Ανασχηματισμός τώρα – 2020 ονόματα: Με την φράση “διορθωτικές κινήσεις” ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε από το Ισραήλ το στίγμα των προθέσεων του για το εύρος των αλλαγών που έχει αποφασίσει να προχωρήσει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περάσει το μήνυμα πως ο ανασχηματισμός είναι περιττός την ώρα που η κυβέρνηση έχει κερδίσει και με το παραπάνω την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο χρόνος πλέον για την ανακοίνωση του νέου “γαλάζιου” σχήματος μετρά αντίστροφα, με τα ονόματα που θα μετακινηθούν να έχουν ήδη “διαρρεύσει”. «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι διορθωτικές κινήσεις», είπε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Ισραήλ με την ελληνική αποστολή ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τα σενάρια ανασχηματισμού.
Στις αρχικές ερωτήσεις απάντησε ότι «εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», ωστόσο με όσα ανέφερε στη συνέχεια απέδειξε ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Αποδεικνύεται ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του Γιώργου Γεραπετρίτη μία ημέρα πριν, που προανήγγειλε τις διορθωτικές κινήσεις στο υπουργικό σχήμα.
Εκτός υπουργικού σχήματος αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος “φορτώθηκε” την ιστορία των ΚΕΚ που αφορούσε την επιμόρφωση των επιστημόνων. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και ο Χάρης Θεοχάρης, για τον οποίο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο πρωθυπουργικό γραφείο για τον τρόπο που χειρίστηκε το χαρτοφυλάκιό του. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνει υφυπουργός Αθλητισμού, χωρίς να αποκλείεται να βρεθεί σε κάποια άλλη θέση. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο, με τον Στέλιο Πέτσα να αφήνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και να «μετακομίζει» στην οδό Σταδίου και στο υπουργείο Εργασίας.
Ανασχηματισμός 2020 ονόματα: Ποιοι υπουργοί δεν μετακινούνται
Αμετακίνητοι θεωρούνται υπουργοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και έχουν ανεβασμένες μετοχές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που μαζί με τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη αποτέλεσαν την τριάδα που χειρίστηκε με επιτυχία όχι μόνο τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και όλες τις δύσκολες κυβερνητικές αποστολές. Στην ίδια κατηγορία είναι φυσικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που αν μετακινηθεί από τη θέση του θα είναι για να αναβαθμιστεί στο κυβερνητικό σχήμα. Αμετακίνητος θεωρείται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ειδικά στη φάση που βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης που έχει αναβαθμίσει ταχύτητα τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και έχει επιδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικό έργο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι αναμφισβήτητα από τις πιο επιτυχημένες επιλογές του Μητσοτάκη. Το ίδιο ισχύει και για τον Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ τα σενάρια ανασχηματισμού δεν αφορούν την οδό Νίκης όπου βρίσκεται και το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Στις υπουργικές τους θέσεις αναμένεται να παραμείνουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει φέρει εις πέρας την κυβερνητική πολιτική στο υπουργείο Εσωτερικών, και ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο δεν πρόκειται να «σπάσει», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά τα σενάρια που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ανασχηματισμός 2020 ονόματα: Ποιες αλλαγές αναμένονται σε πρόσωπα υφυπουργών
Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στους υφυπουργούς του κυβερνητικού σχήματος, όπου θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε πρόσωπα. Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που δεν απέδωσαν όσα περίμενε ο πρωθυπουργός και δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που υπήρχαν. Αντιθέτως, εντός κυβερνητικού σχήματος θα δούμε να τοποθετούνται μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ενώ στα ονόματα που ακούγονται περιλαμβάνονται ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Σενάρια πρόωρων εκλογών
Τα τελευταία 24ωρα πολλά ειπώθηκαν για σενάρια που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με πολλούς να γράφουν ακόμα και ημερομηνίες. Βασικό στοιχείο του σεναρίου για την αναζήτηση από πλευράς Μητσοτάκη μίας νέας λαϊκής εντολής ήταν η άσχημη κατάσταση της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Τα σενάρια αυτά κανείς από τον στενό κύκλο συνομιλητών του πρωθυπουργού δεν τα υιοθέτησε στο δημόσιο λόγο και θέλησαν μάλιστα να τα απορρίψουν ευθύς εξαρχής.
“Δεν φοβόμαστε”
Ο ίδιος, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής. «…Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα. Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας… Ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«…Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. Ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλά αποδείξαμε, ως λαός, ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός. Άραγε αφού η χώρα έχει μπει σε «αχαρτογράφητα νερά», όπως λέει , μπορεί να πάει και σε εκλογές; Δύσκολα, όσο κι αν η νίκη φαίνεται δεδομένη…
https://www.youtube.com/watch?v=Wk-FNaPfSuY