Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Ένα “μεγάλο υπερόπλο” την ώρα της κρίσης
ΕΝΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΕΣΠΑ

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Ένα “μεγάλο υπερόπλο” την ώρα της κρίσης

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Το καθαρό όφελος για την Ελλάδα ανέρχεται σε 33,4 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: “Όχι απλά θετική για την Ελλάδα, για το ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, μιλώντας  στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Brookings και το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia. Αναφερόμενος στην σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, χαρακτήρισε το πρόγραμμα “πολύ φιλόδοξο” και εκτίμησε ότι “η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που θα ωφεληθούν σημαντικά από αυτό”. Ο κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει ποτέ προς τα εμπρός με απολύτως γραμμικό τρόπο, αφού υπάρχουν “περίοδοι παράλυσης που ακολουθούνται από μεγάλα άλματα” και εκτίμησε ότι “ίσως αυτό να είναι μία ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναζωογονεί το Ευρωπαϊκό εγχείρημα”.

Χαρακτήρισε την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης “μεγάλο υπερόπλο” χωρίς το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση, και είπε ότι θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αν οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα που θα επικεντρώνεται σε ενίσχυση επιχειρήσεων και όχι σε δάνεια. “Για την επίδειξη αλληλεγγύης με χειροπιαστό τρόπο βοηθώντας όλες τις χώρες να απορροφήσουν την κρίση” υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε ότι ακόμη και οι χώρες που είναι επιφυλακτικές ως προς την υιοθέτηση αυτού του δρόμου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά ίσως περισσότερο από την Ελλάδα και τυχόν κατάρρευση της ενιαίας αγοράς, θα συνεπαγόταν γι’ αυτές μεγάλο κόστος.

Μητσοτάκης: Εγκώμια από τους ξένους

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εξελίξεις με τον κορονοϊό και την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Ελλάδα, δήλωσε “ιδιαίτερα περήφανος που έχουμε καταφέρει μέσα από την αντίδραση σε αυτή την κρίση να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας”. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές προλόγισε ο πρόεδρος του Brookings, στρατηγός Τζον Ρ. Άλεν, ο οποίος -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- έκανε λόγο για “ηρωική ηγεσία”, ενώ μίλησε “για τις γενναίες και έγκαιρες αποφάσεις” του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην κρίση του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι “συγκεντρώνουν μεγάλο θαυμασμό στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Ο πρόεδρος του Brookings είπε ακόμη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός “μέσα σε 10 μήνες κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της αποτελεσματικής και αποφασιστικής ηγεσίας και διακυβέρνησης και να κρατήσει άγνωστο πόσες χιλιάδες ανθρώπους ασφαλείς και υγιείς” ανέφερε ο στρατηγός Άλεν. Και πραγματικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ακόμη έθνη σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν τη μάχη τους με τον Covid-19 στρεφόμαστε στην Ελλάδα για τις βέλτιστες πρακτικές και έμπνευση”.

Μητσοτάκης: Γιατί πέτυχε η Ελλάδα

Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης απέδωσε την επιτυχία της Ελλάδας σε τέσσερα κρίσιμα στοιχεία: Την ταχύτητα στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, την ειλικρινή επικοινωνία με τους πολίτες, την οποία ανέλαβαν οι ειδικοί, την άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προφυλαχθούν και οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων από τον κορονοϊό. “Τα μοντέλα μας λένε ότι εάν είχαμε καθυστερήσει έστω κατά μία ή δύο εβδομάδες η πορεία της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική”, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο λόγος δόθηκε στους ειδικούς, και η κυβέρνηση φρόντισε να επικοινωνήσει το μήνυμά της προς τους πολίτες προτρέποντάς τους να παραμείνουν σπίτι και να ακολουθήσουν τους βασικούς κανόνες των κοινωνικών αποστάσεων.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τις κινήσεις που δρομολογήθηκαν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον διπλασιασμό των δυνατοτήτων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Τόνισε δε ότι το υγειονομικό προσωπικό έκανε εξαιρετική δουλειά, τονίζοντας πως δεν σημειώθηκε καμία απώλεια εργαζομένου στην Υγεία από τον Covid-19. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διεθνή αναγνώριση για τη διαχείρισης της κρίσης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως τα δύσκολα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας, όπως και η πιο πολύπλοκη πρόκληση του ανοίγματος αφορά το πώς γίνεται το άνοιγμα προς τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

“Προστατεύουμε τα σύνορά μας”

Ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας: Επισήμανε ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία αποπειράθηκε να εκβιάσει την Ευρώπη, στέλνοντας “χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα”. “Είπαμε όχι, αυτό δεν θα γίνει. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή”. Επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει ανοιχτή και εποικοδομητική σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον την αποκλιμάκωση των εντάσεων, και σημείωσε ότι ο ίδιος σταθερά επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα εφόσον όμως οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Κυρ. Μητσοτάκης στο Brookings: Πήραμε γρήγορα αποφάσεις, ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη – ΑΠΕ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα θα το επενδύσει το πακέτο της Κομισιόν, δεν θα το ξοδέψει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε ότι η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. «Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα»τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της ΕΕ και προς την κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν πληρούν τέσσερις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Ελλάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση να στηρίζεται σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα φιλόδοξο «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το «Ταμείο Ανάκαμψης»:

– Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.

