Ποδόσφαιρο ΕΠΟ: Απηλλάγησαν τελικώς οι Γκαγκάτσης, Γκιρτζίκης και άλλα έξι άτομα που είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο με τα τηλεοπτικά της ΕΠΟ.
Ποδόσφαιρο ΕΠΟ: Απηλλάγησαν τελικώς οι Γκαγκάτσης, Γκιρτζίκης και άλλα έξι άτομα που είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο με τα τηλεοπτικά της ΕΠΟ. Οι δύο πρώην πρόεδροι καθώς και οι λοιποί κατηγορούμενοι απηλλάγησαν, αφού το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας μετετράπη σε πλημμέλημα! Έτσι, η υπόθεση που αφορούσε τη σκανδαλώδη πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος της περιόδου 2004-2006, έκλεισε χωρίς την παραμικρή συνέπεια για τους κατηγορούμενους. Πέραν των Βασίλη Γκαγκάτση και Γιώργου Γκιρτζίκη, στο εδώλιο είχαν καθίσει οι πρώην αναπληρωτές πρόεδροι Βασίλης Χατζηαποστόλου και Γιάννης Οικονομίδης, οι σύμβουλοι Γιώργος Σιντόρης και Σωκράτης Παπαδόπουλος, καθώς και οι επιχειρηματίες Πασχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Κόγιας.
Οι οκτώ αντιμετώπιζαν την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας. Σύμφωνα με το βούλευμα είχαν προκαλέσει ζημία στα ταμεία της ΕΠΟ ύψους 300.000 ευρώ! Ωστόσο, η σημερινή εξέλιξη τους έβγαλε οριστικά εκτός κάδρου. Το Ε’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εξέδωσε την απόφασή του, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων. Με λίγα λόγια δέχτηκε ότι το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και όχι κακουργηματικού. Με την απόφαση αυτή το αδίκημα παραγράφεται και άπαντες απηλλάγησαν.
Το ιστορικό του σκανδάλου
Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι το 2004 η ΕΠΟ ήθελε να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου για δύο αγωνιστικές περιόδους (2004-2005, 2005-2006) και πήρε προσφορές από όσους ενδιαφέρονταν να τα αγοράσουν. Ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος, αφού καμία προσφορά δεν ήταν πάνω από 10 εκ. ευρώ και έτσι προκηρύχτηκε νέος. Οι εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στον αρχικό διαγωνισμό αρνήθηκαν να το πράξουν ξανά. Έτσι, συμμετείχε μόλις μία εταιρεία που πήρε τα δικαιώματα για τη σεζόν 2004-05 μόλις με 1,1 εκ. ευρώ! Η εταιρεία που πήρε τα δικαιώματα τα μεταπώλησε στην ΕΡΤ βγάζοντας κέρδος 300.000 ευρώ. Ωστόσο, κερδισμένη ήταν και η δημόσια τηλεόραση που πήρε τα δικαιώματα με 6,1 εκ. ευρώ λιγότερα από την πρόταση που είχε καταθέσει! Για τον λόγο αυτό τα μέλη της διοίκησης της ΕΠΟ κατηγορήθηκαν για απιστία, αφού με τις ενέργειές τους προκάλεσαν ζημία στην περιουσία της ομοσπονδίας.
Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι ανέφεραν πως η ζημία ήταν το 30% του συγκεκριμένου ποσού. Σημειώθηκε ότι το υπόλοιπο 70% μοιράστηκε στις ομάδες για τη συμμετοχή τους στον θεσμό. Οι αλλαγές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στον ποινικό κώδικα αναφέρουν ότι για κακουργηματική απιστία πρέπει η ζημία να είναι τουλάχιστον 120.000. Από τη στιγμή που δέχτηκε τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι η ζημία ήταν 90.000 ευρώ, η κατηγορία μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Έτσι το πλημμέλημα έχει παραγραφεί και οι κατηγορούμενοι απηλλάγησαν!