Παρενέργειες κορονοϊού: Η ασθένεια τον άφησε με ένα θρόμβο στο χέρι και προβλήματα στους πνεύμονες και την καρδιά.
Παρενέργειες κορονοϊού: Σοκάρουν οι φωτογραφίες ενός 40χρονου αθλητή, που μπήκε σε κώμα για 25 ημέρες μετά την διάγνωσή του με κορωνοϊό. Ο Αχμάντ Αγιάντ ζύγιζε 97 κιλά και ήταν γεμάτος μύες προτού βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό στις 15 Μαρτίου. Την στιγμή που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Johns Hopkins, περίπου έναν μήνα αργότερα, στις 22 Απριλίου, είχε χάσει 27 κιλά. «Την ημέρα που ξύπνησα από το κώμα ήμουν 69 κιλά» εξήγησε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου. «Τα πόδια και τα χέρια μου ήταν κοκαλιάρικα και το στήθος μου είχε εξαφανιστεί. Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο δύσκολο ήταν να φτάσω στην άκρη του κρεβατιού και να σταθώ».
Η ασθένεια τον άφησε με ένα θρόμβο στο χέρι και προβλήματα στους πνεύμονες και την καρδιά. Προτού βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ο 40χρονος περνούσε τον χρόνο του διαγωνιζόμενος σε αγώνες με εμπόδια και περνούσε ώρες κάνοντας άρση βαρών σε γυμναστήρια στην Ουάσινγκτον και παίζοντας μπάσκετ. Όταν δεν γυμναζόταν, το 4ο από τα 9 παιδιά της οικογένειας, εργαζόταν στην επιχείρηση εταιρείας κατασκευής επίπλων της οικογένειάς του.
Ο Αγιάντ άρχισε να νιώθει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορωνοϊού στις 11 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Φλόριντα. Προσπάθησε να ανακάμψει με ξεκούραση και τρώγοντας shorbat adas- μια σούπα με φακές δημοφιλής στην Μέση Ανατολή – αλλά διαπίστωσε ότι τίποτε από αυτά δεν ανακούφιζε τα συμπτώματά του.
To πριν:
Και το μετά:
Μέχρι τις 14 Μαρτίου, ο αθλητής δυσκολευόταν να αναπνεύσει και δεν μπορούσε να οδηγήσει για να πάει στο τοπικό νοσοκομείο. Ένας γιατρός, φίλος του τον έπεισε να πάρει ταξί και να πάει στο νοσοκομείο Sibley Memorial την επόμενη ημέρα.
Επικοινωνούσε με τους γιατρούς με σημειώματα προτού μπει σε κώμα
Εκεί, ο Αγιάντ βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και στην γρίπη τύπου Α. Μπήκε σε αναπνευστήρα και μεταφέρθηκε στο Johns Hopkins καθώς η αναπνοή του επιδεινώθηκε. Έγινε ο τρίτος ασθενής με κορωνοϊό στο νοσοκομείο και ο πρώτος που μπήκε σε αναπνευστήρα, σύμφωνα με την γιατρό Νάταλι Γουέστ.
Ο 4χρονος Αχμάντ Αγιάντ μπήκε σε κώμα για 25 ημέρες
Ο Αγιάντ επικοινωνούσε γράφοντας σημειώματα καθώς δεν μπορούσε να μιλήσει λόγω του αναπνευστήρα. «Είχε μια ολόκληρη συνομιλία μαζί μου, με εμένα να του μιλάω κι εκείνος να μου γράφει» δήλωσε η Γουέστ. «Το τελευταίο πράγμα που έγραψε σε εκείνο το κομμάτι χαρτιού ήταν: ‘Σ’ ευχαριστώ τόσο πολύ που με φροντίζεις’. Με έκανε να δακρύσω. Φαινόταν σε ένα πολύ γλυκό και ευγενικό άτομο».
Αλλά σύντομα, ο πυρετός του τον οδήγησε σε κωματώδη κατάσταση. Ενώ βρισκόταν σε κώμα, οι γονείς του καλούσαν καθημερινά για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του γιου τους. «Η μητέρα μου, μου άφησε ένα ηχητικό μήνυμα την ημέρα που μπήκα στην εντατική» είπε ο Αγιάντ. «Ήταν πολύ συγκινητικό» πρόσθεσε. «Μου έλεγε: ‘Σε παρακαλώ, τηλεφώνησέ μου, να μάθω ότι είσαι καλά’. Δεν πίστευε τον πατέρα μου που της έλεγε ότι δεν μπορούσαν να με επισκεφθούν. Νόμιζε ότι απλώς προσπαθούσε να την προστατεύσει ώστε να μην με δει που ήμουν σε κώμα».
Μόλις η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε, ο Αγιάντ μεταφέρθηκε σε θάλαμο για ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ όταν πήρε τελικά εξιτήριο και βγήκε σε αναπηρική καρέκλα, το νοσηλευτικό προσωπικό χειροκροτούσε και πανηγύριζε. «Όλοι στο νοσοκομείο ήταν καταπληκτικοί» είπε. «Εκτιμώ πραγματικά όλα όσα έκαναν για μένα και δεν μου άρεσε καθόλου που η φροντίδα τους προς εμένα, τους εξέθεσε σε κίνδυνο».
Τον βοήθησε το γεγονός πως ήταν πολύ γυμνασμένος
Ο γιατρός Τζίτζι Λίου, ειδικός στον υπερηχογράφο, παρακολούθησε την πορεία της υγείας του Αγιάντ και περιέγραψε τον ασθενή ως ένα άτομο που ήθελε τόσο πολύ να γίνει καλά που άρχισε να περπατά στο δωμάτιό του, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες , αφού βγήκε από το κώμα. «Υπάρχει μαι συγκεκριμένη ομάδα που όταν είναι σε αναπνευστήρα για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι δύσκολο να επιστρέψουν. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Αγιάντ. Έτυχε να είναι ένας πολύ γυμνασμένος άνδρας προτού κολλήσει κορωνοϊό. Νομίζω πως αυτό τον βοήθησε».
Ο 40χρονος πήρε τελικά εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 22 Απριλίου, με θρόμβο στο αριστερό του χέρι και βλάβη στους πνεύμονες και την καρδιά του. Σταδιακά παίρνει ξανά το βάρος που έχασε. Ο Αγιάντ ήθελε να επιστρέψει στο πατρικό του αμέσως μετά το εξιτήριο, αλλά οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μην το κάνει , τονίζοντας ότι έπρεπε να μπει σε αυτοαπομόνωση για δύο εβδομάδες.
Ο πρώτος ασθενής στο Johns Hopkins που μπήκε σε αναπνευστήρα
«Ρώτησε εάν μπορούσε να τους αγκαλιάσει και να τους φιλήσει» είπε ο Λίου. «Ξέρω ότι το ήθελε πολύ, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη για τον κορωνοϊό και το εάν ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα του, παρόλο που βρέθηκε δύο φορές αρνητικός. Είδα τα δάκρυα στα μάτια του όταν του είπα όχι. Αυτή ήταν η μόνη φορά που τον απογοήτευσα».
Μόλις επέστρεψε στο σπίτι του, οι γονείς του στέκονταν στο πεζοδρόμιο περιμένοντας την επιστροφή του. Είχαν ήδη φροντίσει να γεμίσουν το ψυγείο του. «Κάθε μέρα, γίνομαι όλο και καλύτερα» είπε ο Αγιάντ. «Σιγά σιγά ανακτώ το βάρος μου. Τρώω πολύ και κάνω πολλές βόλτες». Περιέγραψε, μάλιστα, τον ιό ως ένα από τα πιο δύσκολα πράγμα που είχε ποτέ υπομείνει. «Κολλάω γρίπη κάθε χρόνο και αρρωσταίνω για περίπου δύο ή τρεις ημέρες και μετά γίνομαι καλύτερα. Αυτό όμως το πράγμα, δεν είναι γρίπη. Ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να ξέρει πως μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε».