η χώρα μας κατέγραψε συντριπτικά λιγότερα κρούσματα και θανάτου σε σύγκριση με το Βέλγιο που έχει ανάλογο πληθυσμό.
«Στην Ελλάδα υπήρχαν όλες οι παγίδες μιας αναμενόμενης καταστροφής της Covid-19. Μια δεκαετής χρηματοοικονομική κρίση είχε αποδυναμώσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά επικρατούσαν, ενώ έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στην ΕΕ. Για αυτούς τους λόγους πολλοί ειδικοί περίμεναν το αποτέλεσμα στην Ελλάδα να αντικατοπτρίζει εκείνο της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Όμως κατάφερε να αψηφήσει τις πιθανότητες», αναφέρει το δημοσίευμα της Telegraph.
Η ελληνική κυβέρνηση άκουσε τη γνώμη των ειδικών
Σημαντικό ρόλο στo success story της χώρας μας έπαιξε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση άκουσε ευθύς εξ’ αρχής τη γνώμη των ειδικών. «Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει μια πανδημική απειλή αυτής της φύσης. Αν η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει ότι είναι ευάλωτη και δεν είχε αναλάβει γρήγορη και αποφασιστική δράση ίσως να αντιμετώπισε μια πολύ διαφορετική κατάσταση σήμερα». Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής πολιτικής και υγείας του LSE, και σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ΠΟΥ για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος.
«Στα μέσα Φεβρουαρίου καθώς εντεινόταν η διεθνής ανησυχία για τον κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε ειδικό υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του καθηγητή Μόσιαλου». Η κυβέρνηση αποφάσισε να ληφθεί προληπτική δράση με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, κλείσιμο σχολείων, απαγορεύσεις μεγάλων συναθροίσεων. «Στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις μία μέρα μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος της Covid-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση ματαίωσε τα ετήσια καρναβάλια.
Από 560 ΜΕΘ, φτάσαμε στις 1.00
Στις 11 Μαρτίου έκλεισε τα σχολεία και σε λίγες μέρες απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια. Έκλεισαν μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφου και μουσεία. Όσοι έφθαναν από το εξωτερικό έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων υπό την απειλή προστίμου. Όλοι οι κάτοικοι της χώρας υποχρεώνονταν να ενημερώνουν την κυβέρνηση κάθε φορά που έβγαιναν από τα σπίτια τους. Στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα είχε μόλις 560 κλίνες στις ΜΕΘ, αλλά τώρα έχει κοντά στις 1.000», αναφέρει η Τelegraph.
Από την πλευρά του ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει ότι με την έγκαιρη δράση η χώρα μας κέρδισε χρόνο για να προετοιμαστεί, ενώ περιόρισε την πρόσβαση στους οίκους ευγηρίας. «Ο χαμηλός αριθμός των θανάτων από την Covid-19 και των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε σύγκριση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτό», είπε ο καθηγητής του LSE.
Μόσιαλος στην Telegraph: Το εμβόλιο πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό
Αναφορικά με τις ανησυχίες για το ποιος και σε ποια τιμή θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – εάν και όταν αναπτυχθεί – η Telegraph σημειώνει ότι με στόχο την πιο ισότιμη και δίκαιη κατανομή του η ΕΕ υπέβαλε ψήφισμα στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ αυτόν τον μήνα, ώστε να ασκηθεί πίεση στους φαρμακευτικούς κολοσσούς και τις παρασκευάστριες εμβολίων να εγκαταλείψουν το μονοπώλιο που τους παρέχουν οι πατέντες. «Η Ελλάδα υπήρξε υπέρμαχος μιας τέτοιας προσέγγισης: τον περασμένο μήνα πρότεινε να αγοράσουν κράτη μέλη της ΕΕ από κοινού δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια κατά της Covid-19, ώστε εφόσον είναι αποτελεσματικά, να μπορούν να διανεμηθούν γρήγορα σε ολόκληρη την Ένωση.
“Η επιτυχία ενός προγράμματος ανοσοποίησης κατά της Covid-19 θα εξαρτηθεί από την δημόσια και ιδιωτική επένδυση στην ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή εμβολίων”, είπε ο Ηλίας Μόσιαλος. “Για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα αποθαρρυνθούν από τη συμμετοχή τους στην καινοτομία, θα πρέπει να ανταμείβονται κατάλληλα για τους κινδύνους που έχουν αναλάβει με την έρευνα και την ανάπτυξη” είπε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την πλειονότητα των επενδύσεων θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε εμβόλιο “γρήγορα και οικονομικά”.
Δίκαιη διανομή σε όσους έχουν ανάγκη
Ο τερματισμός της πανδημίας, λέει, θα απαιτήσει παρασκευή μεγάλης κλίμακας και δίκαιη διανομή – και προς το παρόν δεν έχουμε την ικανότητα για αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε την πρόσβαση για ευάλωτα άτομα σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και στο νότιο ημισφαίριο, που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά από ανεπαρκή παραγωγή, ανισότιμη διανομή και το εμπόδιο του κόστους.
Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, και με την υποστήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού, πρότεινα να αγοράσουν κράτη μέλη της ΕΕ, ή G20 ή ένα παρόμοιο σώμα, δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για ιατρικές τεχνολογίες που σχετίζονται με την Covid-19 και οι οποίες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, έτσι ώστε να μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή και να υπάρξει δίκαιη διανομή σε όσους έχουν ανάγκη – μετατρέποντας τα εμβόλια τα σε παγκόσμια δημόσια αγαθά “, δήλωσε ο Έλληνας καθηγητής στην Telegraph.