Πανελλαδικές 2020: Στις συμπληγάδες της καθημερινότητας και στην περιδίνηση της επαγγελματικής αναζήτησης.
Πανελλαδικές 2020: Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις μετά από μία ιδιαίτερα προβληματική χρονιά λόγω της επιδημικής λαίλαπας που έπληξε όλον τον πλανήτη, αλλά και τη χώρα μας. Είναι αλήθεια πως οι μήνες αυτοί δοκιμάζουν τις αντοχές όλων των ανθρώπων και αυτή την περίοδο περισσότερο των μαθητών και των γονέων. Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα -και αν όλα έχουν ολοκληρωθεί ομαλά- θα κληθούν να επιλέξουν σπουδές και να διαμορφώσουν το επαγγελματικό τους μονοπάτι που δεν είναι τόσο εύκολο εγχείρημα.
Απάντηση σε αυτή την ακανθώδη εξίσωση έρχεται να δώσει μία επιστήμη. «Η Συμβουλευτική και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός» και τα «Ψυχομετρικά Εργαλεία» που χρησιμοποιούμε για να συνδράμουμε τους νέους και τις επιλογές τους.
Της Αγγελικής Δ. Χατζοπούλου, Φιλόλογος – Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Τι είναι η επαγγελματική συμβουλευτική
Πόσο όμως απαραίτητο είναι αυτό; Απαντώ…ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ! Προκειμένου να σε πείσω φίλε αναγνώστη, σου παραθέτω συνοπτικά τα εξής. Η επαγγελματική συμβουλευτική είναι ο κλάδος στον οποίο ειδικοί επιστήμονες επαγγελματίες μπορούν να βοηθήσουν τον μαθητή με εξατομικευμένη υποστήριξη να γνωρίσει πρώτιστα τον εαυτό του. Η αυτογνωσία λοιπόν μπορεί να ωθήσει το άτομο στην ανακάλυψη της προσωπικότητάς του, των κλίσεων, των δεξιοτήτων, των ενδιαφερόντων, των αξιών, των ονείρων και των επιθυμιών του. Βεβαίως, ο νέος μπορεί να αναγνωρίσει και τα τρωτά του σημεία ή τις όποιες αδυναμίες και να τις βελτιώσει. Η έγκαιρη αναγνώριση των σημείων αυτών βοηθά στο να αλλάξει γραμμή πλεύσης ή να τροποποιήσει τις αρχικές του επιλογές με τις καλύτερες δυνατές.
Μαθητές και επαγγελαμτικοί σύμβουλοι
Επίσης, ο νέος μαθαίνει τον κόσμο των επαγγελμάτων και δεν κρίνει μόνο με τον τίτλο της Σχολής, το όνομα του Πανεπιστημίου ή ακόμα και με την πόλη. Μείζονα σημασία έχει και το γεγονός ότι οι μαθητές που έρχονται σε επαφή με επαγγελματικούς συμβούλους μπορούν να πάρουν αποφάσεις με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με αντικειμενικά κριτήρια, καθώς οι γονείς λειτουργούν ακόμα και σήμερα εν έτει 2020 άκρως παρεμβατικά στις επαγγελματικές επιλογές των παιδιών τους! Αυτό όμως κρύβει άλλη νοσηρότητα που δεν είναι της παρούσης…
[Αντί επιλόγου]: Η ρήση του Κομφούκιου αποδίδει τη δύναμη της Συμβουλευτικής: «Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου ταιριάζει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις πάλι στη ζωή σου».
Τα συμπεράσματα δικά σας…