Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας 2020: Η Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης WorldMSDay καθιερώθηκε το 2009 μετά από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Αρχικά είχε οριστεί η Ημέρα να τιμάται την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου, ωστόσο από το 2018 η ημερομηνία αυτή τροποποιήθηκε και αντ’ αυτής ορίστηκε η 30η Μαΐου. Το φετινό μότο της εκστρατείας είναι «Συνδέομαι, Συνδεόμαστε», ενώ το σύμβολο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού MSConnection είναι η καρδιά MSHeart.
Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ενημέρωσε πως το Σάββατο 30 Μαΐου το συντριβάνι της πλατείας Ομονοίας θα φωτιστεί με πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα της ζωής και της ελπίδας, προκειμένου να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ο ίδιος, επίσης, ανέφερε πως «δεν αρκεί μόνο μια ημέρα και πως ο χρόνος έχει 365 και θα πρέπει κάθε μέρα να δουλεύουμε για μια πόλη που να μας χωράει όλους, μια πόλη που να μας ενώνει όλους».
Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.
Τα συμπτώματα
Θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι που διαρκεί πάνω από 48 ώρες είναι τα σημαντικότερα συμπτώματα της νόσου. Επομένως, σε περίπτωση που κάποιος αισθανθεί κάποιο από αυτά, θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί το νευρολόγο για να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και να δει αν όντως πάσχει από την συγκεκριμένη ασθένεια ή όχι. Η ασθένεια μπορεί να μην είναι ιάσιμη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
12.000 οι πάσχοντες στην Ελλάδα
Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα οι νοσούντες είναι περίπου 12.000, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πριν από περίπου 30 χρόνια η ποσόστωση της νόσου ήταν 30 άτομα ανά 100.000, σε αντίθεση με σήμερα που είναι 130 ανά 100.000. Η εμφατική αυτή διαφορά οφείλεται σίγουρα στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος, που ενισχύει την εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο, θα πρέπει να προσυπολογιστεί ότι κατά το παρελθόν πολλά περιστατικά της νόσου παρέμεναν αδιάγνωστα.
https://www.youtube.com/watch?v=Mei6HMgS7fk