Απολύσεις - κορονοϊός: Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του ΣΕΒ, το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί κατά 4% - από 17% το 2019 σε 21%- για την ώρα.
Απολύσεις – κορονοϊός: Μαύρα σύννεφα στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό, αφού η πανδημία έφερε μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2013. Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες συμπολίτες μας έχασαν τη δουλειά τους και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι θα την χάσουν, εξαιτίας της κρίσης από την εξάπλωση του κορωνοϊού, σημειώνοντας, έτσι, ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.
Γράφει η Ρέα Ιωάννου
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την πανδημία και παρά την οικονομική ανάκαμψη που είχε αρχίσει να σημειώνει δειλά-δειλά η χώρα μας, το ποσοστό ανεργίας και κατ’ επέκταση της φτώχειας, ήταν «σκανδαλωδώς αυξημένο», με αποτέλεσμα να καταγραφεί ήδη στα χειρότερα της ΕΕ. Αντιλαμβάνεστε ότι η κρίση που ζούμε τώρα, είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτή του 2013 και το σοκ είναι πολύ πιο βίαιο.
Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του ΣΕΒ, το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί κατά 4% – από 17% το 2019 σε 21%- για την ώρα, αφού εκτιμάται με εντονότερες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, λόγω μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπτώσεων της πανδημίας στη τουριστική αγορά.
Δυσάρεστα τα νέα όμως κι από την ΑΠΕ-ΜΠΕ, που κάνει αναφορά για την τρέχουσα χρονιά και την αύξηση του ποσοστού ανεργίας, σε μείωση της απασχόλησης κατά 155 000 άτομα. Πιο αναλυτικά εκφράζει πως 101 000 μισθωτοί και 54 000 αυτοαπασχολούμενοι, από τους οποίους μόνο 13 000 θα βρίσκονται φέτος ενεργοί στον τουριστικό κλάδο.
Μία μονάδα κάτω, μείον 50.000 θέσεις!
Ιδιαίτερες είναι όμως και οι εκτιμήσεις από άλλους αναλυτές στη χώρα μας, πως μία μονάδα πτώση του ΑΕΠ ισοδυναμεί με απώλεια 50 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Από τις αναλύσεις το μόνο σίγουρο είναι πως Αρμαγεδδώνα θυμίζουν οι επιπτώσεις στην οικονομία λόγω κορονωϊού και ίσως να μιλάμε για την μεγαλύτερη ύφεση που καταγράφτηκε παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και μεταξύ άλλων, 60 εκατ. Ευρωπαίοι θα χάσουν τις δουλείες τους, ενώ 40 εκατ. τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης κατά τη διάρκεια του Lock Down. Πιο συγκεκριμένα, στην Ισπανία οι άνεργοι ανέρχονται στα 3,31 εκατ., ενώ στη Γαλλία 400 χιλ. επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο τμήμα της «μερικής ανεργίας». Με την Αυστρία να καταγράφει νέο ρεκόρ ανεργίας στο 12% και στην Μ. Βρετανία να υπολογίζεται πως το 50% των επιχειρήσεων θα θέσουν σε διαθεσιμότητα έως και το 50% του εργατικού δυναμικού.
Στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο σοκ
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, να πούμε ότι σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό ανέργων, όπου εκτιμάται έως και 30%. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως, εάν δεν υπήρχε τακτική επιδότηση, από την αρχή της κατάστασης, από τις κυβερνήσεις, σίγουρα θα μιλούσαμε για διπλάσια ποσοστά ανεργίας, όχι μόνο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά Παγκοσμίως.
Αίσθημα αισιοδοξίας το Ταμείο Ανάκαμψης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, να προχωρήσει και να ξεπεράσει αυτήν την οικονομική κρίση που έφερε ο κορωνοϊός, με σταθερά αλλά και μεγάλα βήματα μπροστά με μια σωστή ανάλυση και αξιοποίηση αυτού του μεγάλου επενδυτικού εργαλείου που τίθεται στη διάθεση μας. Ας ελπίσουμε πως οι καταστάσεις και τα λάθη του παρελθόντος αυτή τη φορά θα μας βγάλουν νικητές και η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί κι άλλο.