Κυβέρνηση προκλήσεις: Σημαντικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες με μεγαλύτερη από όλες τη διαχείριση του οικονομικού μέρους της πανδημίας μετά και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή ένωση.
Κυβέρνηση προκλήσεις: Σημαντικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες με μεγαλύτερη από όλες τη διαχείριση του οικονομικού μέρους της πανδημίας μετά και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση όλων των οικονομιών της ευρωζώνης. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του καλοκαιριού να έχουν διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και να μην υπάρξουν απώλειες σε εργαζόμενους και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Ο τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι η οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να μην χάσουν την δουλειά τους. Ήδη όπως διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται στην διαδικασία ένταξης σε ευνοϊκό δανεισμό από τις τράπεζες ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες αυτές.
Όπως τονίζουν με νόημα πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι τράπεζες βρίσκονται μετά από πολλά χρόνια σε μια κατάσταση αγοράς «φθηνού χρήματος» και αυτό το χρήμα οφείλουν να το διαθέσουν στην αγορά για να τονωθεί η ρευστότητα και να ανασάνουν οι επιχειρήσεις. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι αρχές του φθινοπώρου είναι μια καλή χρονικά περίοδος για να γίνει ένας πρώτος απολογισμός για τα οικονομικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν από τον Μάρτιο καθώς θα έχει περάσει ένα διάστημα έξι μηνών που είναι ικανό για να μετρηθεί η απόδοσή τους ενώ παράλληλα θα έχουν φανεί και τα πρώτα στοιχεία από την πορεία του τουρισμού. Και αυτό το χρονικό σημείο θα είναι και η έναρξη της τελικής ευθείας για την κατάθεση των ελληνικών προτάσεων προς την κομισιόν για την απορρόφηση της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας από το πακέτο των 32 δις ευρώ.
Κυβέρνηση προκλήσεις: Να διαχειριστούμε την τουρκική προκλητικότητα σε Έβρο και Αιγαίο
Ωστόσο εκτός από την πρόκληση της οικονομίας η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και την συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα που δημιουργεί προβλήματα τόσο στα Βόρεια σύνορά μας στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο. Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια ελεγχόμενη κατάσταση η οποία όμως μπορεί πολύ εύκολα να εκτραχυνθεί αφού ο Ερντογάν δείχνει σε πολλές περιπτώσεις να παίζει το χαρτί του εθνικισμού και του λαϊκισμού για να διατηρηθεί στην εξουσία αφού η αμφισβήτηση που δέχεται στο εσωτερικό του είναι πιο έντονη από ποτέ. Οι λόγοι είναι η αδύναμη και κατά πολλούς διαλυμένη οικονομία, η αδυναμία να χειριστεί την κρίση του κορονοιού, οι απώλειες που θα έχει η Τουρκία από τον ανύπαρκτο φέτος τουρισμό αλλά και οι διεθνείς συμμαχίες που σιγά σιγά απαξιώνουν τον Τούρκο πρόεδρο.
Η Αθήνα κινείται με σταθερά βήματα και πάντα εντός του πλαισίου των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου και εντείνει τις προσπάθειές της προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την επιβολή ισχυρών και έμπρακτων κυρώσεων προς την γειτονική χώρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα θα κινηθεί η κυβέρνηση το φετινό καλοκαίρι και παράλληλα με την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό καλείται να «τρέξει» και το μεταρρυθμιστικό της έργο με τον πρωθυπουργό να έχει προαναγγείλει ότι το επόμενο δίμηνο θα κατατεθούν στην βουλή περισσότερα από 20 νομοσχέδια από το σύνολο των υπουργείων.