Μπλόκο Facebook: Το Facebook, που δέχεται πιέσεις να απαλλάξει την πλατφόρμα του από τον ρατσιστικό λόγο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέβασε ή απαγόρευσε εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονται με το βίαιο, ακροδεξιό κίνημα Boogaloo στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Υποστηρικτές αυτού του κινήματος, βαριά οπλισμένοι, διείσδυσαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.
Το Facebook ανακοίνωσε χθες ότι «απαγορεύει οποιαδήποτε παρουσία του βίαιου αυτού κινήματος στην πλατφόρμα μας και αποσύρουμε κάθε περιεχόμενο που το στηρίζει, το εκπροσωπεί ή το προάγει». «(Το κίνημα) προωθεί ενεργά τη βία εναντίον πολιτών, αστυνομικών και κυβερνητικών αξιωματούχων και εναντίον των θεσμών», πρόσθετε η ανακοίνωση. Το Facebook απέσυρε 220 λογαριασμούς από την πλατφόρμα του και άλλους 95 από το Instagram, καθώς και περισσότερες από 100 σελίδες και 400 άλλες ομάδες που προωθούν παρόμοιο περιεχόμενο.
Μπλόκο Facebook: Το κίνημα Boogaloo
Ο όρος Boogaloo χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Το κίνημα δεν είναι οργανωμένο και δεν διαθέτει κάποιον επικεφαλής, ενώ σε αυτό συμμετέχουν αντικυβερνητικοί ακτιβιστές, υπέρμαχοι της οπλοκατοχής, νεοναζί και υπέρμαχοι της υπεροχής της λευκής φυλής. Βασικό αίτημα των υποστηρικτών του είναι η ένοπλη ανατροπή της κυβέρνησης. Αρχικά ξεκίνησε ως ένα μικρό κίνημα στον ιστότοπο 4chan, όμως με τα χρόνια οι υποστηρικτές του έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, το Tech Transparency Project, ανέφερε ότι καταγράφηκαν 125 ομάδες στο Facebook που είναι αφιερωμένες στην ιδεολογία Boogalοο, με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους οι οποίοι συζητούν για όπλα και εκρηκτικά και τακτικές επίθεσης εναντίον των αρχών. Μέλος του κινήματος συνελήφθη στις 11 Απριλίου στο Τέξας αφού ανάρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο έλεγε ότι θα σκοτώσει έναν αστυνομικό. Τον Ιούνιο απαγγέλθηκαν εναντίον ενός σμηνία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που συνδέεται με το κίνημα αυτό κατηγορίες για την ανθρωποκτονία ενός ομοσπονδιακού φρουρού στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.