ΠΑΟ – Γουέμπλεϊ: Για την “εποποιία”, για το “θαύμα”, για την “πορεία”, για την αγωνιστική παρουσία του Παναθηναϊκού τέλος πάντων, από τον πρώτο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης 197071, ως το τελικό με τον Αγιαξ, έχουν γραφτεί πολλά. Κι έχουν ειπωθεί περισσότερα. Πολλά περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Πάντα συνέβαινε αυτό στη πατρίδα μας. Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλον. Αιώνες τώρα. Scripta manent. και τα… σκρίπτα έγραψαν πως σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη -και μοναδική ως σήμερα- ομάδα που προκρίθηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Η ήττα 2-0 από τον Αγιαξ του Κρόιφ και του Νέέσκενς, του Χάαν, του Χουλσόφ και των άλλων παικταράδων του Μίχελς και του total football. Αντρίκια πράγματα. Θετικό αποτέλεσμα για ελληνική ομάδα απεναντι σε εκείνο τον Αγιαξ. Μην λέμε ότι νά ναι. Οκ, ήττα, αλλά μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες αγωνιστικά ομάδες της ποδοσφαιρικής Ιστορίας. Και το ότι ο μέγας ηγέτης της. ο Γιόχαν Κρόιφ, λογίζεται ως ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών, αλλά κυρίως, το ότι αναγνωρίζεται από όλους ως ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου και σαν προπονητής, λέει πολλά. Πάρα πολλά!
ΠΑΟ – Γουέμπλεϊ: Τότε 8 ματς, τώρα 16
Ο περσινός πρωταθλητής ΠΑΟΚ αν ήθελε να φτάσει στον τελικό και να διεκδικήσει την κούπα, θα έπρεπε να παίξει 16 παιχνίδια. Δύο σε προκριματικό γύρο, δύο στα πλέι οφ, 6 στον όμιλο, ακόμα δύο στους “16”, και δύο στα προημιτελικά, δύο στα ημιτελικά. Σύνολο 16 αγωνες από δυνατά μέχρι απίθανα να τα χτυπήσει ελληνικό κλαμπ. Τότε, το Πρωταθλητριών με διεκδικήτριες μόνο ομάδες κορυφής στην πατρίδα τους και όχι 4 κλαμπ από κάθε μεγάλη λίγκα, είχε μία σαφή πορεία. Τέσσερις γύρους 8 αγώνες και μετά τελικός!
Σε αυτά τα 8 ματς οι υπερβάσεις του Παναθηναϊκού ήταν οι προκρίσεις με Εβερτον και Ερυθρό Αστέρα. Μιλάμε για την Εβερτον των Κένταλ, Μπολ, Χαρστ, Μόρισεϊ, Τζόνσον κ.α. Και τον Αστέρα που ήταν η μισή εθνική Γιουγκοσλαβίας με Ατσίμοβιτς, Όστοιτς, Φιλίποβιτς κ.ά. Είχαν προηγηθεί βέβαια οι Ζενές Ες και Σλόβαν Μπρατισλάβας, αλλά οι υπερβάσεις ήταν η Εβερτον και ο Αστέρας. Και Και μετά τελικός. Μετά το όνειρο. Το έσβησαν οι Ιπτάμενοι Ολλανδοί βέβαια. Οπως και μερικές δεκαετίες αργότερα ή ίδια ομάδα, στον ημιτελικό του… Λίτμανεν. (Καταραμένος για τις ελληνικές ομάδες αυτός ο Αίαντας!).
ΠΑΟ – Γουέμπλεϊ: Η τροχιά προς το θαύμα
Στο δρόμο για τον τελικό, ο Παναθηναϊκός πέτυχε συνολικά 16 γκολ και δέχθηκε 10. Τα 10 από τα 16 γκολ του σημείωσε ο Αντώνης Αντωνιάδης, που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.
Α’ Γύρος
Ζενές Ες – Παναθηναϊκός 1-2
Παναθηναϊκός – Ζενές Ες 5-0
Β’ Γύρος
Παναθηναϊκός – Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-0
Σλόβαν Μπρατισλάβας – Παναθηναϊκός 2-1
Προημιτελικός Γύρος
Έβερτον – Παναθηναϊκός 1-1
Παναθηναϊκός – Έβερτον 0-0
Ημιτελικός Γύρος
Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 4-1
Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0
Τελικός
Άγιαξ – Παναθηναϊκός 2-0
Σκόρερ: Βαν Ντάικ (5′), Καψής (85′ – αυτογκόλ).
Διαιτητής: Τέιλορ (Αγγλία)
ΑΓΙΑΞ (Μίχελς): Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46′), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.