Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / ΟΥΕΦΑ – γενέθλια: Κυρία ετών 56
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΟΥΕΦΑ – γενέθλια: Κυρία ετών 56

ΟΥΕΦΑ - γενέθλια: Με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των απεσταλμένων Γαλλίας-Ιταλίας-Βελγίου, την 15/6/1954 στη Βασιλεία γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

ΟΥΕΦΑγενέθλια: “Ήταν ένας Βέλγος, ένας Ιταλός κι ένας Γάλλος”… Ασφαλώς θα μπορούσε να είναι ο πρόλογος ενός ωραίου χωρατού. Αμέτρητα ανέκδοτα υπάρχουν με επίκληση μιας τριάδας φίλων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Εν προκειμένω, δεν γράφτηκε ανέκδοτο. Ισα ίσα. Με τον Βέλγο, τον Ιταλό και τον Γάλλο γράφτηκε Ιστορία. Πριν 56 ακριβώς χρόνια τέτοια μέρα ιδρύθηκε η ΟΥΕΦΑ. Με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των απεσταλμένων των τριών ομοσπονδιών, την 15η Ιουνίου 1954 στη Βασιλεία της Ελβετίας γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η “μάνα” του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου!

Στην ιδρυτική συνάντηση έδωσαν 25 μέλη, ενώ ακόμα 6 που δεν είχαν απεσταλμένο αναγνωρίστηκαν ως ιδρυτικά μέλη, με το τελικό νούμερο των ιδρυτικών μελών να ανέρχεται στις 31 εγχώριες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Αριθμός που διπλασιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν προέκυψαν νέες Π.Ο. από τον κατακερματισμό της Σοβιετικής Ένωσης, της Γιουγκοσλαβίας και το βελουδινο διαζύγιο της Τσεχοσλοβακίας.  Από την ίδρυσή της μέχρι το 1959 η ΟΥΕΦΑ στεγάστηκε στο Παρίσι και τη Βέρνη. Από το 1995, η έδρα της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αρχής μεταφέρθηκε στη Νιόν της Ελβετίας, όπου παραμένει ως σήμερα.

ΟΥΕΦΑ – γενέθλια: Τα …φιλοξενούμενα μέλη

Μέλη της ΟΥΕΦΑ δεν είναι μόνο χώρες της Ευρώπης, παραδόξως. Υπάρχουν και χώρες που είτε είναι …διηπειρωτικές (Ρωσία), είτε εδαφικά “ακουμπάνε” στην Ασία αλλά ποδοσφαιρικά ανήκουν στην Ευρώπη (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζακστάν, Τουρκία, Ισραήλ). Και υπάρχουν και μέλη της ΟΥΕΦΑ που δεν είναι αυτόνομα κράτη, αλλά μέλη άλλων αναγνωρισμένων Κρατών (Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία, Ουαλία, Νησοι Φερόε).

ΟΥΕΦΑ – γενέθλια: Οι εκτός νυμφώνα

Και είναι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μελη της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αρχής; Οχι! Εκτός νυμφώνα για την ΟΥΕΦΑ βρίσκονται μερικά ευρωπαϊκά κράτη, μικροκράτη ίσως. Όπως το Βατικανό και το Μονακό. Και παρότι οι Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία αναγνωρίστηκαν ως αυτόνομα μέλη παρότι ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αντίστοιχη αίτηση του Τζέρσι απορρίφθηκε. Και το Νησί του Μαν παίζει στις ανεξάρτητες, στις Εκτός Ομοσπονδιών Διοργανώσεις. Και η Γροινλανδία, που αναμένεται να κάνει σχετικό αίτημα σε λίγο καιρό. Περιορισμένη αναγνώριση, έχουν οι Αμπχαζία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Βόρεια Οσετία, η Υπερδνειστερία και τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Ξεχωριστές περιπτώσεις, τέλος, εθνικές ομάδες σε κράτη που έχουν εκπροσώπηση, αλλά εντός των συνόρων τους υπάρχουν λαοί διαφορετικών καταβολών, στους οποίους αρνούνται τον διαχωρισμό για πολιτικούς λόγους και φόβους διάσπασης. Οπως η εθνική Βάσκων και η εθνική Καταλωνίας.

Δείτε ακόμη:

Γκέλα για Σοσιεδάδ, 1-1 με Οσασούνα
Ένινγκ: «Μας στοίχισαν δύο λάθη»
Μαρτίνς: «Δεν ήμασταν όπως στην Τούμπα»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις