Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΔΝΤ Παγκόσμια Οικονομία 2020: Βαθύτερη ύφεση, πιο αργή ανάκαμψη
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ Παγκόσμια Οικονομία 2020: Βαθύτερη ύφεση, πιο αργή ανάκαμψη

ΔΝΤ Παγκόσμια Οικονομία 2020: Αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

ΔΝΤ Παγκόσμια Οικονομία 2020: Μελανό χρώμα κυριαρχεί στις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Οικονομία. Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου δίδει την πρώτη πικρή γεύση των αναθεωρημένων προβλέψεων. “Ο τίτλος της αξιολόγησής μας είναι ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη το 2020 από ό,τι προβλέψαμε τον Απρίλιο. Η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή το 2021 από ό,τι προβλέψαμε τον Απρίλιο.”, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ. Λόγω της μεγαλύτερης της αναμενόμενης ύφεσης το ΔΝΤ θα έλθει σήμερα να αλλάξει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις που είχε κάνει προ διμήνου, για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στις 14 Απριλίου η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ είχε προσδιορίσει τη μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 στο 3%. Αυτή η πρόβλεψη ωστόσο αποδείχθηκε εξαιρετικά αισιόδοξή.

Η προσοχή δεν εστιάζεται μόνον στα στοιχεία που θα ανακοινώσει το ΔΝΤ για την ύφεση εφέτος, αλλά και στα στοιχεία που θα ανακοινώσει για την ανάπτυξη το 2021. Όπως διαφαίνεται, αυτά θα είναι δυσμενέστερα του Απριλίου και θα καταδεικνύουν πιο αργή ανάκαμψη. Αυτό που θα έχει ακόμη ενδιαφέρον είναι οι συστάσεις του ΔΝΤ προς την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικά ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος.

ΔΝΤ Παγκόσμια Οικονομία 2020: Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάνει στάση και στα θετικά.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας παγκόσμιων αποθεμάτων βασικών προμηθειών και προστατευτικού εξοπλισμού κατά του κορωνοϊού, υπέρ της διεθνούς χρηματοδότησης της ιατρικής έρευνας και γενικά υπέρ της υποστήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας. “Αλλά οι ενέργειες των κυβερνήσεων των χωρών (δημοσιονομικές και νομισματικές) έχουν προστατεύσει την παγκόσμια οικονομία και βοηθούν στην πρόληψη ενός κύματος χρεοκοπίας και ανεργίας”,  συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν και οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου είχε δηλώσει πριν από μια περίπου βδομάδα ότι προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις οικονομίες που εξαρτώνται σημαντικά από τις υπηρεσίες, όπως, οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Ποια είναι η Βουλγάρα που θα πάρει στα ...

Δείτε ακόμη

Βίντεο: Η “τούμπα” του Μάικ Πενς
Επικίνδυνες τουρκικές βλέψεις: Ετοιμάζεται να “μπει” στη Λιβύη ο Ερντογάν
Δώδεκα νέα κρούσματα στην Κίνα – Τα επτά στο Πεκίνο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις