Πρωθυπουργός Πακιστάν: «Ο σύμμαχός μας σκότωσε κάποιον μέσα στη χώρα μας, χωρίς καν να μας ενημερώσει», δήλωσε ο Ίμραν Χαν.
Πρωθυπουργός Πακιστάν: Σε μια απροσδόκητη δήλωση, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις προχώρησε την Πέμπτη 25/6 ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως ο πρώην επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, που σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου του 2011 από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Πακιστάν, πέθανε σαν «μάρτυρας». «Οι Αμερικάνοι ήρθαν στο Αμποταμπάντ και σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Πέθανε μάρτυρας», δήλωσε ο Χαν μιλώντας στο κοινοβούλιο, όπου αναφέρθηκε στις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και της Ουάσινγκτον, μετά από αυτή την αμερικανική επιδρομή.
«Μετά από αυτό όλος ο κόσμος μας πρόσβαλε (…) Ο σύμμαχός μας σκότωσε κάποιον μέσα στη χώρα μας, χωρίς καν να μας ενημερώσει», συνέχισε ο Χαν, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ταπεινωτικό» για πολλούς Πακιστανούς. Μέλη της αντιπολίτευσης και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμέσως αντέδρασαν, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους. «Ο Ίμραν Χαν παραποίησε την ιστορία δηλώνοντας σήμερα ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μάρτυρας», σχολίασε ο Χαουάζα Ασίφ, υπουργός Εξωτερικής στην προηγούμενη κυβέρνηση, μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο μάχονται κατά των διακρίσεων που υφίστανται εξαιτίας της πρόσφατης τρομοκρατίας. Και ο πρωθυπουργός μας επιδεινώνει την κατάσταση χαρακτηρίζοντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν μάρτυρα του Ισλάμ», έγραψε στο Τwitter η Μίνα Γκαμπίνα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ρόλος της πακιστανικής υπηρεσίας πληροφοριών
Επί χρόνια το Πακιστάν αρνούνταν επισήμως ότι γνώριζε ότι ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα κρυβόταν στο έδαφός του. Όμως το 2019 ο Χαν στη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η υπηρεσία Πληροφοριών του πακιστανικού στρατού είχε δώσει στην Ουάσινγκτον κάποια στοιχεία που την οδήγησαν στον εντοπισμό του μπιν Λάντεν. Ο Άσαντ Ντουράνι, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, είχε επίσης δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera το 2015 ότι η υπηρεσία του γνώριζε μάλλον πού κρυβόταν ο μπιν Λάντεν και ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για να λάβει ανταλλάγματα.
Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Υπενθυμίζουμε ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Τζερονίμο, των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη κατοικία του μπιν Λάντεν στη Μπίλαλ Τάουν, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011, στη 01:00 ώρα Πακιστάν (1 Μαΐου 2011, 20:00 UTC). Ο θάνατος του μπιν Λάντεν ήταν αποτέλεσμα ενός πυροβολισμού στο κεφάλι του – οι δυνάμεις των ΗΠΑ πήραν το σώμα του στο Αφγανιστάν και το έριξαν στη θάλασσα. Η επιχείρηση έγινε από τα μέλη των Navy SEALs των ΗΠΑ από την Ναυτική Ειδική Πολεμική Ομάδα (DEVGRU), γνωστή ως SEAL Team Six, υπό τη διοίκηση της Μικτής Ειδικής Διοίκησης Επιχειρήσεων με τη CIA[3].
Ο θάνατος του μπιν Λάντεν προκάλεσε χαρά στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε άλλες χώρες καθώς θεωρείται ως σημαντικό γεγονός στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας. Ενώ αντίθετα η Αλ Κάιντα απείλησε τις Η.Π.Α με αντίποινα. Το Πακιστάν δέχθηκε κριτική, καθώς δεν ήξερε ότι ο μπιν Λάντεν ζούσε σε ένα άνετο σπίτι, το οποίο βρισκόταν κοντά σε στρατιωτική ακαδημία. Η πακιστανική κυβέρνηση δήλωσε τότε, ότι δεν ήξερε για τον μπιν Λάντεν, ωστόσο κατηγορήθηκε για συνεργασία μαζί του.