Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Εθνική Ελλάδας – Euro 2004: Σήκωσε το… τιμημένο!
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εθνική Ελλάδας – Euro 2004: Σήκωσε το… τιμημένο!

Εθνική Ελλάδας – Euro 2004: Ήταν σαν σήμερα 16 χρόνια, όταν η Ελλάδα πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης, με την κατάκτηση του Euro 2004!

Εθνική Ελλάδας – Euro 2004: Ήταν σαν σήμερα 16 χρόνια, όταν η Ελλάδα πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης, με την κατάκτηση του Euro 2004! Ένα «έπος» που ακόμη σε πολλούς μοιάζει σαν ψέμα. Το «πειρατικό» του Ότο Ρεχάγκελ έχοντας μεγάλη ποιότητα και την τύχη με το μέρος του κατάφερε να φτάσει στην επιτυχία. Να πατήσει στο ψηλότερο σκαλί και να βάλει τη χώρα μας στο «πάνθεον» των κορυφαίων. Στο κλαμπ των λίγων εθνικών ομάδων που έχουν σηκώσει αυτήν την κούπα, συγκεκριμένα 10 τον αριθμό. Φτάσαμε πλέον στα 16 χρόνια από τη μαγική βραδιά της 4ης Ιουλίου του 2004. Εκείνη που έβαλε για τα καλά την Ελλάδα στον ποδοσφαιρικό χάρτη και έβγαλε όλους τους Έλληνες στους δρόμους!

Ο τελικός απέναντι στην Πορτογαλία έμοιαζε πολύ δύσκολος. Η Ελλάδα είχε νικήσει στην πρεμιέρα την οικοδέσποινα, αλλά όλοι έλεγαν πως δεν μπορεί αυτό να επαναληφθεί στο ίδιο τουρνουά. Άλλωστε, η Πορτογαλία είχε πολλά μεγάλα αστέρια στο ρόστερ της και τον Κριστιάνο Ρονάλντο στα 19 του χρόνια. Μαζί του και μια φουρνιά νεαρών που έφτασε 12 χρόνια μετά επίσης στην κατάκτηση του Euro. Οι Έλληνες παίκτες όμως το πίστευαν. Δεν το έλεγαν προς τα έξω, αλλά από την αρχή του τουρνουά μίλαγαν για κατάκτηση μεταξύ τους. Το μάτι τους γυάλιζε σε όλα τα ματς και δεν θα μπορούσε να μην συμβεί αυτό στον τελικό. Η αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά έπαιξε στα ίσια την Πορτογαλία σε ένα ακόμη ματς.

Το βίντεο του τελικού του Euro 2004:

Εθνική Ελλάδας – Euro 2004: Ο τελικός

Ο τελικός πήγε ακριβώς όπως και το ματς της πρεμιέρας. Η Πορτογαλία θέλησε να πάρει τα ηνία του αγώνα, αλλά η Ελλάδα αυτή τη φορά πατούσε ακόμη πιο καλά στον αγωνιστικό χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικοδέσποινα είχε μία αξιόλογη ευκαιρία στα πρώτα 45 λεπτά. Ήταν ένα σουτ του Μιγκέλ έξω από την περιοχή από τα δεξιά, που έβγαλε δύσκολα σε κόρνερ ο Νικοπολίδης. Τρία λεπτά αργότερα η Εθνική μας απάντησε, με τον Ρικάρντο να βάζει την τελευταία στιγμή την κόντρα στον Χαριστέα. Ο διεθνής επιθετικός ήταν έτοιμος να σκοράρει και ο τερματοφύλακας της Πορτογαλίας έσωσε την εστία του. Το ημίχρονο βγήκε χωρίς κάτι το ιδιαίτερο στη συνέχεια. Η Ελλάδα είχε τον χρόνο με το μέρος της πλέον.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Πορτογαλία προσπάθησε να γίνει πιο πιεστική, αλλά η Ελλάδα της… έκοψε τον βήχα. Ο Σεϊταρίδης κέρδισε κόρνερ στο 56’. Ο Μπασινάς το εκτέλεσε και ο Χαριστέας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, προλαβαίνοντας την έξοδο του Ρικάρντο. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, λίγοι θυμούνται τι έχει γίνει. Όλοι ήταν «μεθυσμένοι», εκτός από τους παίκτες. Και κυρίως τον Αντώνη Νικοπολίδη. Που έσωσε την Εθνική μας σε κάποιες περιπτώσεις ως το φινάλε. Και σίγουρα το πλασέ του Φίγκο που προκάλεσε αρκετά… εμφράγματα. Η μπάλα ευτυχώς πέρασε λίγο άουτ. Κάποιοι θα θυμούνται την είσοδο του Τζίμι Τζαμπ. Ο οποίος πέταξε τη σημαία της Καταλονίας στα μούτρα του Φίγκο, ο οποίος άφησε την Μπαρτσελόνα για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτά. Όλοι επανήλθαν στο τελικό σφύριγμα, που βρήκε την Εθνική μας Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2004. Και τότε ξεκίνησε το μεγάλο μεθύσι που κράτησε όλη τη βραδιά και πολλές από τις επόμενες του Ιουλίου!

Το βίντεο με όλα τα γκολ της Εθνικής μας στο Euro 2004:

Δείτε ακόμη

Αντίδραση και 2η θέση ο ΠΑΟΚ
Για το νταμπλ η Μπάγερν, για την έκπληξη η Λεβερκούζεν
Το σκουντέτο περνάει από Τορίνο και Ρώμη!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις