Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2020: Η πανδημία δεν σταμάτησε την προσέλευση κόσμου που ζητούσε βοήθεια στην θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ.
Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2020: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26 Ιουνίου, με το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Οξυγόνο στην Πάτρα να κλείνει 18 χρόνια ζωής πλέον, βρισκόμενο πάντα στο πλευρό του ανθρώπου που ζητάει στήριξη για να απαλλαγεί από τον εφιάλτη της χρήσης που δεν είναι άλλος από τα ναρκωτικά. Η πανδημία δεν σταμάτησε την προσέλευση κόσμου που ζητούσε βοήθεια στην θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο – Οξυγόνο. Αντίθετα, ακόμα και στο διάστημα της καραντίνας τα άτομα που είχαν ανάγκη συνέχισαν να βρίσκονται σταθερά σε επαφή με τους ανθρώπους του, ενώ υπήρξαν και νέες περιπτώσεις που απευθύνονταν στην δομή, ζητώντας βοήθεια.Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Οξυγόνο, Ελευθερία Παππά, ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν σημειώθηκε μία αύξηση της προσέλευσης στο διάστημα της καραντίνας.
Ωστόσο οι δράσεις της δομής και του θεραπευτικού προγράμματος συνεχίστηκαν κανονικά. “Στην αρχή οι συνεδρίες γινόταν κυρίως δια του τηλεφώνου. Στη συνέχεια όταν τα πράγματα ηρέμησαν και η πορεία του ιού στην χώρα μας ήταν καλύτερη, ξεκινήσαμε και πάλι τις συνεδρίες από κοντά”. Η προσέλευση ήταν έτσι σταθερή και αν μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος κάτι σε ότι έχει με το διάστημα της καραντίνας, ήταν ότι υπήρξε μία αύξηση των γονέων των εξαρτημένων ατόμων. Σημαντικό είναι ότι “Σε όλες τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ στην χώρα εφαρμόστηκαν με ευλάβεια η τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού σε όλες τις δομές του ΚΕΘΕΑ” συμπλήρωσε η κυρία Παππά.
Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2020: Από τα 19 στην ηρωίνη, στα 16 με την κάνναβη
Σοκ προκαλούν τα επίσημα στοιχεία σε ότι αφορά τις ηλικίες στις οποίες οι νέοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά στην Πάτρα ,με τα ναρκωτικά . Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ οι χρήστες στην περιοχή στα 19 τους χρόνια έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την ηρωίνη, ενώ η χρήση κάνναβης στην Πάτρα Ξεκίνα στην ηλικία των 16 χρόνων. Τα τελευταία 18 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, έχουν βρει σε αυτό καταφύγιο περισσότεροι από 1.600 χρήστες , ενώ οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται πως είναι ακόμα και διπλάσιοι.
Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει, 7 στους 10 χρήστες μένουν με την οικογένεια και το 50% είναι άνεργοι. 2 στους 10 δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και 5 στους 10 έχουν απευθυνθεί κάποια στιγμή σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι μισοί από αυτούς έχουν κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν. Επίσης το 50% έχει κάνει κοινή χρήση σύριγγας και 4 στους 10 δεν έκαναν ποτέ έλεγχο για μολυσματικές ασθένειες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η σχέση του οικογενειακού περιβάλλοντος με τα ναρκωτικά, καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι 4 στους 10 αναφέρουν ότι στην οικογένειά τους υπάρχει αντίστοιχο ιστορικό.