Τουρκία γεωτρήσεις – Κρήτη: Τουρκικές προκλήσεις δίχως όριο, σε επιφυλακή η Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία γεωτρήσεις – Κρήτη: Τουρκικές προκλήσεις δίχως όριο, σε επιφυλακή η Αθήνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τουρκία γεωτρήσεις - Κρήτη: Μετά την γνωστοποίηση της δημοσίευσης των αιτημάτων της ΤΡΑΟ για έρευνες υδρογονανθράκων ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου μέχρι και τα ανατολικά της Κρήτης, το πρωθυπουργικό γραφείο βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις.

02.06.2020 | 10:31

Τουρκία γεωτρήσεις – Κρήτη: Νέα πρόκληση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε το πρωί της Τρίτης, απαντώντας στο διάβημα της Αθήνας, ότι η Τουρκία θα κάνει κανονικά τις έρευνες που ανακοίνωσε, εντός της “υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ”. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: “Οι δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων των Τουρκικών Πετρελαίων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας διεξάγονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα”.

Τουρκία γεωτρήσεις – Κρήτη: Σε επιφυλακή η Αθήνα

Αποφασισμένη να μην αφήσει καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη είναι η Αθήνα που βλέπει τον Ερντογάν να ανεβάζει διαρκώς τους τόνους της έντασης απέναντι στην Ελλάδα. Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε πως θα πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα θέτοντας παράλληλα και τις “κόκκινες” γραμμές. Οι γεωτρήσεις που ετοιμάζει η Τουρκία νότια της Κρήτης αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών είναι μία κίνηση που αν τελικά γίνει πράξη, τότε θα έχει περάσει την ελληνική “κόκκινη” γραμμή.

“Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη, για ν’ αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το διάβημα ήταν μόνο η αρχή

Με προσεχτικές κινήσεις το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει τα επόμενα βήματα απέναντι στην Τουρκία. Το διάβημα και οι εξηγήσεις που ζήτησε ο Νίκος Δένδιας από τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα φαίνεται να είναι μόνο η αρχή καθώς το “διπλωματικό οπλοστάσιο” αναμένεται να αρχίσει να ξετυλίγεται σταδιακά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το προανήγγειλε.

“Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο ενεργειών οι οποίες θα αρχίσουν να κλιμακώνονται” είπε χαρακτηριστικά χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ την ίδια τακτική ακολουθεί και το υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος είναι ο διπλωματικός αιφνιδιασμός της Άγκυρας έτσι ώστε να μην προλάβει να αντιδράσει και η Αθήνα να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις.

Μπλόκο στα τουρκικά σχέδια

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στο αίτημα της εταιρείας πετρελαίου για την έναρξη γεωτρήσεων, αυτό δεν θα αλλάξει την στρατηγική της ελληνικής πλευράς που θέλει να μπλοκάρει τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν πριν καν γίνουν πράξη. Η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να καταστήσει σαφές τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και προς την γειτονική χώρα πως τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Παράλληλα στο υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν πως θα πρέπει η Άγκυρα να γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί στην περίπτωση που ξεκινήσουν έρευνες νότια της Κρήτης.

Τούρκος πρέσβης: Γνωστές και διαφανείς οι θέσεις μας

Τουρκικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως ο Τούρκος πρέσβης, Burak Ozugergin απάντησε πως “οι τουρκικές θέσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων οριοθέτησης, του Κυπριακού προβλήματος, των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι γνωστές και διαφανείς, ότι δηλαδή οι θέσεις αυτές κινούνται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου”. Παράλληλα σημείωσε ότι οι συνεχείς εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντηθεί, τονίζοντας πως “ποτέ δεν είναι αργά για (δύο) γείτονες όχι μόνο να συνομιλούν, αλλά και να ακούει ο ένας τον άλλον”.

Τουρκικές προκλήσεις σε πολλά μέτωπα

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει τη βεντάλια των προκλήσεων απέναντι στην χώρα μας. Καθημερινές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μεταναστευτικό, συγκρούσεις στον Έβρο, συνεργασία Τουρκίας – Λιβύης και τώρα έρευνες νότια της Κρήτης, είναι τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα. Αναλυτές εκτιμούν πως οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου δεν είναι τυχαίες καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να ενισχύσει το προφίλ του στο εσωτερικό της χώρας του, προκειμένου να οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές.

Τουρκία γεωτρήσεις – Κρήτη: Τι λέει ο καθηγητής Συρίγος

Για τις τουρκικές κινήσεις μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος. Επεσήμανε τη σημασία της λέξης “πρόθεση”, καθώς η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και η δημοσίευση αφορά την “επιθυμία” της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας να κάνει έρευνες σε περιοχές που εμπεριέχονται στην οριοθέτηση ΑΟΖ του τουρκολυβικού μνημονίου. “Θεωρώ ότι αυτό εντάσσεται μέσα σε έναν πόλεμο νεύρων που κάνει η τουρκική πλευρά προς την ελληνική, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Τα δεδομένα όπως είπε δεν έχουν αλλάξει, ενώ τα σημεία που δημοσιεύθηκαν στο χάρτη είναι ήδη γνωστά από το τουρκολυβικό μνημόνιο και από τον χάρτη που έστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου του 2020. “Μας προετοιμάζει ότι τους αμέσως επόμενους μήνες, θα στείλει σεισμογραφικά στην ευρύτερη περιοχή. Δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο”, τόνισε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε ότι θεωρεί πιο πιθανό να σταλούν προς το Καστελόριζο παρά προς την Κρήτη.

Για την ελληνική πλευρά, είπε ο κ. Συρίγος οι κινήσεις αυτές θεωρούνται παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα και περί τα τέλη Δεκεμβρίου στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Σχετικά με τις κυρώσεις που είχε ανακοινώσει η ΕΕ σε βάρος της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου, ο κ. Συρίγος είπε ότι ελήφθησαν σε θεωρητικό επίπεδο αλλά όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής, επιβλήθηκσαν “κάποιες αστείες κυρώσεις σε βάρος δύο προσώπων στη διοίκηση της τουρκικής κρατικής εταιρίας”.

“Βλέπουμε ότι η ΕΕ προσεγγίζει την Τουρκία μόνο από πλευράς μεταναστευτικού. Αυτό είναι το κύριο θέμα που την ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα προσπαθεί να τα ξεπεράσει με μάλλον με άτσαλο και ήπιο τρόπο”, τόνισε.

Exit mobile version