Συμμορία αλλοδαπών στο κέντρο: Αλγερινοί και Μαροκινοί σκορπούσαν τον τρόμο

ΕΛΛΑΔΑ

Συμμορία αλλοδαπών στο κέντρο: Αλγερινοί και Μαροκινοί σκορπούσαν τον τρόμο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Συμμορία αλλοδαπών στο κέντρο: Είχαν προχωρήσει σε περίπου 500 ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές στο κέντρο της Αθήνας.

30.05.2020 | 06:49

Συμμορία αλλοδαπών στο κέντρο: Πολυάριθμη συμμορία Αλγερινών και Μαροκινών που δρούσε ασύδοτα τα τελευταία χρόνια στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, με ληστείες πεζών, κλοπές τσαντών και πορτοφολιών, διαρρήξεις διαμερισμάτων και αυτοκινήτων και εμπορία ναρκωτικών, αποδομείται από την Ασφάλεια Αττικής μετά από πέντε διαδοχικές φάσεις συλλήψεων και κατασχέσεων κλοπιμαίων που προηγήθηκαν.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Είναι η συμμορία, που έχει διαπράξει συνολικά πάνω από  405 κλοπές και ληστείες και έχουν καταγραφεί περισσότερες από τριακόσιες περιπτώσεις πώλησης ναρκωτικών από τα άτομα που μετείχαν. Η σπείρα αποτελείτο από 130 μέλη. Έχουν συλληφθεί έως τώρα 70 Αλγερινό- Μαροκινοί, κακοποιοί, που είχαν απλώσει τα δίχτυα τους στο ευρύτερο κέντρο, θεωρούμενοι σκληροί κακοποιοί, που ακινητοποιούν η και τραυματίζουν με μαχαίρια, πιστόλια η άλλα αιχμηρά αντικείμενα αν βρουν αντίσταση. Από τους 70, οι 43 έχουν προφυλακιστεί. Είναι αυτοί, που αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης,  ενώ αναζητούνται από τις υπηρεσίες Ασφαλείας, άλλα 60 μέλη.

Πρόκειται για τα μέλη της ίδιας συμμορίας για τα οποία είχε αναφερθεί από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ότι έχουν συλληφθεί κάπου διακόσιες φορές στο παρελθόν κι όμως, ήταν ελεύθεροι να σκορπούν τον τρόμο σε ανύποπτους ανθρώπους, που κινούνται στις κεντρικές περιοχές.

Κλεπταποδόχοι – ορμητήρια

Τώρα, εντοπίσθηκαν και οι κλεπταποδόχοι, τα κύρια ορμητήρια της οργάνωσης, καθώς και οι αποθήκες-καβάτζες εντός των οποίων βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλοπιμαίων. Η δράση της οργάνωσης εκτείνετο στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στις περιοχές Εξαρχείων, Ομονοίας, Ακροπόλεως και Συντάγματος. Εξακριβώθηκε και  η επέκταση της δράσης της και σε άλλες περιοχές, όπως των Αμπελοκήπων, του Νέου Ψυχικού, του Χαλανδρίου και του Πειραιά. Στην τελευταία φάση της εξάρθρωσης, συνελήφθησαν 17 μέλη.

Σε  έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους-καβάτζες στο κέντρο των Αθηνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Πλήθος κινητών τηλεφώνων, γυαλιά ηλίου, ηλεκτρονικές συσκευές ( Laptop – Tablet κ.τ.λ.), διαρρηκτικά εργαλεία, μικροποσότητα κάνναβης , δύο  ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,  πλήθος συσκευασιών επιμερισμού ναρκωτικών ουσιών,  δύο  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,  μοτοσυκλέτα. Τα μέλη της οργάνωσης «στόχευαν» κυρίως διερχόμενους πεζούς, τουρίστες-επισκέπτες και σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα. Ως προς τον τρόπο δράσης τους, για τις ληστείες και κλοπές σε βάρος πεζών, λειτουργούσαν με «ομάδες κρούσης», από τουλάχιστον τρία άτομα, με συγκεκριμένους ρόλους.

Το πρώτο και πιο έμπειρο άτομο ήταν επιφορτισμένο να εντοπίσει τον «στόχο», συνήθως άτομα προχωρημένης ηλικίας, γυναίκες καθώς και άτομα νεαρότερης ηλικίας με μειωμένη σωματική διάπλαση, ενώ προτιμούσαν να δρουν σε απομονωμένα-απόμερα σημεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκμεταλλεύονταν το συνωστισμό και με γρήγορες κινήσεις αφαιρούσαν όλα τα αντικείμενα ή μέρος αυτών, δίχως να γίνουν αντιληπτοί.

Σε απόμερα σημεία

Σε ό,τι αφορά στις κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα μέλη της οργάνωσης τα επέλεγαν με ιδιαίτερη προσοχή, ανάλογα με το βαθμό παλαιότητας και τα αντικλεπτικά συστήματα που έφεραν, ενώ προτιμούσαν οχήματα που ήταν παρκαρισμένα σε απόμερα σημεία. Αφού επέλεγαν το «όχημα-στόχο», παραβίαζαν τις κλειδαριές ή έσπαζαν τα φινιστρίνια και αφαιρούσαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα. Σε όλες τις περιπτώσεις, λάμβαναν προληπτικά μέτρα αντιπαρακολούθησης και έχοντας άριστη γνώση της γεωγραφικής διαμόρφωσης των περιοχών όπου δρούσαν, φρόντιζαν να ενσωματώνονται στο πλήθος παραμένοντας αθέατοι. Παράλληλα, ένα μέλος από κάθε ομάδα αναλάμβανε ρόλο «τσιλιαδόρου», προκειμένου να ενημερώνει τους υπόλοιπους για ενδεχόμενη αστυνομική παρουσία.

Σε συνεργό τα κλοπιμαία

Μετά την αφαίρεση των αντικειμένων, απομακρύνονταν από το σημείο με γρήγορες κινήσεις και παρέδιδαν αμέσως τα κλοπιμαία σε συνεργό τους, που δεν είχε εμπλακεί στην κλοπή ή τη ληστεία. Κατά τις, κατά καιρούς, συλλήψεις τους, δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας, με προφανή σκοπό την απόκρυψη της διαμονής τους και τη δυσχέρεια εντοπισμού των ιδίων και των κλοπιμαίων. Επίσης, δήλωναν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, αλλά και διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης, επικαλούμενοι παράλληλα και διάφορες εθνικότητες. Η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης φέρεται να μην εργάζεται ή να μην έχει εργαστεί ποτέ, γεγονός το οποίο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι είχαν ως μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους τη διάπραξη ληστειών, κλοπών κ.λπ.

Exit mobile version