Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μύκονος κορονοϊός – πάρτι: Συνεχίζονται οι συνωστισμοί, παρά τα “λουκέτα” στη χώρα
ΠΑΡΑ ΤΑ "ΛΟΥΚΕΤΑ"

Μύκονος κορονοϊός – πάρτι: Συνεχίζονται οι συνωστισμοί, παρά τα “λουκέτα” στη χώρα

Μύκονος κορονοϊός - πάρτι: Μπορεί πριν από δύο εβδομάδες να επιβλήθηκε το πρώτο "λουκέτο" και πρόστιμο του καλοκαιριού εξαιτίας των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, σε μαγαζί στη Μύκονο, ωστόσο οι μαγαζάτορες δεν φαίνεται να "έβαλαν μυαλό".

Μύκονος κορονοϊός – πάρτι: Μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές της χώρας προκαλούν οι νέες εικόνες συνωστισμού από πάρτι σε μπαρ αλλά και βίλες της Μυκόνου που έρχονται στη δημοσιότητα, με τον κόσμο να διασκεδάζει ο ένας πάνω στον άλλο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open, για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο, ενώ ανάλογες εικόνες επαναλαμβάνονται συστηματικά παντού, με τους λοιμωξιολόγους να εκφράζουν ανησυχίες ως προς τις συνέπειες που θα έχουν τέτοιες συμπεριφορές στην εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Οι επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι ως προς τη χαλάρωση που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις ως προς την τήρηση των μέτρων προφύλαξης. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι ο Covid 19 είναι ακόμη εδώ. Οι ανησυχίες που εκφράζονται αφορούν κυρίως στις «αλυσίδες μετάδοσης» της νόσου στους τουριστικούς προορισμούς και όχι στους αριθμούς των εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Από 500 ευρώ μέχρι και 10.000 η τιμή εισόδου στα “μυστικά” πάρτι της Μυκόνου!

Φρουρά, αυστηροί κανόνες και τιμοκατάλογος στα πριβέ πάρτι της Μυκόνου

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ελέγχων σε μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα ανεστάλη για 15 μέρες η λειτουργία δύο καταστημάτων στην Πλάκα και στο Γκάζι και επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ και 10.000 ευρώ. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δηλώνουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για την ασφάλεια της δημόσια υγείας αλλά και για την ομαλή πορεία της τουριστικής περιόδου.

Μαγιορκίνης: Δεν αποκλείεται απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», σημειώνει πως δεν αποκλείεται πως η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων είναι ένα πιθανό ενισχυτικό μέτρο όπου θεωρηθεί ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά.

«Στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα υπάρχει επιτήρηση των εισερχομένων πληθυσμών με μοριακούς ελέγχους στις πύλες εισόδου με διπλό κέρδος: θα εντοπίζουμε κρούσματα που θα εισέρχονται στη χώρα, ενώ συγχρόνως θα έχουμε πιο άμεση εκτίμηση του κινδύνου εισαγωγής κρούσματος από συγκεκριμένες χώρες. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός εισερχόμενων κρουσμάτων που θα δημιουργούσε ανησυχία. Η εκτίμηση της κατανομής τους στον χώρο και τον χρόνο και κυρίως κατά πόσο δημιούργησαν αλυσίδες μετάδοσης σε προορισμούς θα μας καθοδηγεί στην επιτήρηση της επιδημίας», υπογραμμίζει ο κ. Μαγιορκίνης.

Στο ερώτημα εάν και κατά πόσο θεωρεί πιθανό να μπουν σε καραντίνα ολόκληρα νησιά, ο ίδιος απαντά: «Η πιθανότητα απομόνωσης ολόκληρου νησιού είναι μέτρια, εκτιμάμε ότι τα μέτρα ελέγχου και ιχνηλάτησης θα είναι ικανά για να περιορίσουν τοπικές επιδημίες αν και εφόσον αυτές συμβούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν από καραντίνες τοπικού χαρακτήρα ή και με μέτρα μείωσης πυκνότητας ατόμων σε δημόσιους χώρους (π.χ. απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 50 ατόμων)».

Πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός

«Κλειδί» στη διατήρηση μιας καλής επιδημιολογικής πορείας για την Ελλάδα, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η αποφυγή του συγχρωτισμού. Ωστόσο, ως «κατώφλι» της ανησυχίας των επιστημόνων θα είναι μια αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, από 25 και πάνω, σε κοινότητες που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης.

