Έβρος σήμερα – μετανάστες: Για ροή μεταναστών σε γκρουπ που είναι διαχειρίσιμη έκανε λόγο ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων το πρωί της Παρασκευής λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για μετακινήσεις μεταναστών με λεωφορεία στην Αδριανούπολη. «Προσπαθούν να περάσουν και με βάρκες το ποτάμι. Συγκεντρώνονται όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει κινητικότητα, είμαστε σε ετοιμότητα» είπε ο Παναγιώτης Χαρέλας στον ΣΚΑΪ εκτιμώντας ότι «θέλουν να τεστάρουν τα αντανακλαστικά μας». Για κινητικότητα από την τουρκική πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων έκανε λόγο το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ και ο αντιδήμαρχος Φερών Δημήτρης Κολγιώνης ο οποίος, ωστόσο, είπε ότι στα σύνορα δεν έχουν φτάσει μεγάλοι αριθμοί μεταναστών.
«Στον νότιο Έβρο η κατάσταση είναι ήρεμη. Υπάρχει ετοιμότητα από τις ελληνικές αρχές, είναι όλοι παρόντες και θα παρέμβουν αν χρειαστεί» συμπλήρωσε ο ίδιος. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν ό,τι έκαναν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας «θα απογοητευτούν και αυτό το τριήμερο». Πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης όπως το Ράδιο Έβρος κάνουν λόγο για λεωφορεία που μεταφέρουν μετανάστες στην Αδριανούπολη.
Οι πληροφορίες έρχονται εν μέσω σεναρίων ότι οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες. Ήδη, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό με τον μηχανισμό αναχαίτισης της εφόδου να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το evrosonline.gr, εκτός από την περιοχή της Αδριανούπολης, κινητικότητα υπάρχει και στην τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα. Το ταξίδι της ελπίδας μέσω της Αδριανούπολης ξεκινούν και πάλι μετανάστες, αναφέρει δημοσίευμα της Haber Turk.
Διεθνής απομόνωση της Άγκυρας
Την απομόνωση της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο επιχειρεί η κυβέρνηση, με στόχο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Ήδη ΗΠΑ και Βρυξέλλες με δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν στηρίξει τις ελληνικές θέσεις καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ερντογάν. Παράλληλα η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο. “Η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ”, είπε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
h τακτική που ακολουθείται σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Η Αθήνα πλέον ανοίγει τα διπλωματικά της χαρτιά αφού έχουν γίνει πρώτα οι απαραίτητες κινήσεις με στόχο τον αιφνιδιασμό της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε με τις επιστολές στον ΟΗΕ εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης. Τα επόμενα 24ωρα θα συνεχιστούν οι διπλωματικές κινήσεις τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πρόγραμμα των ελληνικών παρεμβάσεων
Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις κινήσεις με στόχο τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων. Την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σε χώρα του εξωτερικού μετά την πανδημία αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στην Σύνοδο Κορυφής. Θα έχουν προηγηθεί οι κινήσεις του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας που εκτός το ζήτημα του τουρισμού θα τεθεί και το θέμα της ΑΟΖ στο Ιόνιο.
Συγκεκριμένα:
8 Ιουνίου Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε
9 Ιουνίου Συνάντηση Δένδια με Ιταλό ΥΠΕΞ
16 Ιουνίου Νετανιάχου – Μητσοτάκης
18 Ιουνίου Σύνοδος ΕΛΚ
19 Ιουνίου Σύνοδος Κορυφής
23 Ιουνίου Νετανιάχου – Αναστασιάδης
Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σταθερότητα
«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, έπειτα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα τροφοδοτήσει την ένταση. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μια αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».