Τεστ σε τουρίστες Ελλάδα: Τι γίνεται στα αεροδρόμια, από πού είναι τα πρώτα κρούσματα

ΕΛΛΑΔΑ

Τεστ σε τουρίστες Ελλάδα: Τι γίνεται στα αεροδρόμια, από πού είναι τα πρώτα κρούσματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τεστ σε τουρίστες Ελλάδα: Τα αποτελέσματα περίπου 1.400 μοριακών τεστ.

03.07.2020 | 14:04

Τεστ σε τουρίστες Ελλάδα: Πέντε κρούσματα COVID-19 ανέδειξαν τα αποτελέσματα περίπου 1.400 μοριακών τεστ από τα 5.889 που έγιναν συνολικά, στους επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων την 1η Ιουλίου 2020. Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 0,36% από τα αποτελέσματα που είχαν εξαχθεί έως αργά χθες το απόγευμα. Πρόκειται για τρεις γυναίκες από Σουηδία, Σερβία, Ρουμανία και ένα ζευγάρι Ελλήνων. Έως αργά χθες το βράδυ γινόταν προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών τους και μεταφοράς τους σε ξενοδοχεία και δωμάτια καραντίνας, ενώ χαρακτηριστική ήταν η ανευθυνότητα της γυναίκας από την Σουηδία, η οποία δεν τήρησε την 24ωρη καραντίνα και βρέθηκε να κάνει βόλτες στην Αθήνα! Η γυναίκα από τη Σερβία βρέθηκε θετική ανάμεσα σε 66 μοριακά τεστ που έγιναν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Στο μεταξύ πάνω από το 20% των μοριακών τεστ που έγιναν σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων, στην “πρεμιέρα” των εναέριων μεταφορών και στα 27 αεροδρόμια της χώρας, ήταν αρνητικό. Απομένει ακόμη το 80% προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ροή εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα μας, όπως επισημαίνουν μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Από τα 5.889 μοριακά τεστ που έγιναν σε 16 από τα 27 αεροδρόμια, τα αποτελέσματα από τα 1.372 ήταν αρνητικά. Δύο θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν και στις οδικές μεταφορές.

Αναλυτικά τα αρνητικά τεστ προέρχονταν:

Σε τρεις πτήσεις από Βουδαπέστη, Παρίσι, Βρυξέλλες 102, σε δύο πτήσεις από Ισπανία και Ιταλία 18, σε τέσσερις πτήσεις από Λάρνακα και Κισινάου 57, μία από Βασιλεία 72, μία από Βρυξέλλες 29, 61 από Ντόχα , 24 από Τίρανα, 83 από Όσλο, 148 από Παρίσι, 52 από Τελ Αβίδ, 143 από Παρίσι, 31 από Μόναχο, και 352 ακόμη από διαφορετικές πτήσεις από τις παραπάνω πόλεις αναχώρησης.

Κατά την πρώτη μέρα αφίξεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, τεστ έγιναν στα 16 καθώς στα υπόλοιπα 11 είτε δεν έγιναν πτήσεις προς αυτά, είτε το QR-code δεν αναδείκνυε την ανάγκη ελέγχων. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος έγιναν 2.500 τεστ, στο Μακεδονία 459, 810 στο Ηράκλειο, 586 στη Ρόδο, 350 στην Κέρκυρα, στην Κω 324, Χανιά 350, Ζάκυνθο 70, Μύκονο 120, Σαντορίνη 152, Κεφαλονιά 11, Άκτιο 76, Λέσβο 6, Σκιάθο 66, Κάρπαθο 6 και 3 στην Σκύρο.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη πρώτη ημέρα κατά την οποία λειτούργησε το σύστημα με το οποίο η χώρα υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες, μέσω της συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας PLF, η οποία, όπως είπε, “βασίζεται σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο για τα δειγματοληπτικά τεστ”. Υπήρξαν μάλιστα ηγέτες που έδειξαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το σύστημα που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Διεθνή αντίκτυπο και ποικίλα σχόλια, είχε το ταξίδι του Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος αδιαφόρησε για τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις του Φορέιν Όφις και ταξίδεψε στην χώρα μας, μέσω Βουλγαρίας, για να πάει στο Πήλιο, όπου “τον περίμενε το δεύτερο σπίτι του”, όπως είπε. Ο 79χρονος προέβη σε αναρτήσεις στο Instagram με βίντεο με την πτήση του Σόφια-Αθήνα και φωτογραφίες κατά την άφιξή του αεροδρόμιο. Ακολούθησαν δε, δηλώσεις του στη Daily Mail: “Είμαι στο Πήλιο για να ετοιμάσω και να απολυμάνω το σπίτι μου εν όψει της περιόδου διακοπών. Θα ακολουθήσω τα μέτρα αποστασιοποίησης γιατί εδώ παίρνουν πολύ σοβαρά τον κορονοϊό!”.

Στελέχη των αρμόδιων ελληνικών Αρχών επεσήμαναν πως απαγορεύονται οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όμως δεν υπάρχει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας στους Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι μπορούν να έρθουν μέσω τρίτης χώρας. Για την άφιξη του πατέρα Τζόνσον στην Ελλάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε σχετικά: “Έχουμε απαγορεύσει τις απευθείας πτήσεις έως τις 15 Ιουλίου από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία. Αν κάποιος πολίτης των χωρών αυτών φτάσει στην Ελλάδα μέσω άλλης οδού, μπορεί να έρθει, αλλά πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Άλλωστε γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι από φορτισμένες επιδημιολογικά περιοχές”.

Exit mobile version