Ντομάτες με αυγά - συνταγή: Ένα φαγητό που λατρεύουμε και γίνεται εύκολα και γρήγορα.
Ντομάτες με αυγά – συνταγή: Καλοκαίρι χωρίς ντομάτες με αυγά δεν λέει. Αγαπημένο και εύκολο φαγητό ταυτισμένο με την εποχή. Είναι ένα μεσογειακό φαγητό που γίνεται με πολλές παραλλαγές. Αυγά με την ντομάτα συναντούμε σε όλες τις χώρες της Μεσογείου αλλά και στις χώρες της μέσης Ανατολής. Σε όλα τα νησιά μας θα βρείτε ανάλογες συνταγές όπως αυγά με ντομάτα ανακατεμένα σε στραπατσάδα, αυγά με πατάτες γιαχνί και ντομάτα, αυγά με κρεμμύδια και ντομάτες, αυγά με ντομάτες στο φούρνο και πολλές ακόμα συνταγές που βασίζονται στα αυγά, τη ντομάτα και τα λαχανικά.
Μια συνταγή που φτιάχνεται στο άψε σβήσε, ιδανική για την επιστροφή στο σπίτι μετά από το μπάνιο. Η κλασική συνταγή της γιαγιάς λοιπόν φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει και το μυστικό της. Αν την ρωτήσετε θα σας πει ότι δεν είναι άλλο από το ότι δεν πρέπει να βιαστείτε να ρίξετε τα αυγά στο τηγάνι. Πρέπει να περιμένετε οι ντομάτες να πιουν όλα τα υγρά τους και όταν σχεδόν στεγνώσει το τηγάνι τότε να ρίξετε τα αυγά. Πόσο εύκολα και γρήγορα θα έφτιαχνες εσύ αυτή τη συνταγή μόνος στο σπίτι; Για να δούμε…
Ντομάτες με αυγά – συνταγή: Υλικά και εκτέλεση
Υλικά
Τα υλικά της συνταγής που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/2 κόκκινη και 1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες σε καρέ
- 5 ώριμες μεγάλες και σφιχτές ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1-1/2 συσκευασία ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4- 6 αυγά
- 2 πολύ μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια (τα φύλλα τους μόνο ψιλοκομμένα)
- λίγο κύμινο και λίγο πιπέρι καγιέ
Ενώ για το σερβίρισμα:
- ψωμί
- φέτα
Εκτέλεση
Για τα αυγά με ντομάτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας το λάδι σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3 λεπτά, προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα και τη ζάχαρη. Προαιρετικά προσθέτουμε πιπέρι καγιέν ή λίγο μπούκοβο. Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγα τρίμματα φέτας. Σπάμε τα αυγά ένα ένα μέσα στη σάλτσα με τη ντομάτα. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν μέσα στην υπέροχη σάλτσα για λίγα λεπτά. Ανάλογα βέβαια αν προτιμάτε τον κρόκο μελάτο ή σφιχτό παρατείνετε ή μειώνετε τον χρόνο μαγειρέματος. Τέλος πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα (πράσινα) των φρέσκων κρεμμυδιών. Σερβίρουμε με ψωμί και φέτα.