Εχίνος - Ίασμος κρούσματα: Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα αυξανόμενα κρούσματα στον Εχίνο Ξάνθης και τον Ιασμο Ροδόπης και οι 6 θάνατοι λόγω κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα.
Εχίνος – Ίασμος κρούσματα: Προβληματισμός επικρατεί για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στον Εχίνο του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπως και ο δήμος Ιάσμου στη Ροδόπη τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνεται πως σε τέσσερις ημέρες καταγράφηκαν έξι θάνατοι στον Εχίνο. Μάλιστα, από το διάστημα 11 έως 17 Ιουνίου, 93 κρούσματα ήταν μόνο στην περιοχή αυτή της Ξάνθης καθώς και τον Ίασμο. Σύμφωνα με ειδικούς, οι αρμόδιες Αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και οι έλεγχοι είναι συνεχείς, ενώ όσο αφορά την αύξηση, λένε πως οφείλεται και στην εορτή του Ραμαζανιού. Όπως ανέφερε αρχικά ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, η διασπορά των κρουσμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γώγος ερωτήθηκε για το έκτακτο τοπικό lockdown του Εχίνου και είπε ότι «προφανώς ανησυχούμε για κάθε περίπτωση που υπάρχουν εστίες διασποράς κορωνοϊού, καθώς υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγουν. Η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες Αρχές έλαβαν τα μέτρα που χρειάζονται. Ελπίζω και πιστεύω με τα πολλά τεστ και τους περιορισμούς, που κατανοούμε ότι είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες, ότι θα καταφέρουμε να τελειώσει εκεί η ιστορία». Για τους φόβους που εκφράζονται για τη διασπορά κορωνοϊού από ασυμπτωματικούς, ο κ. Γώγος τόνισε «αυτό είναι το γνωστό μοτίβο του ιού, αυτό βλέπουμε και στην Ξάνθη. Υπάρχουν ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν, λιγότεροι νοσούντες, ακόμα λιγότεροι στην εντατική».
«Η κρίση έρχεται μετά το Ραμαζάνι»
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε, τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στην κοινότητα της Ξάνθης οφείλονται στο Ραμαζάνι που γιόρταζαν οι κάτοικοι το προηγούμενο διάστημα. «Η θρησκευτική μειονότητα της Θράκης ήταν μια κερκόπορτα, γιατί ζουν σε κοντινή επαφή. Η κρίση έρχεται μετά από μια δική τους γιορτή, το Ραμαζάνι», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λινού και συμπλήρωσε ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι ζουν τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα στις δομές προσφύγων ή στους καταυλισμούς Ρομά -όπως συνέβη στη Λάρισας- είναι ευθύνη των δημόσιων λειτουργών υγείας να περάσουν σωστά το μήνυμα. «Θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους να τους ενημερώσουμε πιο έντονα, στη γλώσσα τους. Δε φταίνε αυτοί που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε», επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
«Ένα παράδειγμα του τι θα συμβεί εάν δεν τηρούμε τα μέτρα»
Ως παράδειγμα του τι θα συμβεί, εάν δεν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, χαρακτήρισε την κατάσταση στον Εχίνο, ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος. «Πρόκειται για μια εστία που είναι απόρροια της μη τήρησης των μέτρων. Είναι ένα παράδειγμα τι θα γίνει αν σταματήσουμε να τηρούμε τα μέτρα», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6». Μιλώντας για τα κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου, αναφέρθηκε και αυτός στην θρησκευτική εκδήλωση για το Ραμαζάνι, όπου υπήρξε συγχρωτισμός. «Είναι ένα παράδειγμα πως μπορούμε να γυρίσουμε σε καταστάσεις που δεν θέλουμε», ανέφερε.
Σύψας για κορονοϊό: Και άλλους Εχίνους αν χαλαρώσουμε
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας με αφορμή την περίπτωση του Εχίνου ότι ακόμα δεν έχουμε το λεγόμενο δεύτερο κύμα του καλοκαιριού, ωστόσο, αν υπάρξει εφησυχασμός θα το πληρώσουμε ακριβά. Ο καθηγητής μιλά για την αναζωπύρωση της επιδημίας που παρατηρήθηκε σε τοπικές κοινωνίες όπως σε αυτή της ακριτικής πόλης της Ξάνθης και τα κρούσματα κορονοϊού που παρουσιάστηκαν αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην χαλαρώσουν οι πολίτες ξεχνώντας τον ιό. Στο Open TV μίλησε κι ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος αναφορικά με το επταήμερο lockdown στην ακριτική πόλη.
Ο κ. Σύψας είπε ότι είχαμε μια «τοπική αναζωπύρωση κι ελήφθησαν τοπικά μέτρα. Υπήρξε συγχρωτισμός λόγω θρησκευτικών τελετών, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί αν παραβιάζουμε τους κανόνες, όπως ήδη έχει γίνει σε παραλίες, μπαράκια κτλ. Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, αντισώματα δεν έχουμε, οπότε μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε αντίστοιχους… Εχίνους». Ο Χρήστος Μέτιος ξεκαθάρισε ότι «ο μεγάλος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οφείλεται και στα μαζικά τεστ που έγιναν αλλά και στον συνωστισμό λόγω των θρησκευτικών εορτών. Δεν τίθεται κανένα θέμα θρησκείας των συμπολιτών μας. Πλέον, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην έχουμε περαιτέρω εξάπλωση. Είχα πολλές συνομιλίες με τον κ. Χαρδαλιά και στις 2:00 τα ξημερώματα πάρθηκε η απόφαση για την επταήμερη καραντίνα».
Δεύτερο κύμα
Συνεχίζοντας ο κ. Σύψας είπε ότι «επτά ημέρες καραντίνας είναι αρκετές για τον κορονοϊό και θα βγει πολύ σύντομα σχετική ελληνική μελέτη». Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει δεύτερο κύμα ενόψει τόνισε: «Σε δύο εβδομάδες βλέπουμε τα αποτελέσματα. Είναι τυφλά τα κρούσματα κι εμφανίζονται ξαφνικά. Ηδη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έχουμε πολλά κρούσματα. Δεν έχουμε ακόμα το λεγόμενο δεύτερο κύμα του καλοκαιριού, αλλά είναι καμπανάκι ότι αν υπάρξει εφησυχασμός, θα μας επισκεφτεί το δεύτερο κύμα και στην Ελλάδα». Αναφορικά με τους εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται από τις όμορες αυτές χώρες ξεκαθάρισε ότι «όλοι οι τουρίστες που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου κάνουν τεστ, όχι δειγματοληπτικά, αλλά όλοι τους, μέχρι το τέλος του μήνα. Εισαγόμενα κρούσματα θα έχουμε, αλλά θα πρέπει όσο το δυνατόν να το περιορίσουμε» κατέληξε.
Διαπιστώνεται μια γενικότερη χαλάρωση μέτρων για τον κορωνοϊό
«Οι εστίες δείχνουν μια χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και την τήρηση των αποστάσεων. Και μας υπενθυμίζουν πως ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ακόμα» σημείωνε στο iefimerida, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος: «Μια και μιλάμε για εστίες πιθανής αναζωπύρωσης, ας αλλάξουμε τους όρους, και ας πούμε πως τηρώντας όλοι μας τα μέτρα, στην ουσία σκάβουμε ο καθένας μας ένα κομμάτι μιας αντιπυρικής ζώνης προστασίας».
Στους 189 οι νεκροί – 24 νέα κρούσματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο θύμα στην Ελλάδα είναι μια 70χρονη γυναίκα από τον Εχίνο η οποία κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Η γυναίκα έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 14 Ιουνίου, ενώ διασωληνώθηκε την επόμενη ημέρα. Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν 24 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Από τα 24 νέα κρούσματα, τα 18 καταγράφονται στην Ξάνθη, δύο στη Ροδόπη και τέσσερα είναι εισαγόμενα, δηλαδή δεν έχει καταγραφεί κανένα διάσπαρτο κρούσμα στην υπόλοιπη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.227, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 703 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1804 (55.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Eπιπλέον, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.