Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα – χώρες: Πώς θα ελέγχονται οι τουρίστες, ποιοι οι κίνδυνοι

ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα – χώρες: Πώς θα ελέγχονται οι τουρίστες, ποιοι οι κίνδυνοι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα - χώρες: Παλεύοντας σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, υγειονομικές και τουριστικές υποδομές έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβερνητικής προσπάθειας, με τους υπουργούς να "οργώνουν" σχεδόν καθημερινά τα νησιά.

30.06.2020 | 08:35

Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα – χώρες: Για το πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του μοντέλου PLF με αφορμή το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας από αύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου – εν μέσω Covid 19– μίλησε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Πέραν του μαθηματικού μοντέλου, υπάρχει και μια ομάδα επιδημιολόγων που ανασκοπούμε τα δεδομένα, συνεδριάζουμε σχεδόν καθημερινά. Αξιολογούμε αυτό το μοντέλο, κάνουμε διορθώσεις ακόμη και χειροκίνητα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηχριστοδούλου. «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους τουρίστες, δεν έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε» συνέχισε. «Άρα σίγουρα κάποιοι που είναι φορείς του ιού θα μπουν. Το περιμένουμε αυτό». Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως σημασία από εκεί κι έπειτα έχει το δεύτερο επίπεδο άμυνας το οποίο είναι να βρούμε κρούσματα και να τα ιχνηλατίσουμε επαφές. «Και σ’ αυτό βοηθά πάλι το PLF» επεσήμανε ο καθηγητής.

Αναφορικά με το «απαγορευτικό» στις αφίξεις από Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία και κατά πόσο αυτό είναι υπό αναθεώρηση ο κος Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την εκτίμηση πως η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει να βελτιώνεται πράγμα που ενδεχομένως, σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, συνεπάγεται την άρση στην απαγόρευση πριν τις 15 του μηνός χωρίς ωστόσο να ισχύει το ίδιο και για την Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία. Όσον αφορά τα τεστ που γίνονται στα αεροδρόμια ο καθηγητής παραδέχτηκε πως αυτά δεν μπορούν να είναι 100% ακριβή και σίγουρα δεν θα εντοπιστούν κάποιοι θετικοί στον ιό τουρίστες που ενδέχεται να βρίσκονται στον χρόνο επώασης. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ πράγμα που σημαίνει πως γίνονται με βάση τον δυνητικό κίνδυνο που έχει ο κάθε ένας τουρίστας. «Άρα δεν είναι τόσο τυχαία» είπε.

Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα: Ακόμα κι ένα κρούσμα προκαλεί ανησυχία

«Μηδενικός κίνδυνος δεν θα υπάρξει και δεν υπάρχει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής, αναλύοντας πως από την στιγμή που αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σύνορα μας δεχόμαστε ότι θα έχουμε κάποιο κίνδυνο και είμαστε εκεί να τον διαχειριστούμε. Απαντώντας στο ερώτημα του πόσα εισερχόμενα κρούσματα εκτιμά πως μπορεί να έχουμε και ειδικότερα ποιος αριθμός θα αποτελούσε δυνητικά «κόκκινο συναγερμό», ο κος Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση πως ακόμα κι ένα κρούσμα μπορεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς με αποτέλεσμα η κατάσταση να χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και να δουλεύουν πολύ καλά οι ιχνηλατήσεις.

«Δεν θα περιμένουμε μια μεγάλη έξαρση για να πάρουμε μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας προσθέτοντας πως θεωρεί ότι τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν στο περιθώριο επανεκκίνησης του τουρισμού όσο γίνεται θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο συνεχιζόμενης μεγάλης μετάδοσης σε ένα νησί. «Τα μέτρα πρέπει να υπάρχουν με το πρώτο κρούσμα και όχι να περιμένουμε να έχουμε 100 κρούσματα σε ένα νησί για να πάρουμε μέτρα» υποστήριξε. Σύμφωνα με τον κο Χατζηχριστοδούλου τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα γίνονται θα επεξεργάζονται και θα ανατροφοδοτούν το μοντέλο PLF.

Χαλαρώσαμε γενικώς, σημειώνει

Αναφορικά με το πού θα ελέγχονται οι τουρίστες οι οποίοι καταφθάνουν στη χώρα μας πραγματοποιώντας μια ενδιάμεση στάση πριν τον προορισμό ο Επιδημιολόγος διευκρίνισε πως υπάρχει πρόβλεψη αυτό να γίνεται εφόσον έχουν φτάσει στον τελικό τους προορισμό. Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής δηλώνει αισιόδοξος. «Πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχει μεγάλη κούραση, γίνεται υπερπροσπάθεια. Θέλω να είμαι αισιόδοξος γιατί πρέπει να ανοίξει η χώρα, πρέπει να λειτουργήσει ο τουρισμός, για να επανέλθουμε όσο γίνεται στην κανονική ζωή» δήλωσε στέλνοντας ωστόσο το μήνυμα πως πρέπει ωστόσο να μην ξεχνάμε τα μέτρα. «Θέλω να επιμείνω σε αυτά, χαλαρώσαμε γενικώς. Ο ιός δεν έχει φύγει από την Ελλάδα » είπε.

Άνοιγμα τουρισμού: Την Τρίτη η τελική λίστα με τις χώρες για τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα

Σήμερα Τρίτη 30/6 μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα. Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα: Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια γίνονται οι τελευταίες δοκιμές για τον τρόπο που θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες που θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην χώρα μας από την Τετάρτη 1η Ιουλίου. Παράλληλα τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία των νησιών έχουν ενισχυθεί έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έστω και προσωρινά οποιοδήποτε κρούσμα, ενώ θα εγκατασταθούν στις νησιωτικές περιοχές για τους τρεις επόμενους μήνες που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται στα αεροδρόμια. Έτοιμα είναι και τα 62 ξενοδοχεία καραντίνα που υπάρχουν σε όλους του καλοκαιρινούς προορισμούς προκειμένου να μεταφέρονται εκεί όσοι είναι θετικοί στον Κορωνοϊό.

Το άνοιγμα των συνόρων την Τετάρτη από συνολικά 41 πύλες εισόδου, 27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία και 7 λιμάνια, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση καθώς κυρίαρχος στόχος όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός είναι η χώρα μας να γίνει ο ασφαλέστερος τουριστικός προορισμός για τους τουρίστες.

Στο Μαξίμου τονίζουν πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των επισκεπτών όσο και για να μην υπάρξει διασπορά της νόσου. Ωστόσο εκείνο που σημειώνεται είναι πως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός και γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση καλεί τους ξενοδόχους αλλά και τους ιδιοκτήτες που έχουν επιχειρήσεων σε καλοκαιρινούς προορισμούς να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Απαγορευτικό για 9 χώρες

Προβληματισμός επικρατεί από την εικόνα που παρουσιάζει η πορεία του κορωνοϊού σε ορισμένες χώρες όπως στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να ισχύει το απαγορευτικό για 9 χώρες. Ωστόσο τα δεδομένα θα επανεξετάζονται κάθε 15 ημέρες, οπότε ο κατάλογος συνεχώς θα αλλάζει ανάλογα με την εικόνα που θα υπάρχει.

Από την 1η Ιουλίου θα είναι κλειστά τα σύνορα για τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Ισραήλ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Βόρεια Μακεδονία.

Ανησυχία για την Σερβία μετά τις 15 Ιουλίου η Τουρκία

Μετά τις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν τα σύνορα με την Τουρκία καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της γειτονικής χώρας δεν επιτρέπει να δεχθεί η χώρα μας τουρίστες. Ωστόσο το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας αναμένεται να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο έκδηλη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Σερβία όπου παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Οι Σέρβοι πολίτες είναι ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από τα Βαλκάνια που ήρθαν οδικώς το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα έχουν περάσει μέχρι στιγμής 13.211 Σέρβοι πολίτες. Δύο πόλεις στη Σερβία, το Κραγκούγεβατς και η Τούτιν, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των νέων κρουσμάτων.

Συναγερμός σήμανε και στο Κόσοβο όπου επί συνόλου 207 δειγμάτων που εξετάστηκαν, τα 96 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα: Πώς θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει καθημερινά θα γίνονται στα αεροδρόμια 60 στοχευμένοι έλεγχοι με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από μία ομάδα ειδικών με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Με τα συγκεκριμένα κριτήρια θα δημιουργείται το προφίλ του ταξιδιώτη που εκτός από την χώρα προέλευσης θα μετρούν και τα ηλικιακά δεδομένα και τότε θα αποφασίζεται το ποιος θα πρέπει να κάνει το τεστ και το ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης. Όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα υποχρεούνται πλέον να συμπληρώσουν την σχετική φόρμα τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία.

Pepper: Το ρομπότ που φορά μάσκα, φτερνίζεται και ενημερώνει στο Ελ. Βενιζέλος

Το ρομπότ Pepper έχει «αναλάβει» να συμβουλεύει τους πολίτες για την τήρηση των αποστάσεων, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών αλλά και τη χρήση μάσκας.  Το ρομπότ μιλά δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, φορά και το ίδιο μάσκα ενώ φτερνίζεται κρύβοντας το στόμα του στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. «Πρέπει να φοράτε τη μάσκα σας σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου και στο ταξίδι σας. Επίσης να τηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από τους γύρω σας. Να όπως και η απόσταση μεταξύ μας», είπε ο Pepper στην κάμερα του ΣΚΑΪ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αεροδρόμιο, υπάρχουν δυο τέτοια ρομπότ για την ενημέρωση των ταξιδιωτών.

Exit mobile version