Στύση: Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες
Στύση: Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μεγάλο αγκάθι στην ερωτική ζωή πολλών ανδρών. Ωστόσο, στο πλήθος ερευνών που έχουν προτείνει τρόπους αντιμετώπισης, έρχονται να προστεθούν νέα ευρήματα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, του σεξουαλικού προβλήματος που βασανίζει τον μισό περίπου ανδρικό πληθυσμό κατά τη μέση ηλικία.
Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που εντοπίζονται κατ’ αποκλειστικότητα στα φυτά, στα οποία δίνουν τα χαρακτηριστικά χρώματά τους και λειτουργούν ως κομμάτι του αμυντικού τους συστήματος, καθώς τα προστατεύουν από παθογόνους μικροοργανισμούς, μύκητες, έντομα και άλλες απειλές. Από τους κύριους τύπους φλαβονοειδών, το μεγαλύτερο όφελος έδειξαν να εξασφαλίζουν οι ανθοκυανίνες, οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες. Υψηλή συγκέντρωση αυτών των φυτικών ουσιών απαντάται στα βατόμουρα, το μύρτιλο και τις φράουλες, όπως επίσης στα κεράσια, τα σταφύλια, τα μήλα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή.
Στύση: 10% λιγότερες πιθανότητες
Κατά την έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 άνδρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες φαγητού πλούσιου σε φλαβονοειδή την εβδομάδα, είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Ο τρόπος που τα φλαβονοειδή εμποδίζουν τη στυτική δυσλειτουργία δεν έχει εξακριβωθεί. Ωστόσο, κατά τον Δρ. Aedin Cassidy, καθηγητή Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο East Anglia της Αγγλίας. Ως επικεφαλής της μελέτης είπε ότι και παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικά φλαβονοειδή μπορούν να αυξήσουν την ελαστικότητα των αρτηριών, επιτρέποντας την καλύτερη ροή του αίματος.
Τέλος, όπως συστήνει ο Δρ. Cassidy, η προσθήκη αυτών των φυτικών τροφών στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων. Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια αρχική ένδειξη κακής αγγειακής λειτουργίας.