Βιταμίνη D και κορονοϊός: Ο οργανισμός των ανθρώπων με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D δεν πολεμάει με όλα του τα όπλα τον νέο κορονοϊό.
Βιταμίνη D και κορονοϊος: Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού. Όπως είναι η βροχίτιδα. Σε σχετική έρευνα που αφορούσε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα χρόνο. Το συμπέρασμα; Μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία. Γιατί μπορεί να μας προστατεύσει και από τον κορονοϊό. Προσοχή, δε λέμε πως αν παίρνουμε βιταμίνη D δε θα πάθουμε κορονοϊό. Αν όμως είμαστε από τους «σωστούς» που θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν το οργανισμό τους, τότε καλό είναι να συμπληρώσουμε τη διατροφή μας μ’ ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D.
Ειδικότερα αν έχουμε έλλειψη σε αυτή. Αποδεδειγμένα η βιταμίνη D και η καθημερινή πρόσληψή της από τη διατροφή μας, μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50%. Δηλαδή πάρα πολύ! Αν σκεφτούμε λοιπόν πως ο κορονοϊός προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός με επάρκεια βιταμίνης D έχει αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά έναν ιό σε σχέση με κάποιον που παρουσιάζει έλλειψη. Κι επειδή η πανδημία παίζει δυστυχώς με τις πιθανότητες και τα εξατομικευμένα κριτήρια, όπως είναι η ηλικία και το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, επιλέγουμε να «πάμε με τα νερά» της.
Βιταμίνη D και κορονοϊός: Επιπλέον πληροφορίες για τη βιταμίνη D
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που ζουν στη νότια Ευρώπη έχουν πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Κάτι που μειώνει τη σύνθεση της βιταμίνης D, ενώ οι άνθρωποι στις χώρες της βόρειας Ευρώπης καταναλώνουν περισσότερο μουρουνέλαιο και συμπληρώματα βιταμίνης D. Η δεύτερη μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση medRxiv. Ανέλυσε δεδομένα από 10 χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern με επικεφαλής τον Ali Daneshkhah, κατέληξαν σε παρόμοιο συμπέρασμα. Ότι δηλαδή, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονταν με αδύναμο ανοσοποιητικό. Η γωστή και ως βιταμίνη του ήλιου ενισχύει την ανοσία και προλαμβάνει την υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση, ανέφεραν οι ερευνητές.
Τρόποι να αυξήσετε τη βιταμίνη D στον οργανισμό σας
Πρόσθεσαν επίσης, ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να εξηγήσει αρκετά μυστήρια γύρω από τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του γιατί τα παιδιά είναι απίθανο να πεθάνουν από COVID-19. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσει κανείς τα επίπεδα της βιταμίνης, είναι η παραμονή στον ήλιο για 10-15 λεπτά καθημερινά. Η βιταμίνη D βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου. Συμβάλλει στην πρόληψη άλλων μορφών παθήσεων (π.χ. υπέρταση). Επιπλέον εξετάζουμε την επάρκειά (ή μη) της στον οργανισμό μας με ειδική εξέταση και συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για το συμπλήρωμα που θα λάβουμε. Μπορείτε επίσης να τη λάβετε από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το μοσχαρίσιο συκώτι, το τυρί και οι κρόκοι αυγών.