Τουρισμός 1 Ιουλίου Ελλάδα: Με κεντρικό μήνυμα «Απολαύστε τη διαμονή σας – Μείνετε ασφαλείς» (Enjoy your stay and stay safe), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) προχώρησε στην έκδοση εννέα οδηγιών για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, με δεδομένο ότι από την 1η Ιουλίου «απελευθερώνεται» ο τουρισμός. Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, σκοπός της ενημερωτικής καμπάνιας, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τη βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η παροχή έγκυρης ενημέρωσης, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους στη χώρα μας.
Σημειώνεται, ότι σε όλες τις πύλες εισόδου θα υπάρχει σχετική σήμανση με οδηγίες, ενώ θα μοιράζεται και έντυπο ενημερωτικό υλικό.
Ανοίγουν 41 πύλες εισόδου από την 1η Ιουλίου
Από την 1η Ιουλίου, ανοίγουν συνολικά 41 πύλες εισόδου στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, 27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια. Σημειώνεται ότι σε όλες τις πύλες εισόδου θα υπάρχει σχετική σήμανση με οδηγίες, ενώ θα μοιράζεται και έντυπο ενημερωτικό υλικό. Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η ενημερωτική καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, έτσι ώστε όλοι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό.
Οι χώρες για τις οποίες θα συνεχίσει να ισχύει απαγόρευση πτήσεων είναι:
Βρετανία
Σουηδία
ΗΠΑ
Ρωσία
Ισραήλ
Κατάρ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σαουδική Αραβία
Βόρεια Μακεδονία
Ο κατάλογος λαμβάνει υπόψη το ποσοστό εξάπλωσης του κορωνοϊού στις διάφορες χώρες και τα κριτήρια βασίζονται σε επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι εννέα οδηγίες
Όσον αφορά στις οδηγίες της ΓΓΠΠ, ζητά από τους ταξιδιώτες να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής.
Αναλυτικά:
Συχνή χρήση αντισηπτικού
Χρήση μάσκας
Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών
Αποφυγή επαφής χεριών με στόμα, μύτη και μάτια
Πέταμα τη μάσκας και των γαντιών σε κάδους απορριμμάτων
Βήξιμο ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο
Τήρηση αποστάσεων ασφαλείας
Πληρωμές ανέπαφα, κατά προτίμηση
Αποφυγή χρήσης ασανσέρ
Αυτοψία Χαρδαλιά
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνεχίζει για ακόμη μία ημέρα τις αυτοψίες του σε περιφερειακά αεροδρόμια για να διαπιστώσει εάν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σήμερα, Παρασκευή, βρέθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Ζακύνθου, απ΄όπου διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει εκπτώσεις στο ζήτημα της δημόσιας Υγείας.
«Πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο βρίσκεται το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Ένα ζήτημα, στο οποίο δεν κάνουμε εκπτώσεις και ένα ζήτημα που περιβάλλει κάθε μας κίνηση και σε αυτήν τη φάση, στο άνοιγμα των συνόρων και των πτήσεων εξωτερικού». Τον κ. Χαρδαλιά υποδέχθηκαν ο βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ Διονύσης Ακτύπης, ο δήμαρχος, Νικήτας Αρετάκης, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Στασινόπουλος, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας, Μαρία Μουζάκη, ο διευθυντής και στελέχη της Fraport στο αεροδρόμιο.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας λίγο μετά τις 8:30 στο νησί παραβρέθηκε σε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη διοίκηση του αεροδρομίου. Αμέσως μετά, ο κ. Χαρδαλιάς προχώρησε σε αυτοψία στους χώρους του αεροδρομίου, συνοδευόμενος από τον διευθυντή, Νίκο Βιτζηλαίο.
«Αρχίσαμε ένα οδοιπορικό επισκέψεων και αυτοψιών και στα 18 αεροδρόμια και ξεκινώντας από τη Ζάκυνθο έγινε μία τεχνική σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για το ασφαλές άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου, θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «θα υπάρχουν υγειονομικές ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονται την Κυριακή, σε συνεργασία με τη διοίκηση του αεροδρομίου και με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα είναι η ομάδα που θα διαχειριστεί όλον αυτόν τον κόσμο. Τα δείγματα που θα παίρνονται θα είναι δειγματοληπτικά. Στη Ζάκυνθο θα γίνονται 250 δείγματα ημερησίως, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι, με τον πιο σύγχρονο τρόπο, ότι θα μπορούμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται. Ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος με όλα τα μέσα που διαθέτει για να γίνεται με υποδειγματικό τρόπο αυτή η διαδικασία».