Παππάς ΣΥΡΙΖΑ – ηχητικό: Βαρύ το κλίμα, στο στόχαστρο ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς ΣΥΡΙΖΑ – ηχητικό: Βαρύ το κλίμα, στο στόχαστρο ο Τσίπρας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παππάς ΣΥΡΙΖΑ - ηχητικό: Μετά τη δραματική συνεδρία της ΠΓ, την ανάληψη της ευθύνης από τον Νίκο Παππά για τη συνομιλία με τον Μιωνή, αλλά και το «άδειασμά» του πρώην υπουργού από τον Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα είναι βαρύ στον ΣΥΡΙΖΑ.

28.06.2020 | 11:40

Παππάς ΣΥΡΙΖΑ – ηχητικό: Υπό εξαιρετικά αμήχανο κλίμα, με πολλές αιχμές και μαχαιρώματα στη σκιά της σοκαριστικής συνομιλίας Παππά – Μιωνή, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας. Σε μια διαδικασία που ήταν ανοικτή για τους δημοσιογράφους, το όνομα του Νίκου Παππά δεν αναφέρθηκε σε καμία τοποθέτηση, καθώς τα στελέχη του κόμματος επέλεξαν να μη δώσουν τροφή για νέα δημοσιεύματα αναφορικά με το θέμα. Άλλωστε, είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» τον στενό του συνεργάτη, ο οποίος αναγκάστηκε και σε σχετική δήλωση λόγω των έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων που πυροδότησε η αποκάλυψη του ηχητικού. Οι περισσότερες τοποθετήσεις προσπέρασαν την «υπόθεση Παππά», ενώ οι μόνοι που έκαναν «φωτογραφικές» αναφορές, θέτοντας ζητήματα ύφους και ήθους της Αριστεράς, ήταν οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός.

Τσανάκα για Παππά: Το μόνο που με ενοχλεί (πλέον), είναι ότι δηλώνουν αριστεροί
Το τερμάτισε ο Παππάς – “Μας ξεφεύγει και καμιά κουβέντα, αλλά… υπηρετώ τις αξίες της Αριστεράς”
Οργή Καμμένου: Αν ο Παπαγγελόπουλος δεν διαψεύσει το διάλογο, προσφεύγω στη Δικαιοσύνη
Το “σούργελο” Τζούλη, οι “τεμπέληδες” βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η εντολή για συλλήψεις

Σε μια επιχείρηση αντεπίθεσης ο Αλέξης Τσίπρας αφού μίλησε για “ριμέικ του βρώμικου ’89” κάλεσε ξανά την Ν.Δ να τον βάλει στο κάδρο των ποινικών ευθυνών και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη μετατρέπει την πολιτική ζωή της χώρας, σε βούρκο. Η υπόλοιπη ομιλία του είχε “οραματικό” χαρακτήρα, για το πώς πρέπει να κινηθεί εφεξής ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που μετονομάστηκε – και επισήμως χθες- σε “ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία”. Σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε στην Κυβέρνηση ότι δεν θα δώσει λευκή επιταγή, εγκαλώντας τη για έλλειμμα εθνικής στρατηγικής ενώ με αιχμή την Οικονομία, επανέφερε ως πιθανό το σενάριο περί πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο. Την απάντηση για το εάν θα προσφύγει ο κ. Μητσοτάκης σε πρόωρες κάλπες, θα την έχουμε στα τέλη Αυγούστου.

https://www.youtube.com/watch?v=z1E1DwQxzsk

Οι βολές Ξανθού

Δηκτικότερος όλων εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Ήδη από το ξέσπασμα της καραντίνας, ο κ. Ξανθός έδειχνε απογοητευμένος από την στάση που κρατούσε το κόμμα του. Κόντρα στην γραμμή της αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός βγήκε ευθαρσώς και στήριξε τον Σωτήρη Τσιόδρα αποφεύγοντας συστηματικά και μέχρι τέλους λαϊκίστικες αντιπολιτευτικές κορώνες. Ο κ. Ξανθός χθες, μιλώντας από βήματος ΚΕΑ, προχώρησε σε ακόμη τολμηρότερη (αυτο)κριτική, θέτοντας την βάση της πραγματικής συζήτησης που οφείλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φως των αποκαλύψεων:

” Να διεκδικησουμε ξανά την εξουσία με όρους ιδεολογικής καθαρότητας και εντιμότητας ” είπε, κάνοντας πολλούς να σκύψουν το κεφάλι, στη συνέχεια, όπου “πυροβόλησε” προς την ομάδα των “σκληρών” προεδρικών Παππά, Πολάκη κλπ, προσθέτοντας ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Στο κλίμα Ξανθού ήταν και η παρέμβαση του γραμματέα του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη.

Φίλης κόντρα σε Τσίπρα: Δεν με εκφράζει το “βρώμικο 89”

“Πολλά πράγματα μας ταπείνωσαν. Να συμφωνήσουμε ότι η Αριστερά για το ηθικό της πλεονέκτημα δίνει καθημερινά εξετάσεις. Ως Κεντρική Επιτροπή έχουμε κάνει αυτοκριτική στο μοντέλο διακυβέρνησης του 2015-2019. Υπήρξαν στη διάρκειά της πολλά θετικά για το λαό, υπήρξαν και αρνητικά, σε ορισμένα ζητήματα. Και τέτοια ζητήματα τα ζούμε αυτές τις μέρες” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης, εκ των σφοδρών “πολέμιων” του σκληρού “προεδρικού” μπλοκ.

Απαντώντας δε ευθέως στην αναφορά Τσίπρα περί “βρώμικου 89”, ο κ. Φίλης, αντέδρασε άμεσα:

“Η Αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης τότε, όχι δύναμη συνενοχής. Έκανε πολιτικά λάθη στη συγκεκριμένη συγκυρία -καμία αντίρρηση. Αλλά, ξαναλέω, υπήρξε δύναμη κάθαρσης και όχι πολιτικής συνενοχής. Και αν σήμερα κάτι οφείλει να κάνει, δεν είναι εκπτώσεις από τις αρχές της, αλλά βαθιά και έντιμη αυτοκριτική όπου και όποτε απαιτείται”.

Η εκδοχή Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος , ο οποίος “ξέσπασε” τις προάλλες εναντίον Παππά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε ηπιότερος. “Είμαστε σε μια χώρα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφήσει, να ηχογραφήσει οτιδήποτε, οποιοσδήποτε μπορεί να επιλέξει ποτε θα δημοσιοποιηθεί. Ο κόσμος της Αριστεράς μας κρίνει με αυστηρά κριτήρια. Και ετσι θελω να συνεχίσει να μας κρίνει. Οποιαδήποτε κριτική κάνουμε σε παλιές πρακτικές καλα κάνουμε”.

Ενωτικός Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης, έχοντας αποδείξει επανειλημμένως ότι γνωρίζει πότε το κόμμα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χθες “έπαιξε” το χαρτί της κεντρικής γραμμής: Κινδυνεύουμε από μια αδίστακτη δεξιά. “Δεν τους αρκεί να ηττηθούμε, θέλουν να βγει από το δημοκρατικό παιχνίδι η Αριστερά” είπε, “κηρύσσοντας” την πανστρατιά: “Η στρατηγική μας δεν μπορεί παρά να είναι πανστρατιά, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η καρδιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Αλλιώς η σύγκρουση δεν μπορεί να βγει σε πέρας”.

Στον κόσμο του ο Νίκος Παππάς

Καθίμενος στην πρώτη σειρά και παρά την αποδοκιμασία Τσίπρα , ο Νίκος Παππάς, συνέχισε χθες να εκπέμπει σε δικό του “σήμα”: ” Να είμαστε ένα κόμμα που κάνει αυτοκριτική και συλλογική και ατομική. Ακόμα και για το παραμικρό ακόμα κι αν μας ξεφεύγει καμία κουβέντα”. Ο ίδιος δήλωσε “περήφανος που υπηρετώ με αυτόν τον πήχη αξιών της Αριστεράς. Ακριβώς επειδή είμαστε τέτοιοι δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά σαν να είναι… αλογόμυγες”.

ΝΔ: Ζήτημα δημοκρατίας η αποκάλυψη του παρακράτους

Με τις εξελίξεις με φόντο τις αποκαλύψεις να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, για «κραυγαλέα επιβεβαίωση της λειτουργίας παρακράτους» από την προηγούμενη κυβέρνηση έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία:

«Όσα αποκαλύπτονται σήμερα από τα «Παραπολιτικά», αποτελούν άλλη μια κραυγαλέα επιβεβαίωση της λειτουργίας του παρακράτους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δύο υπουργοί, συζητούν μπροστά στον Πρωθυπουργό να δοθούν εντολές σε δικαστικούς, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως εκτελεστικά τους όργανα, προκειμένου να προβούν σε διώξεις κατά δημοσιογράφων. Στα σκοτεινά σχέδια εμπλέκουν και αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Το ύφος των συνομιλιών ακριβώς ίδιο με εκείνο του Ν. Παππά. Ο τότε Πρωθυπουργός, φαίνεται να τα θεωρεί όλα αυτά απολύτως φυσιολογικά. Γι΄αυτό ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να καλύπτει όλα αυτά τα αδιανόητα για δημοκρατική χώρα. Οι «αρμοί της εξουσίας» στην υπηρεσία του παρακράτους. Τα όσα έρχονται στο φως, δείχνουν σε όλους το ύφος και το ήθος της εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι’ αυτό η αποκάλυψη του παρακράτους και η αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας, δεν είναι κομματική υπόθεση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Ο φόβος της «γερμανικής εκδοχής»

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα υπήρχε διάχυτη η εκτίμηση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω των τελευταίων γεγονότων να πληγεί το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και οι προσπάθειες ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποδυναμωθούν οι αντιπολιτευτικές αντιστάσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Όσον αφορά την εκλογολογία, οι εκτιμήσεις αναφορικά με τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μοιρασμένες. Ορισμένοι εκτιμούσαν ότι ο Πρωθυπουργός στήνει προεκλογικό κλίμα, καθώς έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ενώ άλλοι απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με το πολιτικό του αφήγημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, πάντως, εκτίμησε ότι αυτό θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Ανάκαμψης και από το «αν οι εκταμιεύσεις γίνουν στο δεύτερο μισό του 2021». Πάντως, η εκτίμηση που έκανε στην τοποθέτηση του ο Νάσος Ηλιόπουλος ότι ο «μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η γερμανική εκδοχή του ενάμιση κόμματος, μια συντηρητική παράταξη που είναι στο 40% και ένας αντίπαλος εγκλωβισμένος στο 25%» έβρισκε άπαντες σύμφωνους.

Κόντρα Παπαγγελόπουλου – Καμμένου με θεατή τον Τσίπρα

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον Πάνο Καμμένο μετά τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα “Παραπολιτικά”. Σύμφωνα με τον διάλογο που είχε ο πρώην αναπληρωτής δικαιοσύνης με την εφημερίδα, ο τότε κυβερνητικός εταίρος ζητούσε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και μάλιστα παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, να παρέμβει στη δικαιοσύνη προκειμένου να “εξοντωθούν” στελέχη της εφημερίδας. Ο Πάνος Καμμένος, αφού κατηγόρησε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι του καλύπτει, φέρεται να ζήτησε να επικοινωνήσει με τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλεία Ζαγοραίο. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στο Megaεπιβεβαίωσε την συνομιλία ωστόσο δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Πάνος Καμμένος διέψευσε τα όσα υποστήριξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης, απειλώντας τον πως θα καταθέσει μήνυση εναντίον του. “Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποχρεούται να διαψεύσει όσα ψεύδη φέρεται να ισχυρίστηκε και να εξηγήσει τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτό αλλιώς αναλαμβάνει την ευθύνη. Εάν δεν το κάνει, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη η οποία ανήκει σε όλους τους Έλληνες και είναι ανεξάρτητη” τονίζει μεταξύ άλλων σε γραπτή του ανακοίνωση.

Ο τέως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, έδωσε τη δική του απάντηση. “Οι διάλογοι μεταξύ προσώπων για τρίτους δε με αφορούν ουδόλως. Οι δημοσιευόμενοι δε και αληθείς υποτιθέμενοι αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο του επιδιωκόμενου ,ήτοι την απόλυτη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης . Επί 22 χρόνια υπηρετώ τη δικαιοσύνη και δια αυτής τον άνθρωπο”.

Η δικαιοσύνη ανακαλεί έρευνα της ΕΥΠ

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς πήραν πίσω έρευνα της ΕΥΠ για την διαφθορά στην αστυνομία την οποία είχαν αναθέσει εδώ και ένα μήνα σε πταισματοδίκη. Δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να οφείλεται στα όσα έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη της “Καθημερινής” η έρευνα της ΕΥΠ ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2017. Το υλικό από τη μυστική έρευνα διαβιβάστηκε από τον πρώην διοικητή της υπηρεσίας Γιάννη Ρουμπάτη στην τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Εκείνη ανέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς τη διενέργεια προκαταρκτικής. Πρόκειται για ιδιώτες, εν ενεργεία και απόστρατους αστυνομικούς και επιχειρηματίες, που φέρονται να συνεργάζονταν προκειμένου να παρέχουν κάλυψη σε παράνομες δραστηριότητες.

Ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις

Σχεδόν ταυτόχρονα, το πρώτο αποτύπωμα από τα «γκρίζα» σύννεφα που έχουν εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα πάνω από την Κουμουνδούρου με τη βροχή των αποκαλύψεων, αναδεικνύει η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα». Ενδεικτικό του κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι το 54,7% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι προσωπικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος όλων όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες, αλλά κι ότι υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα που συμμετείχε σε οικονομικές δοσοληψίες, όπως φαίνεται να εκτιμά το 53,7%. Ακόμη πιο βαρύ καθιστά για το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» το ποσοστό 62,3% της κοινής γνώμης, το οποίο συμφωνεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Με αυτά τα δεδομένα, ιστορικά χαμηλά καταγράφει η Κουμουνδούρου στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στην ίδια δημοσκόπηση, με την ψαλίδα ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται κι άλλο, φτάνοντας το 22%.

ΝΔ 41%

ΣΥΡΙΖΑ 22%

Κίνημα Αλλαγής 6%

ΚΚΕ 5,5%

Ελληνική Λύση 4%

ΜέΡΑ25 2,5%

Exit mobile version