Τατόι θερινό σινεμά: Στις 12 Σεπτεμβρίου

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τατόι θερινό σινεμά: Στις 12 Σεπτεμβρίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελισάβετ Μαυρίδου

Τατόι θερινό σινεμά: Τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι θα μετατραπούν σε «θερινό σινεμά» για μία νύχτα, στις αρχές του Σεπτέμβρη.

01.06.2020 | 14:30

Τατόι θερινό σινεμά: Η ταινία Οι Απάχηδες των Αθηνών” θα παρουσιαστεί στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοίου, από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 και θα είναι το πρώτο ανάλογο πολιτιστικό γεγονός που θα λάβει χώρα εκεί, σύμφωνα με το Σωματείο “Φίλοι Κτήματος Τατοΐου”. Η ταινία θα παρουσιαστεί επίσης στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις 15 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παγκόσμια προβολή της αποκατεστημένης ταινίας έλαβε χώρα στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

“Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η πρώτη παγκόσμια προβολή, οι “Απάχηδες των Αθηνών” επιστρέφουν για πρώτη φορά σε δύο ανοιχτούς εμβληματικούς χώρους. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου και στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη συνοδεία της ορχήστρας της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης”, προσθέτει το σωματείο.

 Τατόι θερινό σινεμά: Η κρυφή γοητεία της αποκατάστασης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

“Οι Απάχηδες των Αθηνών” (1930) είναι η πρώτη “ηχητική και άδουσα” ελληνική ταινία –συνοδευόταν δηλαδή από συγχρονισμένη ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών–, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γαζιάδη. Από χρόνια χαμένη, βρέθηκε πρόσφατα στα αρχεία της Ταινιοθήκης της Γαλλίας, ενώ χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας ανέλαβε το σημαντικό έργο της αποκατάστασης και ψηφιοποίησης της, καθώς και της ανασύνθεσης της μουσικής που συνόδευε το έργο.

 Στη Λυρική η αποκατεστημένη κόπια των “Απάχηδων των Αθηνών”

Η ταινία, που βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα (1921), αποτελεί έναν σημαντικό, χαμένο ως σήμερα, κρίκο στην ιστορία του πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της ελληνικής οπερέτας, όπως ο Πέτρος Κυριακός, η Μαίρη Σαγιάνου, ο Πέτρος Επιτροπάκης και ο Γιάννης Πρινέας.

Κύρια δύναμη της κινηματογραφημένης αυτής οπερέτας, έγκειται στην υψηλή αισθητική της κινηματογράφησης, η οποία καταγράφει έξοχα ορισμένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας και των περιχώρων, και συλλαμβάνει την καθημερινότητα του 1930 στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην Αγορά, στο Θησείο, στο Γκάζι, στα Χαυτεία, στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ομόνοια, στην οδό Σταδίου, στην Πανεπιστημίου, αλλά και στα Ανάκτορα του Τατοΐου.

Δείτε ακόμη

 Η καλύτερη ταινία της δεκαετίας σύμφωνα με τον Κουέντιν Ταραντίνο
Ο Ερίκ Καντονά πρωταγωνιστεί στη σειρά «Απάνθρωποι Πόροι»
“Κάποιοι είχαν βαρύτερες συνέπειες” – Γιατί ο Μποτσέλι δεν μίλησε για τον κορονοϊό
Exit mobile version