Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Διακοπές με το σκύλο μου: Συμβουλές για να κάνετε άνετη τη διαμονή σας
PLUS

Διακοπές με το σκύλο μου: Συμβουλές για να κάνετε άνετη τη διαμονή σας

Διακοπές με το σκύλο μου: Οι κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι με τα μπαγκάζια τα δικά σας αλλά και του καλύτερουύ σας φίλου και να προνοήσετε για τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Διακοπές με το σκύλο μου: Η αντίστροφη μέτρηση για τις καλοκαιρινές διακοπές έχει αρχίσει και η ανυπομονησία κορυφώνεται. Οι κηδεμόνες σκύλων, εκτός από τις δικές τους αποσκευές, θα πρέπει να ετοιμάσουν και τα πράγματα του αγαπημένου τους φίλου και να προνοήσουν για τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Επίσης, το κολύμπι του σκύλου μπορεί να επιτρέπεται στη θάλασσα, όμως με προϋποθέσεις. Διαφορετικά, υπάρχουν κυρώσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νόσος CONID-19 εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας.

Και οι κανόνες υγιεινής τηρούνται και στις διακοπές. Γι’ αυτό, ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος μας δίνει πολύτιμες συμβουλές, έτσι ώστε να περάσουμε ξέγνοιαστες διακοπές «αγκαζέ» με τον σκύλο μας. Ξέρετε τι μπορεί να συμβεί σε ένα σκυλί, αν πιεί θαλασσινό νερό; Έως και νεφρική βλάβη.

Διακοπές με το σκύλο μου: Τσεκ απ στο γιατρό πριν τις διακοπές

Πριν φύγουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, καλό θα ήταν να είμαστε σίγουροι ότι όλα στην υγεία του σκύλου μας βαίνουν καλώς. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρό του, ώστε να μας επιβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά, είναι ένα βήμα που θα πρέπει να ακολουθείται. Αν, πάλι, ο σκύλος έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε ο κτηνίατρος, ίσως, θα πρέπει να του κάνει εξετάσεις, προτού δώσει τη συγκατάθεσή του για να ταξιδέψει. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε αποπαρασίτωση και βάζουμε αμπούλα για τα τσιμπούρια, ή το ειδικό κολάρο.

Διακοπές με το σκύλο μου: Η βαλίτσα του καλύτερού σας φίλου

Η βαλίτσα του σκύλου θα πρέπει να περιέχει, τα τρόφιμά του, το μπολ της τροφής και του νερού του, το λουρί της βόλτας, τις πλαστικές σακούλες για τις ακαθαρσίες, τα φάρμακά του -αν παίρνει φαρμακευτική αγωγή- και ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μαξιλάρι μπορεί να δώσει στο κατοικίδιο ζώο μια αίσθηση οικειότητας. Ένα σωστά οργανωμένο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να δώσετε στο σκυλί σας τις πρώτες βοήθειες μέχρι να το δει ο κτηνίατρος. Το βαλιτσάκι αυτό διαιρείται σε τρία τμήματα: εργαλεία, φάρμακα για εξωτερική χρήση, φάρμακα για εσωτερική χρήση.

  • Φίμωτρο
  • Βελόνα και κλωστή, ή ένα συρραπτικό δέρματος
  • Ξυριστική λεπίδα
  • Μικρό ψαλίδι
  • Λαβίδα
  • Πρωκτικό θερμόμετρο, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για σκύλους
  • Γλωσσοπίεστρα ή sticks παγωτού (μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως νάρθηκες)
  • Σύριγγα (3 cc) για τη χορήγηση υγρών φαρμάκων από το στόμα
  • Σταγονόμετρο (αντί της σύριγγας)
  • Σύριγγα (10 cc) για τον καθαρισμό και την πλύση πληγών
  • Παραμάνες σε διάφορα μεγέθη
  • Μικρά κουτάκια για τα παυσίπονα
  • Λαστιχένια γάντια
  • Κομπρέσα πάγου
  • Αιμοστατικός επίδεσμος
  • Νάρθηκας
  • Πετσέτα
  • Ψαλίδι νυχιών

 

Σκύλος και παραλία

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ανάμεσα στο κάνει βόλτα ο σκύλος σε παραλία λουόμενων και στο μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (καθώς και κατά τον προ ισχύοντα 3170/2003) επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3). Οι παραλίες, οργανωμένες ή μη, είναι κοινόχρηστος υπαίθριος χώρος, οπότε μπορεί να μας ακολουθεί. Αρκεί να είμαστε μαζί του και να διαθέτουμε το βιβλιάριο υγείας του για την υπόδειξη των εμβολιασμών του, σε περίπτωση που μας ζητηθεί.

Τι λέει η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, η οποία επαναλαμβάνεται και στη νεότερη υπ΄αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006, αναφέρεται: «…Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό, ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση. Εάν, όμως, στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους, τέτοια που να μην ενοχλούνται». Καλό θα ήταν να μην αφήνετε τον σκύλο σας στο δωμάτιο ή στο σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας χώρος άγνωστος γι’ αυτόν και εσείς λείπετε, άρα δεν ξέρετε πώς μπορεί να αντιδράσει.

Δείτε ακόμη

Εύκολα και γρήγορα, υγιεινό κέικ χωρίς αυγά και ζάχαρη
Aυτά τα τρία χρώματα στο μανικιούρ είναι ταυτόχρονα διαχρονικά και μοντέρνα
Λαχταριστή πατατοσαλάτα χωρίς πολλές θερμίδες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις