Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αρβανίτης – Τσακαλώτος Κομισιόν: Εσωκομματικό “άδειασμα” για τα 32 διςσ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρβανίτης – Τσακαλώτος Κομισιόν: Εσωκομματικό “άδειασμα” για τα 32 διςσ.

Αρβανίτης - Τσακαλώτος Κομισιόν: Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια αναφέρει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Αρβανίτης – Τσακαλώτος Κομισιόν: Με μια δήλωση στην οποία σημείωσε ότι το πακέτο των 750 δισ. που ανακοίνωσε η Κομισιόν, για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, είναι μια ευχάριστη έκπληξη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επαναδιατύπωσε την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα άδειασε μεγαλοπρεπώς τον ευρωβουλευτής Κώστα Αρβανίτη. Το πρωί της Πέμπτης είχε δηλώσει ότι το πακέτο δεν είναι βάλσαμο και είχε κάνει λόγο για “επικοινωνιακή καταιγίδα των “Αρίστων”, ντόπιων και ξένων σε βάρος των λαϊκών αναγκών”

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου: Αδιαμφισβήτητα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα δε που αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού. Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια, να αυξάνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πολύ περισσότερο από τις αρχικές προτάσεις και να υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιοποίησης. Υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες, και πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση.

Θα περιμένουμε την έκβαση της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να δούμε τις τελικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ ενός πιο θαρραλέου προγράμματος “γέφυρα”, όπως αυτό που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο “Μένουμε Όρθιοι 2”, για να είναι σε καλύτερη θέση η οικονομία και η κοινωνία να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη:

Νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης είχε τοποθετηθεί σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος σημειώνοντας ότι “η πρόταση της Κομισιόν αφήνει όλους λίγο δυσαρεστημένους. Ή λίγο ικανοποιημένους, αν βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο. Ούτε αποκλειστικά δάνεια, ούτε επιδοτήσεις. Αλλά, λίγο από όλα, ως αφετηρία της συζήτησης και των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν από βδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Για να προσθέσει ότι “όσο κι αν θέλει κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο, φαίνεται ότι το περιεχόμενό του, κάθε άλλο παρά βάλσαμο είναι. Και το δύσκολο ευρωπαϊκό παζάρι δεν ξεκίνησε ακόμη. Οι βιαστικοί πανηγυρισμοί τόσο του κυρίου Μαργαρίτη Σχοινά όσο και κύκλων της ΝΔ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα λιθαράκι την επικοινωνιακή καταιγίδα των “Αρίστων”, ντόπιων και ξένων σε βάρος των λαϊκών αναγκών”.

Δείτε ακόμη

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης τα 32 δισ. από την Κομισιόν
Πακέτο Κομισιόν: Ένα “υπερόπλο” για την Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας
32 δισ. λύνουν τα χέρια του Μητσοτάκη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις