Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρωσία – Τουρκία S400: Έτοιμη για υπογραφή νέας συμφωνίας
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Τουρκία S400: Έτοιμη για υπογραφή νέας συμφωνίας

Ρωσία - Τουρκία S400: Από την επιθυμία της Άγκυρας εξαρτάται η εξέλιξη για προμήθεια περισσότερων συστημάτων.

Ρωσία – Τουρκία S400: Την ετοιμότητα της Ρωσίας για μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για προμήθεια περισσότερων συστημάτων S-400 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Γιούρι Μπορίσοφ. Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ζητήσει μια νέα συμφωνία για την πρόσθετη προμήθεια αμυντικών συστημάτων S-400 και εν συνεχεία η Ρωσία θα είναι έτοιμη να τα παραδώσει, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Γιούρι Μπορίσοφ, στους δημοσιογράφους, την Τετάρτη.

“Αυτοί (σ.σ. η Τουρκία) έχουν αυτή την επιλογή και θα υπογράψουμε τη συμφωνία, αν εκφράσουν την επιθυμία” δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον ρωσικό εξοπλισμό πριν από το τέλος του έτους.  Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο, Μόσχα και Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία για την παράδοση δεύτερης συστοιχίας των S-400 στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υφυπουργός για τις αμυντικές βιομηχανίες, Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε ότι Τουρκία και Ρωσία κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την παράδοση δεύτερης παρτίδας των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

S-400: Έτοιμη για μία ακόμη συμφωνία με την Τουρκία δηλώνει η Ρωσία

Ρωσία – Τουρκία S400: Οι απειλές της Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει επανειλημμένως την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων, ενώ ανέστειλε την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης των προηγμένων μαχητικών F-35 καθώς θεωρεί ότι οι S-400 είναι ικανοί να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες για την τεχνολογία των F-35, αποδυναμώνοντας την αμυντική ισχύ του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η Τουρκία έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διαμηνύοντας ότι η συμφωνία με τη Ρωσία θα υλοποιηθεί κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε προχωρήσει στην πρώτη συμφωνία με την Ρωσία αγνοώντας τις προειδοποίησεις των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων και καλώντας την Ουάσιγκτον να μην λάβει μέτρα που μπορεί να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις. “Καλούμε την αμερικανική πλευρά να μην λάβει επιζήμια μέτρα που θα έθεταν… και θα έβλαπταν τις σχέσεις μας”, αναφερόταν στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που απαντούσε στην τότε προειδοποίηση των ΗΠΑ για το θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. “Η Τουρκία θα βρεθεί εκτεθειμένη σε πραγματικές και αρνητικές συνέπειες αν αποδεχθεί τους S-400”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορταγκους.

Δείτε ακόμη

Νέο σοκ: Νεκρός 42χρονος μετά την σύλληψή του (vid)
Βίντεο: Η “τούμπα” του Μάικ Πενς
Επικίνδυνες τουρκικές βλέψεις: Ετοιμάζεται να “μπει” στη Λιβύη ο Ερντογάν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις