Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Διαταραχές ύπνου αίτια: Τι εμποδίζει τον ύπνο σας
PLUS

Διαταραχές ύπνου αίτια: Τι εμποδίζει τον ύπνο σας

Διαταραχές ύπνου αίτια: Ειδικός αποκαλύπτει τι σημαίνει αν ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας ή αισθάνεστε κουρασμένοι.

Διαταραχές ύπνου αίτια: Καληνύχτα και όνειρα γλυκά! Μια τόσο εύκολη έκφραση που τη λέμε καθημερινά. Μακάρι όμως τα πράγματα να ήταν τόσο απλά! Η έκφραση αυτή κρατά από πολύ παλιά, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να την κάνει κανείς πράξη. Σχεδόν όλοι μας νιώθουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά ή ότι δεν κοιμόμαστε καλά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αποτελεί μια ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει συχνά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής μας. Τι μπορεί όμως να υποδηλώνουν οι διαταραχές ύπνου;

Η Ολίβια Αρέζολο, εμπειρογνώμονας ύπνου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δηλώνει ότι η ποιότητα ύπνου πραγματικά επηρεάζει την απόδοσή μας στη δουλειά και το σπίτι, κι αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στο γραφείο, ο κακός ύπνος σίγουρα δεν είναι σύμμαχος. Μιλώντας στη Daily Mail εξηγεί τι δείχνουν πέντε διαφορετικές διαταραχές ύπνου και τι μπορείτε να κάνετε ώστε να τον βελτιώσετε.

https://www.instagram.com/p/CAu1NiKgIf5/?utm_source=ig_web_copy_link

Διαταραχές ύπνου αίτια: Τι σημαίνει αν αργεί να σας πάρει ο ύπνος

Σίγουρα σε όλους μας έχει τύχει κάποιες νύχτες να μην μπορούμε να κοιμηθούμε. Αν όμως συμβαίνει συχνά ή συνεχόμενα πρέπει να θορυβηθείτε. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υιοθετείτε κάποιες συνήθειες πριν τον ύπνο που δεν σας βοηθούν να χαλαρώσετε», τονίζει στην Daily Mail η εμπειρογνώμονας ύπνου. Συνήθειες όπως η κατανάλωση καφέ ή σοκολάτας αργά το απόγευμα, η τηλεόραση ή ένας μίνι υπνάκος αργά το απόγευμα, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. «Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το σώμα από τον εγκεφαλικό αδένα. Συχνά ονομάζεται ορμόνη του ύπνου. Όταν τα επίπεδά της είναι υψηλά, μας βοηθά να κοιμηθούμε. Κι ενώ το σώμα την παράγει στο σκοτάδι, παρουσία φωτός, παράγει κορτιζόλη, με αποτέλεσμα να μένετε ξύπνιοι. Ενώ αυτό είναι ιδανικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, προφανώς δεν είναι το βράδυ», εξηγεί η Ολίβια. Παράλληλα συμβουλεύει να αποσυνδεθείτε τουλάχιστον μία ώρα προτού ξαπλώσετε.

Διαταραχές ύπνου αίτια: Κρατήστε την τεχνολογία εκτός κρεβατοκάμαρας

Κρατήστε την τεχνολογία, κάθε είδους, μακριά από την κρεβατοκάμαρα. «Τεχνολογία όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και η τηλεόραση μας κρατάνε ξύπνιους τη νύχτα, αλλά έχουν και μια άμεση επίδραση με την ποιότητα του ύπνου μας εκπέμποντας φως, το οποίο παρεμβάλλεται και εμποδίζει τον ύπνο», λέει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει πως αν δείτε ότι οι αυπνϊες επιμένουν, ίσως να χρειαστεί να μιλήσετε με έναν επαγγελματία και να εξετάσετε τυχόν ορμονική ανισορροπία, που οφείλεται σε καταστάσεις όπως το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο υπερδραστήριος θυρεοειδής, η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους.

Τι σημαίνει αν ξυπνάτε πολλές φορές στη μέση της νύχτας

Το άγχος, οι ανησυχίες και τα έντονα συναισθήματα μπορούν όλα να συμβάλουν στον νυχτερινό διακεκομμένο ύπνο. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χαλαρώσεις και να αποσπαστείς από την καθημερινότητα σου επειδή ζούμε σε τρελούς ρυθμούς, οπότε σκέψεις, ανησυχίες και εκκρεμείς υποχρεώσεις μπορεί να χωθούν στο μυαλό τη νύχτα και να διαταράξουν τον ύπνο. Το καλό είναι πως υπάρχουν στρατηγικές που είναι αποτελεσματικές και υγιεινές για τη διαχείριση του άγχους, όπως είναι η γιόγκα, το πιλάτες, ο διαλογισμός ή γενικά η σωματική δραστηριότητα. Απλά διαλέξτε κάτι που σας ταιριάζει και υιοθετήστε το ώστε να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας.

Τι σημαίνει αν κοιμάστε αλλά για πολύ λίγες ώρες

Η στέρηση ύπνου βλάπτει τον μετωπιαίο λοβό, που είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων, την κρίση και την παραγωγικότητα. Γι ‘αυτό το λόγο, ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε «εντάξει», το πιθανότερο είναι να μην είστε, επειδή δεν ξεκουράζεστε αρκετά. Τα λάθη αφηρημάδας στη δουλειά, οι υποτονικές κινήσεις, η αδυναμία συγκέντρωσης, η αργή επικοινωνία, αποτελούν μικρές ενδείξεις. Επειδή η κρίση σας είναι μειωμένη, το πιθανότερο είναι να μην συνειδητοποιείτε ότι είστε αναποτελεσματικοί.

Αν ξυπνάτε θολωμένοι και κακόκεφοι

Πιο συγκεκριμένα, ο ορισμός για αυτή την κατάσταση είναι ο λεγόμενος «ομίχλη του εγκεφάλου» και αποτελείται από ένα γενικότερο αίσθημα θολών συναισθημάτων. Η έλλειψη εστίασης, η μικρή ικανότητα για ανάκληση της μνήμης και η σύγχυση που προκαλείται λόγω της μειωμένης πνευματικής εγρήγορσης είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που θα σας κάνουν να αναγνωρίσετε αυτό τον ενοχλητικό «εχθρό». Η κακή ποιότητα ύπνου σαφώς και επηρεάζει το πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλός. Στόχο σας λοιπόν θα πρέπει να αποτελούν οι 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ, ώστε να απαλλαγείτε από αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και την εξάντληση.

Αν ξυπνάτε ξεκούραστοι και με διάθεση για εργασία και χαρά

Αν είστε από τους τυχερούς που ξυπνούν τα πρωινά ξεκούραστοι και με ενέργεια για το απαιτητικό πρόγραμμα της ημέρας, τότε προφανώς και κοιμάστε καλά και αυτό είναι υπέροχο νέο! Η προτεραιότητα ύπνου είναι μια μορφή αυτοφροντίδας, οπότε αν δεν το κάνετε, μπορεί να αντικατοπτρίζει μια «κακή αίσθηση αυτοεκτίμησης». Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να συνειδητοποιήσετε τη σημασία του ύπνου για την υγεία, την κρίση και την ευτυχία σας.

https://www.instagram.com/p/CAU857ugEW-/?utm_source=ig_web_copy_link

Δείτε ακόμη

4 ξεχωριστές συνταγές για να απολαύσετε τα μύδια
Δροσερές εναλλακτικές για να αντικαταστήσετε το τζιν
Η τροφή που περιέχει διπλάσιο κάλιο από μία μπανάνα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις