Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Ερντογάν επικοινωνία: Το παρασκήνιο της συνομιλίας
ΗΤΑΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΕΝΟ

Μητσοτάκης – Ερντογάν επικοινωνία: Το παρασκήνιο της συνομιλίας

Μητσοτάκης - Ερντογάν επικοινωνία: Η επικοινωνία των δύο ανδρών έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Άγκυρα προχωρά σε συντονισμένες ενέργειες που στοχεύουν στη συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μητσοτάκης – Ερντογάν επικοινωνία: Σε μία προσπάθεια να επανέλθουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα βαρύ κλίμα. Και μπορεί η είδηση να αιφνιδίασε, ωστόσο σύμφωνα με πήγες, το τηλεφωνικό ραντεβού δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία με την Άγκυρα να ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο, τόσο με τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο όσο και με τις απειλές πώς θα μετατρέψει την Αγία Σοφία στην τζαμί.

Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικές πήγες ανέφεραν πως η τηλεφωνική επικοινωνία ορίστηκε κατόπιν συνεννόησης της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέσβεως Ελένης Σούρανη και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που δεν έχουν διασταυρωθεί, ρόλο στο ραντεβού των δύο ανδρών φαίνεται ότι έπαιξε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Φυσικά το κλίμα ήταν βαρύ μεταξύ των δύο πλευρών όλο αυτό το διάστημα. Υπενθυμίζεται πως στις 6 Μαρτίου – και ενώ η κρίση στον Εβρο ήταν σε εξέλιξη – ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μόσχα σε δημοσιογράφους, εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά προκλητικός, δηλώνοντας ότι δεν θα ήθελε να βρεθεί καν στον ίδιο χώρο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Πότε μίλησαν τελευταία φορά

Η τελευταία φορά που Μητσοτάκης και Ερντογάν είχε μιλήσει ήταν στις 24 Ιανουαρίου του 2020 με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία, όταν ο πρωθυπουργός είχε σηκώσει το τηλέφωνο και είχε μιλήσει με τον Ερντογάν, δηλώνοντας πρόθυμος να στείλει βοήθεια στην γείτονα χώρα που δοκιμαζόταν. Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Έκτοτε… σιωπή. Από την πλευρά της, η Αθήνα, διαμήνυε σε όλους τους τόνους και σε κάθε περίπτωση, ότι δεν προτίθεται να αποστεί από το διεθνές δίκαιο και καλούσε την Τουρκία να πράξει το ίδιο ωστόσο έστελνε και σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν θα ανεχθεί παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ωστόσο, πάγια αντίληψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι απαιτούνται ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Τον περασμένο Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τόνιζε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πώς θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

Οι δύο ηγέτες δεν εισήλθαν σε θέματα υψηλής πολιτικής, συμφώνησαν ωστόσο ότι η ένταση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν που οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν πως η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί αν οι δύο πλευρές δεν συνομιλούν. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκε ότι «διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει. Η συγκυρία επιβάλει τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Αυτή όμως δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Τι συζήτησαν για άνοιγμα συνόρων και τουριστικές ροές

Για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών και το άνοιγμα των συνόρων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κατά πληροφορίες στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κατ’ αρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν.

Οργή Άγκυρας με Μακρόν

Στην αντίπερα όχθη, στον απόηχο της κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και της όξυνσης των σχέσεων Άγκυρας – Παρισιού, με φόντο όσα λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη.

Αθήνα και Παρίσι συμμερίζονται την ίδια ανησυχία για την τουρκική επεκτατική πολιτική, με τρανταχτό παράδειγμα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι ανυπόστατο και για τις δυο χώρες. Οι δύο πλευρές, λοιπόν, φαίνεται πως συντονίζουν όλο και πιο εντατικά τις κινήσεις τους για την στάση που θα κρατήσουν στο επερχόμενο Συμβούλιο Κορυφής, στις 17 και 18 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις