Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός και φτώχεια: Ποιες περιοχές “χτυπούν” οι εξάρσεις, μια ενδιαφέρουσα ανάλυση
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ BLOOMBERG

Κορονοϊός και φτώχεια: Ποιες περιοχές “χτυπούν” οι εξάρσεις, μια ενδιαφέρουσα ανάλυση

Κορονοϊός και φτώχεια: Οι φτωχότερες κοινότητες μπορεί να έχουν χειρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μια κακή κατανόηση της σοβαρότητας του ιού και του τρόπου προστασίας από αυτόν.

Κορονοϊός και φτώχεια: Διαφορετικά χαρακτηριστικά παρουσιάζει η νέα έξαρση του κορονοϊού, σε σύγκριση με την πρώτη έκρηξη της πανδημίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, αρχικά ο κορονοϊός δεν έκανε οικονομικές διακρίσεις κι εμφανιζόταν σε όλες τις περιοχές, είτε ήταν πλούσιες είτε ήταν φτωχές, όμως φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει πλέον. Συγκεκριμένα, η αύξηση κρουσμάτων στο Λέστερ (Μεγάλη Βρετανία), στο Γκέτερσλοχ (Γερμανία), στη Μοντραγκόνε (Ιταλία), τον δικό μας Εχίνο, αλλά και σε ορισμένες γειτονιές της Λισαβόνας έχουν ένα κοινό στοιχείο.

Στην Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο Γκέτερσλοχ, στην βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αφότου εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η ομάδα αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από φτωχά αμειβόμενους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ζούσαν μαζί σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η χώρα άρει τους περιορισμούς, το Λέστερ, μια πόλη στα Ανατολικά Μίντλαντς, ορισμένα σχολεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα, θα παραμείνουν κλειστά για δύο ακόμη εβδομάδες. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι Ασιάτες και εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως και στις ΗΠΑ, η επιδημία του κορονοϊού έχει κάνει διακρίσεις, με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας να λέει πως ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό είναι υψηλότερος στις φτωχότερες περιοχές και συγκεκριμένα πιο υψηλός στις ομάδες των μαύρων, των Ασιατών και άλλων μειονοτήτων.

Στην Ιταλία, η πανδημία του κορονοϊού είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Λομβαρδία, μία από τις πλουσιότερες περιοχές του βιομηχανικού βορρά της χώρας. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η πόλη Μοντραγκόνε, κοντά στην Νάπολη, έχει δει μια αύξηση των κρουσμάτων σε ένα κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί μια ομάδα Βουλγάρων μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται σε εποχιακές γεωργικές εργασίες.

Η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει νέο lockdown στην πόλη, αλλά έστειλε στρατό για να θέσει το συγκρότημα υπό αυστηρή παρακολούθηση. Το Μοντραγκόνε κατατάσσεται στο τοπ 10% των ιταλικών πόλεων με το μεγαλύτερο μερίδιο μεταναστών και στο κατώτατο 10% αυτών με το υψηλότερο κατά κεφαλήν δηλωμένο εισόδημα. Τέτοιες εξάρσεις εμφανίστηκαν επίσης στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, χώρες που σημείωσαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ένα τοπικό lockdown στην βόρεια πόλη του Εχίνου, η οποία φιλοξενεί πολλούς από την μουσουλμανική μειονότητα της χώρας, ενώ στην Πορτογαλία το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε 19 γειτονιές στην περιοχή της Λισαβόνας, Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική.

Πώς εξηγείται η έξαρση του κορονοϊού

Αυτές οι νέες εστίες κορωνοϊού έχουν αρκετές εύλογες εξηγήσεις. Ορισμένοι μετανάστες ενδέχεται να έχουν μεταφέρει τον ιό από χώρες όπου ακόμη δεν έχει περιοριστεί η εξάπλωση, Οι φτωχότερες κοινότητες μπορεί να έχουν χειρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μια κακή κατανόηση της σοβαρότητας του ιού και του τρόπου προστασίας από αυτόν. Επίσης, μερικοί άνθρωποι πιθανώς να αποφεύγουν να εξεταστούν ή να αναζητήσουν θεραπεία εξαιτίας του φόβου πως μπορεί να μπουν σε καραντίνα και να χάσουν την δουλειά τους.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, σημειώνει το Bloomberg, πληρώνουν ένα απότομο τίμημα για την χρόνια παραμέληση αυτών των κοινοτήτων, οι οποίες συχνά παρέχουν μια πολύ φθηνή πηγή εργασίας, Αυτό επέτρεψε να δημιουργηθούν πολλές ανισότητες όσον αφορά την εκπαίδευση, τις ευκαιρίες απασχόλησης και την πρόσβαση στην στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη που ήταν πάντα απειλή για την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Ο κορωνοϊός φέρνει ξανά στην επιφάνεια τέτοιες ανισότητες, αυτή την φορά δείχνοντας πώς τα τρωτά σημεία αυτών των ομάδων μπορούν να αποτελέσουν απειλή και για την δημόσια υγεία.

Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος αυτές οι επιδημίες να προκαλέσουν βαθιές διαιρέσεις στο σύνολο του πληθυσμού. Στο Μοντραγκόνε, εντάσεις προέκυψαν όταν μερικοί κατηγόρησαν τους μετανάστες πως δεν ακολούθησαν τους κανόνες και διέδωσαν τον κορωνοϊό. Σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί από την πολιτική κατάσταση, ο Ματέο Σαλβίνι, ο αρχηγός του κόμματος της Λίγκας, πήγε στην περιοχή αυτή για μια συγκέντρωση, αλλά έπρεπε να την κόψει απότομα όταν διακόπηκε από ένα αντίπαλο πλήθος αριστερών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις