Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Ψηφιακές εχθροπαραξίες: Κίνα vs Ινδία
PLUS

Ψηφιακές εχθροπαραξίες: Κίνα vs Ινδία

Ψηφιακές εχθροπαραξίες: Μια startup από το Τζαϊπούρ υπόσχεται διαγραφή όλων των εφαρμογών από την Κίνα στα smartphone.

Ψηφιακές εχθροπαραξίες: Οι εχθροπραξίες Κίνας – Ινδίας πέρασαν από τα σύνορα του Λαντάκ στα ψηφιακά «υψίπεδα» του Android οικοσυστήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο χώρες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στις εκατέρωθεν πλευρές της κοινής συνοριακής γραμμής και μία start up με έδρα το Τζαϊπούρ δημιούργησε μία εφαρμογή που υπόσχεται στους χρήστες smartphones εντοπισμό και διαγραφή όλων των app κινεζικών εταιρειών. Η OneTouch AppLabs λάνσαρε στο Google Play την εφαρμογή με το σαφές, ως προς τις προθέσεις της, όνομα Remove China Apps («Αφαιρέστε Εφαρμογές της Κίνας). Η εφαρμογή έχει μέγεθος μόλις 3.8MB και έχει ήδη εγκατασταθεί σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο κινητά, από χρήστες που για δικούς τους λόγους επιθυμούν να διαγράψουν αδιακρίτως, από τις συσκευές τους, όλες τις εφαρμογές εταιρειών με έδρα στην Κίνα.

Οι δημιουργοί δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα αφού για logo έχω μια κεφαλή δράκου με δύο σκουπόξυλα χιαστί. Για να παρακάμψουν τυχόν νομικούς σκοπέλους, υποστηρίζουν στην περιγραφή ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε για καθαρά «εκπαιδευτικούς λόγους» και μόνο για να την ταυτοποίηση προέλευσης συγκεκριμένων εφαρμογών, χωρίς καμία διαφημιστική ατζέντα ή πολιτική. «Δεν προωθούμε, ούτε αναγκάζουμε τους ανθρώπους να απεγκαταστήσουν οποιαδήποτε εφαρμογή», υποστηρίζουν. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει ότι αν η εφαρμογή δεν βρει καμία κινεζική εφαρμογή, επιβραβεύει τους χρήστες για αυτό: «Συγχαρητήρια, είστε φανταστικοί. Κανένα κινέζικο app δεν εντοπίστηκε στο κινητό σας».

 

Ψηφιακές εχθροπαραξίες: Το Remove China Apps κερδίζει το κοινό στο Google Play Store

Ωστόσο η ταυτοποίηση της χώρας προέλευσης κάθε εφαρμογής βασίζεται σε «έρευνα αγοράς», και οι προγραμματιστές του Remove China Apps δεν εγγυώνται πως οι πληροφορίες είναι απαραιτήτως 100% σωστές. Αν πάντως, για κάποιο λόγο, επιθυμείτε να σβήσετε όλες τις εφαρμογές με προέλευση από την Κίνα, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε κι εσείς την εφαρμογή και να αφήσετε να σαρώσει την λίστα με όλα τα apps. Το Remove China Apps θα εμφανίσει έναν κατάλογο με τις «μάλλον» κινέζικες εφαρμογές και, πατώντας το εικονίδιο του κάδου σκουπιδιών, θα απεγκαταστήσει τα apps που έχουν (μάλλον) προέλευση από την Κίνα. Ενώ η εφαρμογή κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό στο Google Play Store, ένα αντι-κινεζικό κίνημα αναπτύσσεται σχεδόν ταυτόχρονα στο Twitter, υπό το γενικό χάσταγκ #BoycottChineseProducts («μποϊκοτάρετε κινεζικά προϊόντα»).

Η χρόνια διαμάχη έχει αναζωπυρωθεί για τα καλά

Η χρονίζουσα διαμάχη για τον έλεγχο των επαρχιών του Κασμίρ έχει αναζωπυρωθεί για τα καλά, αυτή την φορά όχι ανάμεσα στο στη η Ινδία και το Πακιστάν αλλά ανάμεσα στην Ινδία και στην Κίνα. Ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε ότι τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) είναι έτοιμα «για παν ενδεχόμενο», με σαφείς αιχμές για το ανοικτό, ιστορικό «μέτωπο» στα βουνά των Ιμαλαΐων. «Προτρέπουμε την Ινδία να συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου και να αποφύγει τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να περιπλέξουν την κατάσταση των συνόρων και να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για μία ένοπλη σύρραξη. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διπλωματική επικοινωνία για το ζήτημα των συνόρων», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε καθώς, πριν λίγες ημέρες, επτά Κινέζοι και τέσσερις Ινδοί συνοριοφύλακες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την διάρκεια «θερμού επεισοδίου» στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, στο απομονωμένο, ορεινό συνοριακό πέρασμα Νούκα-Λα κοντά στο Θιβέτ, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Οι δύο χώρες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στη γη έχουν ιστορικές διαφωνίες για τακοινά σύνορα μήκους 3.400 χιλιομέτρων. Οι απαρχές της διαμάχης εντοπίζονται στα 1914, όταν ο στρατηγός Χένρι ΜακΜάχον είχε οριοθετήσει τη συνοριακή γραμμή της, υπό βρετανικού ελέγχου τότε, Ινδίας με το Θιβέτ. Όταν η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1947 αποδέχθηκε το status quo, αλλά τρία χρόνια αργότερα, όλα άλλαξαν όταν ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός κατέλαβε το Θιβέτ, απορρίπτοντας τη «γραμμή Μακμάχον».

Δείτε ακόμα

Κέρδισε το “Τζόκερ”
Σεξ: Χάνεται η επιθυμία μετά τα 60;
Αυτά τα τρία ζώδια θα αλλάξουν το relationship status τους μέσα στο καλοκαίρι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις