Νησιά 2020 με καλό φαγητό: Πέντε προορισμοί που θα ευχαριστηθείτε φαγητό στις διακοπές σας.
Νησιά 2020 με καλό φαγητό: Η συνταγή για τέλειες διακοπές δημιουργείται από ένα μείγμα πολλών και διαφορετικών συστατικών. Ανάμεσα σε αυτά ο τόπος, το νησί ή το χωριό, η παρέα, αλλά και το φαγητό. Ναι το φαγητό, για κάποιους είναι ένας από τους λόγους για να επισκεφθούν έναν τόπο και ένα στοιχείο που αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στη μνήμη τους. Τέτοιες αναμνήσεις σε κάνουν να νοσταλγείς το ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα ή το μικρό εστιατόριο στο πλακόστρωτο στην πλατεία του χωριού, ενώ το τραπέζι είναι γεμάτο καλούδια. Ολόκληρη η Ελλάδα φημίζεται για τη γαστρονομία της και τα πιάτα που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι ταξιδιώτες που υμνούν την ελληνική κουζίνα και φορτώνουν βαλίτσες με τοπικά εδέσματα και λιχουδιές. Τα νησιά έχουν τη δική τους χάρη και η γαστρονομική τους παράδοση τα μεταμορφώνει σε πόλο έλξης των απανταχού καλοφαγάφων.
Νησιά 2020 με καλό φαγητό: Νάξος
Το κυκλαδίτικο νησί με τις χρυσές παραλίες και τα αρχοντικά χωριά, έχει παράδοση στην κουζίνα. Η γη της Νάξου γεμίζει το τραπέζι με αγνά και φρέσκα υλικά. Ενα από αυτά είναι η φημισμένη γραβιέρα Νάξου, η οποία θα έχει θέση σε κάθε σας γεύμα, καθώς δεν γίνεται να της αντισταθείς. Με γλυκιά και λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση μεταμορφώνεται σε σαγανάκι, τρώγεται τριμμένη και φυσικά σκέτη, συνοδεύοντας κάθε πιάτο, όπως άλλωστε και όλα τα τυριά του νησιού (κεφαλοτύρι, μυζήθρα, ξινότυρο). Ένα αγαπημένο ναξιώτικο φαγητό είναι το ρόστο! Πρόκειται για χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο, το οποίο συνοδεύεται με πατάτα Νάξου, τηγανητή ή πουρέ. Σκέτη λιχουδιά! Τη δική του φήμη έχει και το κατσικάκι Νάξου, που μαγειρεύεται στο λαδόχαρτο, αρωματίζεται με θυμάρι και ρίγανη. Φυσικά, δεν γίνεται να βρεθείς στη Νάξο και να μην φας πατάτα. Τηγανητή ή ψητή, η πατάτα Νάξου είναι διάσημη σε ολόκληρη τη χώρα για τη γεύση της. (Μην ξεχάσεις να πάρεις για το σπίτι!).
Νησιά 2020 με καλό φαγητό: Σίφνος
Εκτός από έναν τόπο, που σε μαγεύει σε κάθε γωνιά, η Σίφνος, που ξεχώρισε η Daily Mail, αποτελεί προορισμό για εκείνους που θέλουν να ευχαριστηθούν το φαγητό. Δεν γίνεται να βρεθείς στο νησί και να μην γευτείς το μαστέλο. Το σιφνέικο πιάτο με κατσικάκι ή αρνάκι ψήνεται σε κεραμικό σκεύος μέσα στον ξυλόφουρνο, πάνω σε κληματόβεργες και λιώνει στο στόμα. Τη δίκη της «γλύκα» έχει και η ρεβιθάδα. Χυλωμένη, μελωμένη στο τσικάλι, η ρεβιθάδα, σύμφωνα με την παράδοση, ψήνεται στον ξυλόφουρνο και σερβίρεται στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα που θα δοκιμάσεις στη Σίφνο είναι η γυλωμένη μανούρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τυρί, βουτυράτο, με ιδιαίτερη και αρκετά πικάντικη γεύση.
Κρήτη
Για το φαγητό της Κρήτης μπορούν να γραφτούν πολλές μα πολλές σελίδες. Εδώ, θα ευχαριστηθείς φαγητό και θα το σκέφτεσαι όπου και να βρεθείς. Τα γούστα στο φαγητό μπορεί να διαφέρουν, αλλά το αντικριστό είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να φας. Το κρέας λιώνει στο στόμα, τα αρώματα μπλέκουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι η ίδια η νοστιμιά. Χοχλίοι. Αυτό το πιάτο είτε το αγαπάς, είτε το μισείς. Οι χοχλιοί γίνονται στιφάδο, γιαχνί και μπουμπουριστοί. Οι περισσότεροι αγαπούν τους μπουμπουριστούς, έναν κλασσικό κρητικό μεζέ, ο οποίος σηκώνει και τη ρακή του! Ενα άλλο φαγητό, που ξεχωρίζει, είναι τα αυγά με σταμναγκάθι. Η πικράδα του χόρτου «δένει» απίστευτα με τα αυγά και αποτελεί ένα πιάτο που σίγουρα θα ευχαριστηθείς στις διακοπές σου στην Κρήτη.
Κέρκυρα
Το νησί των Φαιάκων έχει δύο εμβληματικά, πεντανόστιμα φαγητά: Την παστιτσάδα και το σοφρίτο. Η πατσιτσάδα με κόκορα ή μοσχάρι σβήνεται με κόκκινο κρασί και μαγειρεύεται με τα αρώματα της κανέλας, της δάφνης, το μοσχοκάρυδο και της φρεσκοκομμένης ντομάτας. Το χοντρό μακαρόνι, που γεμίζει σάλτσα, συνοδεύει άψογα το πιάτο. Από την άλλη το σοφρίτο, δημιουργείται με λεπτές φέτες μοσχαριού, οι οποίες αλευρώνονται και μένουν ελάχιστα στο τηγάνι. Στη συνέχεια μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα, σκόρδο, μαϊντανό και άσπρο κρασί. Λατρεμένος μεζές το τοσιγαρέλι, δηλαδή αγριόχορτα τσιγαριστά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Η παράδοση της Κέρκυρας είναι γεμάτη με πιάτα, όπως το σαβόρο, οι θεϊκές πορπέτες και η τίνγκολα, ωστόσο, πολλοί την ξεχωρίζουν για τα γλυκά της. Η συκομαΐδα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά εδέσματα του νησιού. Μοιάζει με… μπιφτέκι και ζυμώνεται με σύκα, ούζα, μαστίχα και μούστο. Εχει πιπεράτη γεύση και τυλίγεται με φύλλο καρυδιάς. Οι κερκυραϊκές πασταφρόλλες (και όχι πασταφλόρες, όπως τις λέμε εμείς), θα γλυκάνουν το ταξίδι σου με τη ζύμη και τη μαρμελάδα τους.
Σκύρος
Το νησί των Σποράδων με την απλότητα και την ομορφιά του έχει τη δική του γαστρονομική παράδοση. Πριν φας οτιδήποτε άλλο στη Σκύρο, θα δοκιμάσεις αστακομακαρονάδα. Θα είναι το πρώτο πιάτο και το τελευταίο πιάτο, που θα φας στο νησί, που θεωρείται «μάνα» της αστακομακαρονάδας. Το άγριο κατσίκι, από την άλλη, έχει τη δική του χάρη και όπως και να το φας κοκκινιστό ή λεμονάτο, θα ενθουσιαστείς με τη γεύση του. Εάν είσαι μερακλής και σου αρέσουν αυτές οι γεύσεις, δοκίμασε χωρίς δεύτερη σκέψη κατσικίσιο συκωτάκι στιφάδο. Μπουκιά και συχώριο! Στο τραπέζι μην ξεχάσεις να βάλεις μυζήθρα και ξινοτύρι, ενώ φεύγοντας πάρε στη βαλίτσα σου μέλι, θυμαρίσιο ή από πεύκο.