Το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Ένα δεύτερο στοιχείο που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η έλευση ενός ενδεχόμενου νέου κύματος του Covid 19. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημειώνει: «Προς το παρόν στην Ελλάδα δεν έχουμε περάσει σε δεύτερο κύμα. Έχουμε τοπικές εξάρσεις, όπως αυτή που βλέπουμε στην Ξάνθη, οι οποίες περιορίζονται με ιχνηλατήσεις και τοπικά lockdown. Δεύτερο κύμα θα έχουμε όταν θα δούμε μεγάλη αύξηση «ορφανών» κρουσμάτων που δεν έχουν γεωγραφική κατανομή. Δηλαδή από 25 και πάνω «ορφανά». Πρέπει επίσης να δούμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων».

Οι ασυμπτωματικοί τουρίστες

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικαλούμενος μοντέλο που έχει αναπτύξει με την ομάδα του, τονίζει πως μια εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κορωνοϊό για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, θα μπορούσε να φέρει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης από 19-20 έως τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

«Το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει, αν “χάσουμε” τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα και διασπείρουν τον ιό, διευκρινίζει ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει μέχρι και 20 άτομα», δηλώνει ο ίδιος στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ». Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται, ο καθηγητής τονίζει ότι είναι σημαντικός ο συνδυασμός τους, και όχι μόνο το κάθε μέτρο χωριστά. Κάτι που όπως λέει, καταδεικνύει ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης και να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας και ως πολίτες και καταναλωτές, αλλά και ως οικονομικοί παράγοντες.

«Το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων τον Μάρτιο έφερε μία μείωση στο βαθμό του επιπολασμού του ιού γύρω στο 18%. Όχι πολύ μεγάλο ποσοστό, με δεδομένο ότι έκλεισαν ξαφνικά όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτό όμως συνδυάστηκε με μία πολύ σημαντικότερη μείωση της τάξης του 45%, όταν έκλεισαν και οι χώροι αναψυχής. Κι αυτό συνέβη γιατί πολλά παιδιά όταν βρέθηκαν εκτός σχολείου πήγαν στην καφετέρια. Στη συνέχεια το lockdown είχε μία πολύ σημαντική απόδοση της τάξης του 85% στη μείωση των επαφών», επισημαίνει.

5% η πιθανότητα να κολλήσουμε όταν κρατάμε απόσταση και φοράμε μάσκα

Ωστόσο το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι τι θα συμβεί τώρα που έχουν ανοίξει τα πάντα και δη οι χώροι αναψυχής που το κλείσιμο τους συνέβαλε τα μάλα στη μη μετάδοση του ιού. Η απάντηση ήρθε με παράδειγμα. «Αν κρατάμε την απόσταση και φοράμε και οι δύο μάσκα έχουμε πιθανότητα να κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο (ένας υγιής από έναν φορέα) γύρω στο 5%. Αν φοράει ο ένας μόνο μάσκα τότε οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50-75%».

Ο καθηγητής στα τέλη Μαρτίου είχε κάνει την εκτίμηση ότι στο τέλος της πανδημίας θα έχει μολυνθεί το 50% του ελληνικού πληθυσμού. Και το επόμενο ερώτημα βέβαια είναι πότε υπολογίζει αυτό το τέλος. «Το τέλος αυτό είναι ένας μαθηματικός θεωρητικός υπολογισμός που λέει ότι αν δεν υπάρχει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή, ή εμβόλιο, ώστε να δημιουργήσουμε ανοσία με φαρμακευτικό τρόπο, τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να επιμολυνθεί για να δημιουργηθεί αυτή η ανοσία. Στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 50% . Οι υπολογισμοί που γίνονται και από άλλους συναδέλφους είναι από 60-70%. Δεν σημαίνει όμως ότι θα φτάσουμε εκεί, ακριβώς γιατί ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξει φαρμακευτική αγωγή. Το δικό μας μοντέλο λέει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί 15-20.000. Φυσικά κάτω από 1%».

Δείτε ακόμη

Η Μύκονος πρωτοπορεί: Εφαρμογή στα κινητά αποτρέπει τον συνωστισμό
Συναγερμός από τα επτά κρούσματα στην Παραμυθιά – Κλειστά τα σχολεία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις