Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικά: Καφέ, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης θα πρέπει να διαθέτουν εναλλακτικά, επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα στους πελάτες τους από τον Ιούλιο του 2021.
Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικά: Αντίο στα πλαστικά μιας χρήσης λέει η Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2021. Επιπλέον το Δημόσιο θα αποχαιρετήσει μια σειρά προϊόντων αυτής της κατηγορίας έξι μήνες νωρίτερα. Παράλληλα θεσπίζεται περιβαλλοντική εισφορά για κάθε πλαστικό ποτήρι ή περιέκτη τροφής, που θα προμηθεύεται ο πολίτης. Αυτό θα γίνεται κατ’ αναλογία του μέτρου που εφαρμόζεται ήδη για τις πλαστικές σακούλες, καθώς επίσης και ειδικό σύστημα εγγυοδοσίας για τις πλαστικές φιάλες, βάσει του οποίου ο καταναλωτής θα πληρώνει παραπάνω για κάθε μπουκάλι που προμηθεύεται αλλά θα παίρνει πίσω το ποσό αυτό με την επιστροφή της συσκευασίας.
Παράλληλα, το νέο πλαίσιο προβλέπει μεταξύ των άλλων την επιβολή τέλους να προσδιορίζεται στα 4 λεπτά συν ΦΠΑ για τα πλαστικά ποτήρια όπως π.χ. του καφέ, αλλά και τους περιέκτες τροφίμων που διατίθενται σε τελικά σημεία πώλησης (μαγαζιά delivery καφέ, καντίνες, εστίαση κτλ) κι όχι σε σούπερ μάρκετ.
Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικά: Τι αλλάζει σε καφέ και εστιατόρια
Καφέ, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης θα πρέπει να διαθέτουν εναλλακτικά, επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα στους πελάτες τους. Επίσης από τον Ιούλιο του 2021, όλες οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές θα πρέπει να έχουν βρύσες με πόσιμο νερό. Εκτός από την επιβολή τέλους στη χρήση πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης, το νομοσχέδιο προβλέπει και ανταμοιβή στους καταναλωτές που επιστρέφουν τα πλαστικά μπουκάλια στα τελικά σημεία πώλησης. «Έχουμε 1 εκατ. κυπελλάκια του καφέ κάθε μέρα, 2,5 δισ. κάθε χρόνο μπουκάλια. Το 80% της ρύπανσης στις θάλασσες οφείλεται στα πλαστικά. Κι από αυτό το 80% το 50% προέρχεται από τα πλαστικά μιας χρήσης», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.