Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ντόχα κρούσματα: Σε καραντίνα και οι 91 επιβάτες
ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ

Ντόχα κρούσματα: Σε καραντίνα και οι 91 επιβάτες

Ντόχα κρούσματα: Πρόβα για το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού ήταν ο εντοπισμός των 12 κρουσμάτων κορωνοϊού στην πτήση από την Ντόχα που προσγειώθηκε προχθές στο «Ελ. Βενιζέλος».

Ντόχα κρούσματα: Δώδεκα θετικά κρούσματα βρέθηκαν στη χθεσινή πτήση της Qatar Airlines, από την Ντόχα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, μετά από τη διενέργεια του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19 που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εννέα (9) από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο (2) Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα (1) άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για 7 ημέρες ως στενές high και low risk επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του 7ημέρου. Οι πτήσεις από και προς το Κατάρ αναστέλλονται έως και τις 15 Ιουνίου 2020.

Ντόχα κρούσματα: ‘Πρόβα’ για το καλοκαίρι

Η διαχείριση του αεροπλάνου που προσγειώθηκε προχθές στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το αεροδρόμιο της Ντόχα αποτελεί μια μικρή πρόβα σε ό,τι πιθανόν θα εκτυλίσσεται σε καθημερινή βάση στη χώρα μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε θα ανοίξουν τα σύνορα στους τουρίστες. Το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζει μέχρι τώρα με τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού η Ελλάδα ακολουθήθηκε και με τους επιβάτες της πτήσης από Κατάρ, δηλαδή έλεγχος και καραντίνα.

Τα 12 «εισαγόμενα» κρούσματα της πτήσης από το Κατάρ που επιβεβαιώθηκαν χθες από τα Εργαστήρια μαζί με τα επτά εγχώρια κρούσματα, εκτίναξαν τον ημερήσιο απολογισμό των θετικών στον κορωνοϊό περιστατικών. Τα 19 χθεσινά κρούσματα ήταν σαφώς πολλαπλάσια από τα δύο της προχθεσινής ημέρας, καθώς και τα δύο της Κυριακής, ακόμη και από τα 7 του περασμένου Σαββάτου. Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων (18) καταγράφηκε και την περασμένη Τετάρτη, αλλά με την πλειονότητα να αφορά κρούσματα από τις λεγόμενες συρροές κρουσμάτων, δηλαδή γνωστές «εστίες» που έχουν δώσει και δίνουν νέα περιστατικά, όπως η περιοχή Νέα Σμύρνη Λάρισας όπου κατοικούν Ρομά ή η περιοχή Εχίνου στην Ξάνθη.

Κρούσματα επαναπατρισθέντων θετικών στον κορωνοϊό είχαν αναφερθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, αλλά ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα δύο από κάθε πτήση. Τα 12 που εισήχθησαν μέσω Κατάρ δίνουν μια εικόνα για την κατάσταση που πιθανόν διαμορφωθεί μόλις ξεκινήσει η τουριστική κίνηση.

Υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού

Υπενθυμίζεται πως παρατείνεται έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών, αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μία για το 1ο δεκαπενθήμερο και μία φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Σε δεύτερη φάση από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης. Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, (Passengers in transit).
Όλα τα πληρώματα αεροσκαφών, (Flight Crew).
Επιβάτες κρατικών πτήσεων, (State Flights).
Επιβάτες πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, (Sanitary Flights).
Επιβάτες πτήσεων ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, (Humanitarian Flights).
Επιβάτες πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, (Emergency Flights).
Επιβάτες στρατιωτικών πτήσεων, (Military Flights).
Επιβάτες εμπορευματικών πτήσεων ( Cargo Flights).
Eπιβάτες πτήσεων της Frontex
Απαγόρευση εισόδου σε μη Ευρωπαίους πολίτες ως τις 15/6

Βατόπουλος: Θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, ανέφερε ότι θα υπάρξει κίνδυνος κορωνοϊού με τους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανείς σώφρων που να λέει ότι τα σύνορα δεν πρέπει να ανοίξουν. «Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξηγώντας πως το άνοιγμα των συνόρων είναι το μεγάλο στοίχημα και ότι ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα ώστε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Γι αυτό όπως σημειώνει έχουμε διάφορα όπλα όπως το τεστ στα σύνορα στους εισερχόμενους τουρίστες, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους καθώς και το σύστημα επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων και απομόνωσης.

Συγκριτικά με τη γρίπη, υπογράμμισε πως ο ιός του κορωνοϊου μειώνεται διαφορετικά από ότι της γρίπης, δίνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο που έχει πολλά κρούσματα ενώ έχει ζέστη. «Δεν υπάρχει ταύτιση γρίπης με κορωνοϊο» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής Βατόπουλος πάντως, κάνοντας τη δική του εκτίμηση εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα το καλοκαίρι. «Πιστεύω πως κάνοντας όλη αυτή την προσπάθεια με έγκαιρη διάγνωση και τα τεστ στα σύνορα πιστεύω πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊου μέσα στο καλοκαίρι».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις