Τουρκία προκλήσεις: Επιστολή Μητσοτάκη στην ΕΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία προκλήσεις: Επιστολή Μητσοτάκη στην ΕΕ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Τουρκία προκλήσεις: Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα μπορεί να είναι μια γνωστή μέθοδος της γειτονικής χώρας εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί αφετηρία εφησυχασμού από την ελληνική πλευρά αλλά ακριβώς το αντίθετο.

04.06.2020 | 15:22

Τουρκία προκλήσεις: Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα μπορεί να είναι μια γνωστή μέθοδος της γειτονικής χώρας εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί αφετηρία εφησυχασμού από την ελληνική πλευρά αλλά ακριβώς το αντίθετο. Αποτελεί εφαλτήριο για προσεκτικές κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα , στην ενίσχυση των συμμαχιών μας σε διεθνές επίπεδο, συναίνεση και κοινή εθνική γραμμή για το εσωτερικό πολιτικό σύστημα. Άλλωστε τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για αντιπολίτευση και ουδείς επιθυμεί να εκμεταλλευτεί ένα εθνικό θέμα για μικροκομματικά συμφέροντα γιατί απλά θα βρει απέναντί του τον ελληνικό λαό και την κοινή γνώμη.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι τελευταίες κινήσεις των Τούρκων στα σύνορα του Έβρου δεν επιβεβαιώνονται από καμία επίσημη πηγή, ούτε τα νούμερα των δήθεν 6000 προσφύγων που θα συγκεντρώνονταν εκ νέου στα βόρεια σύνορά μας, η κυβέρνηση ως όφειλε το ενέταξε σε μια σειρά προκλητικών κινήσεων που αντιβαίνουν τους διεθνείς κανόνες και ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους μας . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πιο επίσημο τρόπο που δεν είναι άλλος από μια επιστολή ενημέρωσε την κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σάρλ Μισέλ.

  

Τουρκία προκλήσεις: Επιστολή Μητσοτάκη για την Τουρκική προκλητικότητα στην ηγεσία της ΕΕ

Στην επιστολή του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι μια ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση της προκλητικότητας από την γειτονική χώρα θα οδηγήσει σε συνολική κρίση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Και βέβαια έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο κ Μητσοτάκης δεν αναφέρει ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά ρήξη ΕΕ και Τουρκίας αφού πλέον μετά τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν πλέον ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα. Επιπλέον μπορεί η κατάσταση στον Έβρο να είναι απόλυτα ελεγχόμενη αλλά η κυβέρνηση έχει εκφράσει την δυσφορία της απέναντι στην πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες και να αποστείλει πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συγκεκριμένων νησιών.

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιοποιώντας το ζήτημα σε κορυφαίο επίπεδο, όπως είναι αυτό των αρχηγών –κρατών της ΕΕ αποκαλύπτει μια ακόμη τουρκική στόχευση που δεν είναι άλλη από την ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και κατ επέκταση και των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ. Αυτή η κίνηση θέτει προ των ευθυνών τους τους Ευρωπαίους συμμάχους με την ελληνική πλευρά να αναζητεί εκτός από τις δηλώσεις καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και έμπρακτη στήριξη όποτε και αν αυτή χρειαστεί στο μέλλον. Η τακτική αυτή που λειτούργησε άψογα υπέρ των ελληνικών θέσεων στην περίπτωση του Έβρου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και στην περίπτωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα εκτός από το διπλωματικό πεδίο, όπου ο πρωθυπουργός διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων δηλώνει με νόημα ότι η χώρα μας είναι απόλυτα θωρακισμένη και έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση και σε οποιαδήποτε απειλή δεχθεί.

Δείτε επίσης:

Το νέο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη – Μόλις ανακοίνωσε το όνομα
Επιστολή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΕΕ για την Τουρκία
“Μην παθαίνετε Πολάκη” – Η Νικολάου “αποκαλύπτει τα ψέματα του Δημάκη”

 

Exit mobile version