Κέικ χωρίς ζάχαρη και βούτυρο: Υγιεινό και βίγκαν

PLUS

Κέικ χωρίς ζάχαρη και βούτυρο: Υγιεινό και βίγκαν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρκέλλα Καλφοπούλου

Κέικ χωρίς ζάχαρη και βούτυρο: Βάζοντας σιγά σιγά στη ζωή μας προϊόντα λιγότερο επεξεργασμένα, μπορούμε να καταφέρουμε μια ρουτίνα πιο υγιεινή.

25.06.2020 | 16:22

Κέικ χωρίς ζάχαρη και βούτυρο: Αν προσέχετε τη διατροφή σας, αποφεύγετε να καταναλώνετε ζάχαρη. Αν όμως θέλετε και λίγο γλύκα στη ζωή σας, σας έχουμε μια συνταγή όνειρο! Το γλυκό δεν είναι απαράιτητα και ανθυγιεινό όπως όλοι πιστεύουμε. Βάζοντας σιγά σιγά στη ζωή μας προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα η κρυσταλλική ζάχαρη, μπορούμε να καταφέρουμε μια ρουτίνα πιο υγιεινή. Σήμερα σας έχουμε συνταγή με υγιεινό κέικ vegan, χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο, αλλά και χωρίς γλουτένη.

Περιέχει αντιοξειδωτικά και super foods. Πριν σχολιάσετε, δοκιμάστε το! Θα το λατρέψετε όλοι και θα το φτιάχνετε κάθε μέρα για το σπίτι, το γραφείο, τα παιδιά. Είναι πάρα πολύ εύκολο στην παραγωγή του και κρατάει αρκετές μέρες σε δροσερό και ξηρό μέρος σκεπασμένο φυσικά.

Κέικ χωρίς ζάχαρη και βούτυρο: Υλικά και εκτέλεση

Υλικά 

  • 2 φλ. αλεύρι χ.γλ. που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ baking χ.γλ.
  • 1/2 φλ. κρυσταλλική στέβια
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 1/2 φλ. λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)
  • 1 ½ φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς ζάχαρη)

Για την αντικατάσταση αυγού

  • 1 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 3 κ.σ νερό

Για το μείγμα σοκολάτας

  • 3 κ.σ κακάο άγλυκο (βιολογικό και χωρίς λιπαρά)
  • 2 κ.σ κοφτές στέβια κρυσταλλική
  • 1/4 φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

 

Εκτέλεση

Για το υγιεινό κέικ χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο, βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού. Δείτε με ποια άλλα υλικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αυγά στις συνταγές σας. Σε μικρο μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. (Η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη γι’αυτό το κέικ). Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ. Το κέικ πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Προσθέτουμε την κρυσταλλική στέβια. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τη βανίλια ή εσάνς αμυγδάλου, το λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο), το γάλα καρύδας (ή αμυγδάλου) και το μουλιασμένο λιναρόσπορο. Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Κέικ χωρίς ζάχαρη και βούτυρο: Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ

Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας. Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μείγμα με γεύση βανίλια και το μείγμα με γεύση κακάο. Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μείγματα απαλά. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά. Μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας. Πάντα ελέγχουμε με λάμα μαχαιριού αν ψήθηκε το κέικ. Αλλιώς αν δεν έχει ψηθεί σωστά, θα κάνει βαθούλωμα στη μέση και η υφή του θα είναι μαστιχωτή αφού δεν θα έχει ψηθεί όπως πρέπει. Αν το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια το κέικ. Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο. Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Δείτε ακόμη

Aυτά τα τρία χρώματα στο μανικιούρ είναι ταυτόχρονα διαχρονικά και μοντέρνα
Εύθραυστα νύχια που σπάνε – Αντιμετοπίστε το πρόβλημα
Τιπς για επίπεδη κοιλιά γρήγορα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version