Επιχορήγηση ΕΕ για κορονοϊό: Ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης που έχει λάβει ποτέ η χώρα μας από την μεταπολίτευση έως σήμερα.
Επιχορήγηση ΕΕ για κορονοϊό: Η πρόταση από την ΕΕ για την χορήγηση 32 δις ευρώ για την Ελλάδα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης που έχει λάβει ποτέ η χώρα μας από την μεταπολίτευση έως σήμερα. Παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόταση πρέπει να μετατραπεί και σε απόφαση τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια ακόμη πρόκληση και ένα ακόμη στοίχημα που οφείλει να κερδίσει για το καλό της οικονομίας και την ολοκλήρωση της επιτυχούς πορείας της απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το στοίχημα αυτό ονομάζεται απορροφητικότητα. Σύμφωνα με τις προτάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, τα χρήματα προς τις χώρες που επλήγησαν από τον κορονοιό και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν, θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που θα έχουν ταυτόχρονα και συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα.
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η δημιουργία νέων, μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων για την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη, την νέα επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση του κλάδου υγείας. Με άλλα λόγια τα χρήματα αυτά που διαχωρίζονται σε 22,5 δις σε επιχορηγήσεις και σε 9,4 δις σε δανεισμό για την Ελλάδα, δεν μπορούν να διατεθούν αλόγιστα χωρίς σχέδιο. Και κυρίως χωρίς μελλοντική απόδοση σε θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόταση και για την εκμετάλλευση του πρωτογενή τομέα παραγωγής, που έτσι κι αλλιώς αποτελούσε προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Ο στόχος λοιπόν είναι προφανής.
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Επιχορήγηση ΕΕ για κορονοϊό: Με σοβαρότητα προχωρά ο Μητσοτάκης
Αυτό που δεν είναι προφανές και καλείται να το δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι το οικονομικό μοντέλο μέσω του οποίου τα χρήματα αυτά θα απορροφηθούν σε ποσοστό 100% και ούτε μονάδα λιγότερο. Το σύνθημα ήδη έσπευσε να δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι τα χρήματα θα επενδυθούν με σχέδιο και δεν θα διασκορπιστούν. Και έχει σοβαρούς λόγους ο κ. Μητσοτάκης να προχωρά σε αυτήν την δήλωση. Αν σκεφτεί κανείς, πόσα Ευρωπαικά πακέτα στήριξης πήρε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες τα οποία είτε χάθηκαν σε ανεκπλήρωτα και ημιτελή έργα, είτε κατασπαταλήθηκαν χωρίς κανείς να μάθει τους τελικούς τους αποδέκτες.
Η σοβαρότατη αυτή επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων οικονομικών παραγόντων της Ευρώπης, που ανέφεραν ότι το πακέτο αυτό θα έχει την «μορφή ΕΣΠΑ». Κάτι που σηναίνει, ότι κάθε ευρώ που θα ξοδεύεται θα ελέγχεται μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όπως και με τα χρήματα των ΕΣΠΑ χρειάζεται παρουσίαση μετρήσιμου έργου και με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, έτσι θα συμβεί και με αυτό το πακέτο, γι’αυτό αναφέρουμε ότι το στοίχημα είναι η αποροφητικότητα.
Τον τελικό λόγο στις δράσεις έχει ο πρωθυπουργός
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, ότι ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναθέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους την εκπόνηση ενός οικονομικού μοντέλου που θα έχει ως μοναδικό στόχο της απορόφηση των χρημάτων της ΕΕ και μάλιστα ο ίδιος θα έχει τον τελικό λόγο στις δράσεις που θα του προταθούν. Ο χρόνος δεν είναι πολύς, παρά το γεγονός ότι μέχρι η πρόταση να γίνει απόφαση και μέχρι να οριστούν οι χρόνοι των εκταμιεύσεων των χρημάτων μπορεί να κυλήσουν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό.