Κορονοϊός: Η κυβέρνηση στοχεύει στην τέταρτη φάση, η οποία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να προχωρήσει σε δράσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και βασικό στόχο τη δομική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
Κορονοϊός: Κυρώνεται και έχει ισχύ νόµου από τη δηµοσίευσή της στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, η από 13.4.2020 Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου «Μέτρα για την αντιµετώπιση των συνεχιζόµενων συνεπειών της πανδηµίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» που έχει στόχο την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα μετά το “χτύπημα” του φονικού ιού. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών, τα μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ, το δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τα μέτρα για την επάνοδο στην οικονομική κανονικότητα αλλά και τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, διαρθρώνεται σε αρκετές φάσεις, με την μέχρι τώρα πορεία να κρίνεται θετική από την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Για ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω της πανδημίας, οι συνέπειες θα είναι βαριές, τόσο στην κερδοφορία, όσο και -κυρίως- στη ρευστότητα, ιδιαίτερα, μάλιστα, σε όσες είχαν προβλήματα επιβίωσης και πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι τo 79% των μελών Διοικητικών Συμβουλίων που έλαβαν μέρος σε πρόσφατη έρευνα της EY, εκτιμούσαν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης. Μεγάλος “πονοκέφαλος” είναι και οι εργαζόμενοι, που αγωνιούν για την επόμενη μέρα.
Μητσοτάκης: Υπάρχει περιθώριο περιορισμού των αρνητικών συνεπειών
Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με εργαζόμενους διάφορων κλάδων, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, από προσωπικά βιώματα που αφηγήθηκαν, τη θετική επίδραση που είχαν οι αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων που υλοποίησε η κυβέρνηση για την προστασία της απασχόλησης. Τόνισε ότι πάγιος και κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας, η διατήρηση των εισοδημάτων, η στήριξη των ανέργων αλλά και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής που προτάσσει την επιδότηση της εργασίας από την παροχή βοηθημάτων ανεργίας.
Σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, υπάρχει περιθώριο περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας φέτος, αλλά και θεμελίωσης των προϋποθέσεων για δυναμική ανάκαμψη το επόμενο έτος. «Πιστεύω ειλικρινά ότι έχουμε κάθε δυνατότητα, με τις παρεμβάσεις μας, να μετριάσουμε την επίπτωση της ύφεσης -αυτό προσπαθούμε να κάνουμε- και ταυτόχρονα να βάλουμε τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021», είπε.
Η συζήτηση στράφηκε επανειλημμένα στην εμπειρία της τηλεργασίας και στη δυνατότητα αξιοποίησης της εξ αποστάσεως απασχόλησης, δίχως αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία όσων έχουν μικρά παιδιά και δούλευαν από το σπίτι, ειδικά τις εργαζόμενες μητέρες, και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τηλεργασία. Επισημάνθηκε ακόμα ότι -με βάση την εμπειρία των συμμετεχόντων- η εργασία από το σπίτι δεν επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα, ειδικά αφότου αποκτηθεί οικειότητα με τα ψηφιακά εργαλεία.
Άδεια ειδικού σκοπού
Σημειώθηκε παράλληλα η χρησιμότητα της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, ενώ εξετάσθηκαν οι ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναβεβαιώνει ότι θα υπάρξει παρέμβαση για μείωση της προκαταβολής φόρου.
Στάθηκε ακόμα στην ανάγκη να επικοινωνούνται ξεκάθαρα στην αγορά οι μακροπρόθεσμες φορολογικές πολιτικές της κυβέρνησης, ώστε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις να έχουν την ορατότητα που απαιτείται ώστε να καταρτίσουν τα σχέδιά τους. Αναφερόμενος, ως παράδειγμα, στον χώρο των μετακινήσεων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει οχήματα χαμηλών εκπομπών και την προοδευτική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.
“Όπως ξέρετε περνάμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση με επιτυχία και αυτό το πιστωνόμαστε όλοι και αναβαθμίζει και την αξιοπιστία της χώρας μας. Αλλά ταυτόχρονα από την πρώτη στιγμή, το πρώτο μου μέλημα ήταν πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, πώς θα μειώσουμε -στο μέτρο του δυνατού- τις απολύσεις, πώς θα στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζόμενων οι οποίοι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, πώς θα στηρίξουμε τους ανέργους. Πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα αυτό το οποίο μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες του στελεχιακού μας δυναμικού, του εργατικού μας δυναμικού. Το πρώτο μας μέλημα αυτήν τη στιγμή είναι να απορροφήσουμε τους κραδασμούς. Και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη η τραυματική περίοδος που έχουμε μπροστά μας, μέχρι να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία”.
Την ίδια ώρα, τουρισμός και τράπεζες, είναι τα δύο άμεσα μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση. Με δεδομένη τη συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ και την απασχόληση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 80% των εισπράξεων πραγματοποιούνται στο 2ο και 3ο τρίμηνο, η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει άμεσα μια δύσκολη απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων, σταθμίζοντας οικονομικά οφέλη και υγειονομικούς κινδύνους.
Εκ περιτροπής εργασία και μισθοί
Μιλώντας σήμερα στον Γιώργο Αυτιά, ο Γιάννης Βρούτσης διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μειωθεί ο κατώτατος μισθός μέσω της εκ περιτροπής εργασίας. «Απαντώ κατηγορηματικά όχι. Η κυβέρνησή μας η πολιτεία προέβλεψε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό ακόμη και αν δουλεύει το μισό χρόνο του μήνα. Αυτό είναι οριζόντιο είναι κόκκινη γραμμή και το βάλαμε και στο νόμο», είπε ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας, εξήγησε ότι ο καθαρός μισθός θα είναι τα 550 ευρώ και με τις ασφαλιστικές εισφορές θα φτάνει στα 650 ευρώ μεικτά. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε το το όριο είναι ο σημερινός κατώτατος μισθός. «Ο επιχειρηματίας ό,τι και σχήμα να επιλέξει ο εργαζόμενος προστατεύεται απόλυτα».
Για τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα SURE, ο κ. Βρούτσης είπε ότι κινείται οριζόντια σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και πως η τελική αναπλήρωση στον καθαρό μισθό, είναι από 83,5% έως 100%, στην περίπτωση του κατώτατου μισθού.
Τι γίνεται με τους πλειστηριασμούς
Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, πλέον από έδρας ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα επαναπροσδιορίζει της ματαιωθείσες υποθέσεις, ενώ παράλληλα ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί από 1-6-2020 έως 31-7-2020. Ειδικότερα, με την τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα για τον τρόπο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, οι εργασίες των οποίων ανεστάλησαν προσωρινά με διαδοχικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις κατ’ εξουσιοδότηση της -από 11 Μαρτίου 2020- Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του».
Η τροπολογία αποσκοπεί στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διαδίκων με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των εξόδων των διαδίκων που προκύπτουν από τη ματαίωση των υποθέσεων. Ακόμα, λαμβάνονται μέτρα προς αποφυγή του συγχρωτισμού σε όλα τα δικαστήρια (όλων των βαθμών) της χώρας.
Τα μέτρα χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια
Ειδικότερα:
Το πρώτο αφορά την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών, καθώς και τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που έλαβε χώρα την 9η Μαρτίου 2020 στο ισόγειο του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Το δεύτερο την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων.
Το τρίτο αφορά διατάξεις σχετικές με το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το τέταρτο αφορά διατάξεις για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.
Έρχονται μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τη στήριξη της οικονομίας
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση στοχεύει και στη στήριξη της καινοτομίας – κάτι το οποίο, άλλωστε, ζητά και η Κομισιόν προκειμένου τα κράτη-μέλη να επωφεληθούν από κεφάλαια – με τον κ. Σταϊκούρα να τονίζει ότι σε τροπολογία του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται η δημιουργία Διεθνούς Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, για την ανάπτυξη της.
Το εν λόγω Πάρκο θα δημιουργηθεί στη Β. Ελλάδα από την ανώνυμη εταιρεία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας», η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο και στην οποία παραχωρείται ακίνητο «στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για τη δημιουργία ενός διεθνούς εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας τεχνολογικού πάρκου. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο, κατόπιν ενεργειών της σημερινής Κυβέρνησης, μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών», όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου υπάρχει και νομοθετική κατοχύρωση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ.
Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως «μέσα στο δεκάμηνο, η ΕΑΒ εξαιρέθηκε από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας. Ξεμπερδέψαμε το κουβάρι των εισπράξεων, επιδιώκοντας η επιχείρηση να πατάει «στα δικά της πόδια». Αποτρέψαμε τον οικονομικό στραγγαλισμό της, παρέχοντας πολύτιμο χρόνο προκειμένου να διευθετήσει τελωνειακές εκκρεμότητες του παρελθόντος».