Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρέντινγκ δράστης: Γνωστός στις Αρχές ο 25χρονος Λίβυος – Αποφυλακίστηκε λίγες μέρες πριν
ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντινγκ δράστης: Γνωστός στις Αρχές ο 25χρονος Λίβυος – Αποφυλακίστηκε λίγες μέρες πριν

Ρέντινγκ δράστης: Στελέχη της αντιτρομοκρατικής που διερευνούν το μακελειό του Σαββάτου στο Ρέντινγκ με τους τρεις νεκρούς και τους τρεις σοβαρά τραυματίες πιστεύουν ότι ο Λίβυος ίσως είχε σταματήσει τα φάρμακα.

Ρέντινγκ δράστης: Γνωστός στη βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας ΜΙ5 ήταν ο 25χρονος Λίβυος που κρατείται ως ύποπτος για την φονική επίθεση με μαχαίρι στο Ρέντινγκ, ενώ όπως προκύπτει είχε αποφυλακιστεί μόλις 16 μέρες πριν το μακελειό. Ο Χαϊρι Σαντάλα που συνελήφθη το Σάββατο, έπαιρνε φάρμακα για μετατραυματική διαταραχή και πιθανή διαταραχή προσωπικότητας πριν την αποφυλάκισή του, όπως αποκαλύπτουν βρετανικά ΜΜΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήθελε να πάει παλαιότερα στη Συρία για να πολεμήσει και το 2018 είχε λάβει πενταετή άδεια παραμονής στη Βρετανία, παρά τις καταδίκες του για βία.

Στελέχη της αντιτρομοκρατικής που διερευνούν το μακελειό του Σαββάτου στο Ρέντινγκ με τους τρεις νεκρούς και τους τρεις σοβαρά τραυματίες πιστεύουν ότι ο Λίβυος ίσως είχε σταματήσει τα φάρμακα που κατέστειλαν τα ξεσπάσματα της οργής του.

Ρέντινγκ δράστης: Ήθελε να πολεμήσει στο πλευρό του ISIS στη Συρία

Ο Λίβυος είχε περιληφθεί πέρυσι στο λίστα των περίπου 40.000 υπόπτων της MI5 αφού είχε εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί στις δυνάμεις του ISIS στη Συρία, αλλά οι επιθεωρητές της υπηρεσίας αντικατασκοπείας έκριναν ότι απλώς είχε μια «φιλοδοξία» και γι’ αυτό δεν ξεκίνησαν έρευνα εις βάρος του. Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν απελάθηκε επειδή η νομοθεσία απαγορεύει την έκδοση εγκληματιών σε «αποτυχημένα» κράτη, όπως η Λιβύη. Ο Σαντάλα είχε φτύσει τη δικαστίνα που τον καταδίκασε τον Μάρτιο του 2019 για άλλα αδικήματα, όπως η κατοχή αιχμηρού όπλου και η επίθεση σε αστυνομικό.

Τον περασμένο Οκτώβριο καταδικάστηκε σε 29 μήνες φυλάκιση επειδή παραβίασε τους όρους της αναστολής προηγούμενης καταδίκης του, αλλά και για επίθεση με φυλετικά κίνητρα. Είχε απειλήσει μ’ ένα σπασμένο μπουκάλι έναν φύλακα στο Σέινσμπερι, που τον κατηγόρησε για κλοπή. Ο Σαντάλα αφέθηκε ελεύθερος υπό αυστηρούς όρους από φυλακή στο Όξφορντσιρ πριν από 16 μέρες αφού εξέτισε λιγότερη από τη μισή ποινή του, αλλά ήταν δύσκολη η παρακολούθησή του λόγω των μέτρων καραντίνας.

Ρέντινγκ δράστης: Σχέσεις με ναρκωτικά

Συγγενείς του 25χρονου είπαν ότι είχε πάει στη Βρετανία το 2012 ζητώντας άσυλο επειδή είχε τρομοκρατηθεί από τη δράση των ισλαμιστών εξτρεμιστών στην πατρίδα του και λέγεται ότι ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Ξάδελφός του στη Λιβύη δήλωσε ότι εξεπλάγη με την είδηση της επίθεσης με μαχαίρι στο Ρέντινγκ και θεωρεί ότι ο Σαντάλα είναι απίθανο να ενεπλάκη σε κάτι που σχετίζεται με τρομοκρατική ενέργεια. «Κινδύνευε από εξτρεμιστές στη Λιβύη επειδή του άρεσε το πιοτό και οι κοινωνικές επαφές και διαφωνούσε με την αυστηρή θρησκευτική ζωή. Άρχισε να πηγαίνει στην εκκλησία, είχε τατουάζ σ’ ολόκληρο το σώμα του, είχε μάλιστα κάνει τατουάζ έναν σταυρό στο χέρι του. Η αλήθεια είναι ότι είχε μπλεξίματα στη Βρετανία και μπορούσε να γίνει βίαιος, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπλεκόταν σε κάτι τόσο σοβαρό».

Ο αδελφός του Αϊμέν, που είχε συγκατοικήσει μαζί του στο Ρέντινγκ για ένα διάστημα, είπε ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο συνελήφθη ο Σαντάλα. Γείτονες του υπόπτου για την επίθεση με μαχαίρι ανέφεραν ότι ζούσε μόνος του κι έπαιρνε ναρκωτικά. Την Παρασκευή τον είδαν κάτωχρο να ακουμπά το κεφάλι του στο κιγκλίδωμα του κλιμακοστασίου της πολυκατοικίας. Μέχρι στιγμής τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Η αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατική την επίθεση, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα ψυχικά προβλήματά του δράστη είναι στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις