Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ψήσιμο σουβλάκια: Το μυστικό που θα αλλάξει τον τρόπο που ψήνεις σουβλάκια
PLUS

Ψήσιμο σουβλάκια: Το μυστικό που θα αλλάξει τον τρόπο που ψήνεις σουβλάκια

Ψήσιμο σουβλάκια: To μπάρμπεκιου είναι από τις πιο αγαπημένες μας συνήθειες τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα γιατί το άρωμα της τσίκνας φέρνει όλη την παρέα πιο κοντά.

Ψήσιμο σουβλάκια:  To μπάρμπεκιου είναι από τις πιο αγαπημένες μας συνήθειες τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα. Το άρωμα της τσίκνας φέρνει όλη την παρέα πιο κοντά, με νόστιμα ορεκτικά και σάλτσες να σιγοντάρουν το πληθωρικό τσιμπούσι. Όλα αυτά, αν δεν είσαι ο ψήστης! Γιατί αν είσαι, σπαταλάς μεγάλο μέρος της μέρας μακριά από την παρέα, προετοιμάζοντας τα κρεατικά. Ο διάσημος Αμερικανός παρουσιαστής και foodie, Άλτον Μπράουν έχει ένα πανέξυπνο κόλπο για να γλιτώνουμε αρκετή ώρα από την προετοιμασία του BBQ. Όπως ξέρεις, τα ξυλάκια για τα σουβλάκια χρειάζεται να βυθιστούν σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και να μείνουν εκεί για 10-30 λεπτά, ώστε να μπορούν να αντέξουν την υψηλή θερμοκρασία της ψησταριάς.

Ο Άλτον προτείνει να γεμίσουμε ένα μπουκάλι με νερό κάποια στιγμή που να έχουμε χρόνο, να βάλουμε μέσα τα ξυλάκια και να το κλείσουμε. Έτσι θα έχουμε ανά πάσα στιγμή έτοιμα ξυλάκια για τα σουβλάκια μας. «Απλά πιέστε λίγο το μπουκάλι και αυτά θα πεταχτούν έξω», εξηγεί.

Ψήσιμο σουβλάκια: 10 συμβουλές για να ψήσουμε σπίτι νόστιμα  σουβλάκια.

1. Το πιο ζουμερό και αφράτο σουβλάκι το φτιάχνουμε από λαιμό, γιατί έχει τρυφερό ψαχνό και νόστιμο λίπος, αλλά και από πανσέτα, η οποία θέλει καλό ψήσιμο σε σχάρα, ώστε να στάζουν τα λίπη. Για πιο light σουβλάκι επιλέγουμε ψαχνό από μπούτι ή από ψαρονέφρι, το οποίο θέλει προσοχή γιατί στεγνώνει εύκολα, γι’ αυτό και πρέπει να φαγωθεί ζεστό. Ωραίους συνδυασμούς μας δίνει το μπούτι εναλλάξ με πανσέτα ή λαιμό. Προσοχή, η σπάλα δεν ενδείκνυται, γιατί περιέχει «φλέβες» κολλαγόνου, που δεν προλαβαίνουν να μαλακώσουν στο ψήσιμο και παραμένουν σκληρές στο μάσημα, σαν νεύρα.

2.Αν πάρουμε καλαμάκια από μπαμπού, καλό είναι να μην τα χρησιμοποιούμε στα κάρβουνα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούν. Βοηθάει αν τα μουσκέψουμε για 30 λεπτά σε νερό πριν περάσουμε σε αυτά το κρέας, αλλά γενικά αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε πάνω από ανοιχτή φωτιά. Αντίθετα, τα χρησιμοποιούμε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα σε οικιακές ψηστιέρες ή στο γκριλ. Τα ανοξείδωτα μεταλλικά σουβλάκια είναι προτιμότερα, γιατί διαχέουν τη θερμότητα στο εσωτερικό κάθε κομματιού, διευκολύνοντας το ψήσιμο. Προσοχή, όμως, γιατί καίνε. Προτιμάμε πλακέ ή τετραγωνισμένα, γιατί τα κομμάτια στερεώνονται καλύτερα και δεν γυρίζουν όταν γυρνάμε τα σουβλάκια.

3. Κόβουμε το κρέας σε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφους κύβους των 2,5 εκ. περίπου. Στα σουβλάκια με ανάμεικτα κομμάτια από μπούτι και λαιμό ή πανσέτα δίνουμε έμφαση στην ομοιόμορφη κατανομή των λιπαρών κομματιών.

4. Αν τα κομμάτια έχουν μαριναριστεί, τα σκουπίζουμε πρώτα ελαφρώς με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια τα περνάμε το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά όχι υπερβολικά σφιχτά. Ετσι, τα σουβλάκια αποκτούν συνοχή και δεν κινδυνεύουν στα γυρίσματα, ενώ παράλληλα η θερμότητα περνά ανάμεσα στα κομμάτια και ψήνονται καλύτερα.

Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά

5. Το κρέας να αποκτήσει μια ρόδινη κρούστα εξωτερικά, που οφείλεται στο καραμέλωμα των πρωτεϊνών του.

6. Μόλις ροδίσουν καλά από την πλευρά που είναι εκτεθειμένη στη θερμότητα (σε περίπου 5 – 7 λεπτά), τα γυρνάμε. Αν το σουβλάκι δεν ξεκολλάει, δεν το γυρνάμε με το ζόρι, για να μην κομματιαστεί. Αντίθετα, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη. Αν και στην επόμενη απόπειρα δεν ξεκολλάει εύκολα, το «βοηθάμε» με μια σπάτουλα και το γυρνάμε να ροδίσει καλά και από τις άλλες 3 πλευρές. Όταν και οι 4 πλευρές έχουν ροδίσει, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά (αραιώνουμε τη θράκα ή ανεβάζουμε τη σχάρα ή ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία με το διακόπτη, ανάλογα με το πού ψήνουμε) και κάνουμε τακτικά γυρίσματα ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό τους, χωρίς να καούν εξωτερικά.

Τακτικό γύρισμα

7. Το τακτικό γύρισμα, πέρα από το ότι τα ψήνει ομοιόμορφα, παράλληλα ανακινεί το εσωτερικό λίπος των κομματιών, σαν ένα είδος «μπετονιέρας», και δεν τα αφήνει να στεγνώσουν.

8. Αν δεν τα έχουμε μαρινάρει, μπορούμε στη διάρκεια του ψησίματος να αλείφουμε τακτικά τα σουβλάκια με λίγη λαδορίγανη. Έτσι, νοστιμίζουν και διατηρούνται υγρά.

9. Ορισμένοι δεν αλατίζουν τα σουβλάκια πριν από το ψήσιμο, για να μην αποβάλει το κρέας τους χυμούς του. Αλλοι, πάλι, τα αλατίζουν λίγο πριν τα ψήσουν. Δοκιμάσαμε και τους δύο τρόπους και η αλήθεια είναι ότι δεν είδαμε διαφορά.

10. Ο ασφαλέστερος τρόπος να δούμε αν έχουν ψηθεί είναι να κόψουμε ένα κομμάτι στη μέση.

Δείτε ακόμη

Το ελληνικό μέλι το πιο θρεπτικό ανάμεσα σε 48 είδη
Το νερό μπορεί να βλάψει την υγεία;
Με αυτό το ρόφημα μειώνεις κατά 56% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις