Τσιόδρας τέλος: Τι είπε ο καθηγητής γι' αυτούς που προσπάθησαν να αναπαράγουν το ψέμα ως αλήθεια και το παρανοϊκό ως λογικό.
Τσιόδρας τέλος: Άφησε να ξεχειλίσει από την καρδιά του η αγάπη και λατρεία του στους απλούς ανθρώπους τη χώρας που τον υποδέχονταν κάθε απόγευμα στα σαλόνια των σπιτιών τους, για να σταθούν όρθιοι με τις συμβουλές του στον εφιάλτη της πανδημίας, αλλά δεν ξέχασε και αυτούς που τον πίκραναν, επιδιώκοντας να παρουσιάσουν, κατά καιρούς, το παρανοϊκό ως λογικό και το ψέμα ως αλήθεια. Λίγο πριν πέσει η αυλαία της τελευταίας τηλεοπτικής ενημέρωσης του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τουλάχιστον σ αυτή τη φάση, του κύκλου της εξέλιξης του νέου κορονοϊού στη χώρα, άφησε να φανεί η πικρία του επιστήμονα, που αγάπησε όλη η Ελλάδα, για όσα εξωφρενικά και αντιεπιστημονικά ακούγονταν από ανίδεους με άλλους σκοπούς.
«Όλον αυτό τον καιρό» είπε ο καθηγητής «δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας, απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του. Όπως με έμαθαν οι δάσκαλοί μου και εμένα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά Καθηγητής, σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες, τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου»
Τσιόδρας τέλος: Η δυσκολότερη εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν όλους αυτούς τους μήνες- από την προετοιμασία, την ιατρική προσπάθεια, το lock down και τη σταδιακή επαναφορά- χαρακτηρίζοντας την εποχή «ίσως τη δυσκολότερη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο». «Σε μοναδικές στιγμές Ιστορίας», πρόσθεσε «ίσως τη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια, για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια, το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό.
Τέτοιες συμπεριφορές δε βοήθησαν
Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε και θα βοηθήσουν βέβαια στο μέλλον». Το Alphafreepress.gr, δύο φορές σ αυτό το διάστημα της αγωνίας, είχε αναδείξει, την πικρία του καθηγητής λοιμωξιολογίας, η παρουσία του οποίου απεδείχθη κομβική στο να μη θρηνήσει η χώρα τους χιλιάδες νεκρούς, όπως οι άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Ήταν εκεί, στις αρχές Μαΐου, όταν χωρίς να κατονομάζει αυτούς που πλάσαραν παρανοϊκές θεωρίες και αντιεπιστημονικές, στιγμάτιζε τις συμπεριφορές.
Και είχε πει σε έντονο ύφος: «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία; Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας, στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω να μην έχουν διαλυτικό σκοπό Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά».
Το «μαγείρεμα» των αριθμών και οι τουρίστες
Δύο ημέρες νωρίτερα, είχε απαντήσει έμμεσα στους ισχυρισμούς Έλληνα δημοσιογράφου, συνεργάτη γερμανικού μέσου ενημέρωσης, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα «μαγειρεύει» τους αριθμούς των θυμάτων από τον κορονοϊό για να προσελκύσει τουρίστες το καλοκαίρι! Έγραφε το Alphafreepress.gr «O– κατά γενική ομολογία- μειλίχιος και πράος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αγρίεψε σε κάποια στιγμή της τελευταίας ενημέρωσης, για τα νέα στοιχεία της μάχης κατά του ύπουλου εχθρού! Ήταν η στιγμή, που δήλωσε ότι «εμείς δεν μαγειρεύουμε τους αριθμούς. Οι αριθμοί, συνήθως, όταν δεν μαγειρεύονται, δεν λένε ψέματα».