– Να είναι ευέλικτο.

– Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.

– Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

Ταμείο Ανάκαμψης: Ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα

Για μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφορικά με την κατάθεση της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σχοινάς είπε πως πρόκειται για μια στιγμή όπου η Ευρώπη ξεπερνά λίγο τους περιορισμούς της και δείχνει ότι σε στιγμές κρίσης είναι ικανή να κινητοποιήσει πρωτοφανή μέσα που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν στη διάθεσή μας.

Το πιο σημαντικό, υπογράμμισε, «δεν είναι μόνο το μεγάλο ύψους αυτού του υπερόπλου σε πόρους, αλλά είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε την ανάληψη, από κοινού όλων των εταίρων, βαρών έτσι ώστε να βοηθηθούν αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ως προς την έγκριση της πρότασης αυτής της Κομισιόν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς παρατήρησε πως έχει αναπτυχθεί μια δυναμική και ότι υπάρχει μια σύγκλιση στις πρωτεύουσες της Ένωσης, ότι αυτή η συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί για την Ευρώπη. Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι αυτή η σύγκλιση γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητή στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αναγνώρισε πως θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση η οποία δεν θα είναι εύκολη και η οποία θα ξεκινήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ερωτηθείς αν μπορεί να ληφθεί οριστική απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς απάντησε: Χρειαζόμαστε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών, γιατί το κέντρο βάρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η ΕΕ θα δανειστεί ως Ένωση, έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τις χώρες-μέλη με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση πως πολύ δύσκολα θα βρεθεί μια κυβέρνηση ή ένα κοινοβούλιο που θα αναλάβει το κόστος της μη συμφωνίας σε τέτοιες ιστορικές στιγμές που ζούμε.

Η σημασία για την Ελλάδα

Εν συνεχεία, ο κ. Σχοινάς ανέδειξε τη σημασία της πρότασης της Κομισιόν για την Ελλάδα, τονίζοντας πως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για τη χώρα μας. Όπως αποσαφήνισε, για τα επόμενα επτά χρόνια θα έχουμε τους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης και δίπλα σε αυτά θα υπάρξουν άλλα τόσα, που είναι το κανονικό ελληνικό ΕΣΠΑ για την επόμενη επταετία.

«Οι πόροι, δηλαδή, που θα έχει η χώρα στη διάθεσή της για τα επόμενα επτά χρόνια θα είναι ουσιαστικά διπλάσιοι σε σχέση με το παρελθόν», διευκρίνισε περαιτέρω. Παράλληλα, κατά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν η πρόταση δείχνει ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει την Ελλάδα ως ένα αγκωνάρι ευρωπαϊκής σταθερότητας σε μια δύσκολη γειτονιά που πρέπει να στηριχθεί απόλυτα.

Ταμείο Ανάκαμψης: Χωρίς δεσμεύσεις

Σε ερώτηση αν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνοδεύονται από δεσμεύσεις όπως στα μνημόνια, ο κ. Σχοινάς απάντησε κατηγορματικά αρνητικά. «Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει η αιρεσιμότητα έτσι όπως τη ζήσαμε στη μνημονιακή εποχή. Εδώ έχουμε μια συμμετρική απειλή που μας αγγίζει όλους. Δεν θα έχουμε μνημονιακή αιρεσιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε όμως πως «θα υπάρχει μια σύνδεση αυτών των καινούργιων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με αυτό που όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύονται να κάνουν στο πλαίσιο του λεγόμενου οικονομικού εξαμήνου».

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως υπάρχει πιθανότητα να εκταμιευτούν χρήματα ακόμα και εντός του 2020, μέσω των προτάσεων-γέφυρα. «Παρόλο που για νομικούς λόγους και λόγω ότι ο δανεισμός θα πάρει λίγο χρόνο, όπως και η έγκριση που χρειάζεται από τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο -λογικά θα μας πάει την 1η Ιανουαρίου του 2021- μπορούμε ήδη φέτος να κάνουμε πολλά με τις λεγόμενες προτάσεις-γέφυρα.

Μπορούμε ορισμένα προγράμματα από το ισχύον πλαίσιο να τα παντρέψουμε με το επόμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε επιδοτήσεις ήδη από φέτος, στις οποίες πρέπει να προστεθούν και αυτές που έχουν αποφασίσει στο πλαίσιο του προγράμματος Sure (βοήθεια της βραχυπρόθεσμης ανεργίας), τα οποία είναι επίσης διαθέσιμα φέτος. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να γεφυρώσουν τις φετινές ανάγκες με τους νέους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης από του χρόνου» εξήγησε συγκεκριμένα.

https://www.youtube.com/watch?v=gfBTCRqPL5o

Δείτε ακόμη

Fortune: Η Ελλάδα έβαλε τα γυαλιά στους ισχυρούς
Η γαλλική Monde, η κούκλα και οι κορνίζες – Οι φωτογράφοι μπήκαν στο γραφείο της ΠτΔ
Δίμετρη λαμπάδα στη χάρη του…Μητσοτάκη
Ανάθεμά σε υπουργέ μου, από την Ευτυχία Παπούλια
Η Τelegraph πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδας – Πώς κατάφερε να “νικήσει” τον ιό
Το συγκλονιστικό αντίο Τσιόδρα – Ποιος έγραψε το ποίημα, η ανάρτηση της Ακρίτα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις