ΔΕΗ μαϊμού Λάρισα: Στη Λάρισα το τελευταίο κρούσμα απάτης από δήθεν τεχνικό της ΔΕΗ που έπεισε ηλικιωμένο να συγκεντρώσει τα χρήματα του έξω από το σπίτι «για να μην καούν».
ΔΕΗ μαϊμού Λάρισα: Επικαλούνται στα θύματα κίνδυνο βραχυκυκλώματος, στο σπίτι η στην επιχείρησή τους, δήθεν σαν τεχνικοί της ΔΕΗ και τελικά, σε αρκετές περιπτώσεις, πετυχαίνουν να… βραχυκυκλώσουν τους ανύποπτους και ευκολόπιστους και να φύγουν με αρκετά χρήματα στην τσέπη τους. Η αλήθεια αυτή, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά, καθώς, άλλος ένας ηλικιωμένος έπεσε θύμα κλοπής από δύο επιτήδειους, που παρίσταναν τους τεχνικούς της Δ.Ε.Η. Το τέχνασμα τους, γνωστό.
Ισχυρίστηκαν ότι… έπρεπε να ελέγξουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι του, στην ορεινή κοινότητα Ανατολή του Δήμου Αγιάς στη Λάρισα. Αρχικά, οι δράστες είχαν πλησιάσει, με το ίδιο πρόσχημα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που διατηρούν καφενείο στην πλατεία του χωριού, αλλά εκείνοι κατάλαβαν πως ήταν απατεώνες και δεν τους άφησαν να πλησιάσουν στον πίνακα. Δεν το έβαλαν, όμως, κάτω. Βρήκαν τυχαία στον δρόμο τον ηλικιωμένο, ο οποίος, δεν φαντάστηκε με ποιους είχε να κάνει και τους άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του να «δουν» τη βλάβη!
ΔΕΗ μαϊμού Λάρισα: Ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος…
Οι άγνωστοι, τον έπεισαν ότι υπήρχε «κίνδυνος πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα» και του ζήτησαν να βάλει σε μια σακούλα όσα χρήματα είχε για να μην… καούν! Ο ανυποψίαστος ηλικιωμένος, έβαλε στη σακούλα 760 ευρώ, το τραπεζικό του βιβλιάριο, την ταυτότητα και το κινητό του, τα οποία άρπαξαν οι δράστες και εξαφανίστηκαν. Και ενώ η Αστυνομία με όσα στοιχεία συγκράτησε το θύμα της απάτης προσπαθεί να εντοπίσει τους δράστες της απάτης, υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός άλλου «συναδέλφου» των αναζητούμενων, ο οποίος πήγε στο σπίτι ηλικιωμένης, στην Πέλλα, προσποιούμενος τον υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ.
Ισχυρίστηκε -τι άλλο;- ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω βλάβης και έπεισε την ηλικιωμένη να συγκεντρώσει στην αυλή του σπιτιού τα χρήματα, που είχε μέσα στο σπίτι. Κατάφερε και της απέσπασε πάνω από 3.200 ευρώ. Η έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας είχε ως αποτέλεσμα να εξιχνιαστεί η υπόθεση κλοπής. Έγινε γνωστό τότε, ότι ο εμπλεκόμενος, σε ανύποπτο χρόνο αφαίρεσε τα χρήματα, που συγκέντρωσε η ηλικιωμένη, πανικοβλημένη, μη τυχόν ξεσπάσει πυρκαγιά και τα οποία ανέρχονταν σε 3.250 ευρώ και διέφυγε με όχημα που είχε σταθμεύσει σε κοντινό σημείο.
Οι συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ
Ήταν τότε που η η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, που χρησιμοποιούν πολλά προσωπεία, συμβούλευε, για άλλη μια φορά:
- Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
- Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
- Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.