Σπάσιμο καραντίνας Ελλάδα: Ανησυχία επικρατεί στις αρχές, καθώς παρατηρείται επικίνδυνη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας από πολίτες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης 14 ημερών έχουν καταγραφεί 246 «σπασίματα» καραντίνας. Ένα από τα τελευταία περιστατικά αφορά ζευγάρι από το Βόλο, το οποίο επέστρεψε από τη Γερμανία, και «έσπασε» την καραντίνα. Το ζευγάρι φέρεται να συναντήθηκε με ζευγάρι φίλων του, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, όπως επίσης και το 2 ετών παιδί τους ενώ έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα.
Η παραβίαση του μέτρου καραντίνας είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ και να ακολουθήσει η ποινική διαδικασία. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ, σήμερα βρίσκονται σε καραντίνα 15.181 άτομα. Ανάμεσά τους είναι άτομα από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κλπ. Από την εφαρμογή του μέτρου πραγματοποιήθηκαν 15.575 τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ έγιναν 737 αστυνομικές «επισκέψεις» προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων εάν δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.
Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για την καραντίνα
Τα δείγματα έχουν προκαλέσει ανησυχία και θα γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι με λογισμικό. Βάσει αυτών μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε έναν χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπουν σε μία άλλη εφαρμογή, ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης. Την ίδια ώρα, αναμένεται να αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις. Τονίζεται ότι οι ποινές είναι αυστηρές, καθώς μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και χάσει τη ζωή του λόγω κορωνοϊού.
Έρχονται αυστηρότεροι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, δήλωσε την Τετάρτη ότι αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε «να κινούμαστε όλοι με υπευθυνότητα και να μένουμε ασφαλείς». Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κρούσματα μη χρήσης μάσκας, γι’ αυτό και επισήμανε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς αυτή και μόνο αυτή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για υγειονομικές παραβάσεις.
«Έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι, όχι για να τιμωρήσουμε το επιβατικό κοινό, αλλά γιατί δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να χαλαρώσουμε, ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», σημείωσε ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του στο Action24. Υπενθύμισε ότι η τιμή του εισιτηρίου μειώθηκε μετά από πολλά χρόνια από το 1,40 ευρώ στο 1,20 ευρώ και ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει κίνητρα, ώστε οι επιβάτες να στραφούν στη χρήση καρτών και να αυξηθούν τα έσοδα. «Δεν είναι εύκολη η εξίσωση μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών και της διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας. Είναι μία δύσκολη εξίσωση και ανάλογα με τις συνθήκες προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας», είπε.
Έντεκα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 3.068 συνολικά – Κανένας θάνατος
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα είναι έντεκα, με το σύνολό τους από την αρχή της πανδημίας να φτάνει πλέον τα 3.068, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 183, αφού δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Ωστόσο, αυξήθηκαν σε 12 οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ ασθενείς, από 10.
Ξάνθη: Κλείνουν για 10 ημέρες 5 σχολεία – Σε καραντίνα 80 εκπαιδευτικοί, βρέθηκε ένας θετικός
Συναγερμός έχει σημάνει στην πόλη της Ξάνθης, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ένας δάσκαλος, ο οποίος διδάσκει σε τέσσερα δημοτικά σχολεία. Ο εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε πυρετό το περασμένο σαββατοκύριακο και το τεστ που έκανε, σε ιδιωτικό εργαστήριο, βγήκε θετικό. Την Τρίτη, 9 Ιουνίου, δεν πήγε στα μαθήματα, ενημέρωσε τους συναδέρφους του και τα σχολεία έκλεισαν και θα παραμείνουν κλειστά για δέκα ημέρες, ενώ έχουν μπει σε καραντίνα συνολικά 80 εκπαιδευτικοί.
Ο εκπαιδευτικός τελευταία φορά που δίδαξε ήταν την περασμένη Παρασκευή στα εξής σχολεία: Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και δύο Δημοτικά Σχολεία, 15ο και 20ο στο Δροσερό Ξάνθης. Έτσι, με απόφαση Υπουργείου Παιδείας και ΕΟΔΥ, αποφασίστηκε να μείνουν για δέκα ημέρες κλειστά και τα τέσσερα σχολεία όπου δίδασκε ο δάσκαλος. Κλειστό από την αρχή της εβδομάδας είναι και το μειονοτικό δημοτικό σχολείο στην Ηλιόπετρα του δήμου Τοπείρου, καθώς ένας δάσκαλος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Στον δήμο Τοπείρου έχουν εντοπιστεί 5 κρούσματα και έχουν ιχνηλατηθεί οι επαφές τους.
Σύψας για συνωστισμό: “Σε δυο βδομάδες θα έχουμε ακόμα πιο άσχημα νούμερα από σήμερα”
Σχετικά με το αν οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό ή όχι, κάτι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναθεωρήσει πολλές φορές στη διάρκεια της πανδημίας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση ότι δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα ο κ. Σύψας είπε πως ο ΠΟΥ έχει κάνει πολλά λάθη όσον αφορά τα στοιχεία για τον κορωνοϊό και το τελευταίο ήταν αυτό με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Διευκρίνισε, δε, ότι οι προσυμπτωματικοί και οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν κανονικά τον ιό. Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού τις τελευταίες μέρες καθώς και τις παραβιάσεις της καραντίνας ο κ. Σύψας τόνισε πως αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη και ότι θα φανεί στην καμπύλη. “Σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά.”
“Απογοητευτικές” χαρακτήρισε, επίσης, τις εικόνες συνωστισμού έξω από την υπηρεσία Ασύλου και επεσήμανε πως η πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους αυτούς με κάποιον άλλο τρόπο. “Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη”, είπε εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που πρόκειται να επικρατήσει στα νησιά και στα μπαρ. Όπως είπε, ο κόσμος έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στους ειδικούς και άρχισε να χαλαρώνει.
Ελεγχόμενη η κατάσταση στη Φθιώτιδα
Στη Φθιώτιδα ανέφερε ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών τα βλέπουμε τώρα στην Ξάνθη με το ξέσπασμα τοπικής επιδημίας. Η κατάσταση είναι μεν ελεγχόμενη, αλλά αν συμβεί και αλλού “θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε.” Σχετικά με το ζήτημα του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων ο κ. Σύψας τόνισε ότι “πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους.”
Στη συνέχεια ανέφερε ότι “ελπίζουμε να ληφθούν ευρωπαϊκές αποφάσεις αν όχι θα πάρουμε τις δικές μας.” Για τους ελέγχους που θα γίνονται στα αεροδρόμια, είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του τουρίστα και στους τουριστικούς προορισμούς. “Δεν θα μας καλύψουν απολύτως. Παίρνουμε ρίσκο. Παρακολουθείται η επιδημιολογία. Οι αποφάσεις για άνοιγμα συνόρων μπορούν να αναθεωρηθούν. Σίγουρα θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα.” Όσον αφορά τα σχολεία είπε ότι η εικόνα είναι πολύ καλή. Το άνοιγμα των σχολείων δεν είχε καμία επίδραση στην επιδημία.