Νομοσχέδιο διαδηλώσεις - αλλαγές: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέσυρε το «ιδιώνυμο» για συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση – Αλλαγές για επιπρόσθετες θεσμικές εγγυήσεις
Νομοσχέδιο διαδηλώσεις – αλλαγές: Κείμενο με νομοτεχνικές βελτιώσεις κατέθεσε στην παρέμβαση του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην παρέμβαση του κατέθεσε κείμενο με νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές οι οποίες όπως ήρθε προήλθαν τόσο από τις προτάσεις που έκαναν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ όσο και από τις προτάσεις που έκαναν κυβερνητικοί βουλευτές. Πιο σημαντική αλλαγή είναι η κατάργηση της ποινής φυλάκισης έως και ένα έτος που προβλεπόταν στο άρθρο 13 παράγραφος 1 σε οποίον συμμετείχε σε διαδήλωση ή πορεία που ήταν απαγορευμένη . Με την αλλαγή αυτή επί της ουσίας καταργείται το ιδιώνυμο αδίκημα που προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο. Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι κακώς μπήκε η συγκεκριμένη διάταξη
Όσον αφορά τις υπόλοιπες αλλαγές στο σημείο το οποίο ανέφερε ότι “αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον ”, μετατρέπεται σε “επιτρέπεται εφόσον.” Και φεύγει το δύναται όπως είχε ζητήσει το κίνημα αλλαγής. Στο κομμάτι της απαγόρευσης μιας συγκέντρωσης προστίθεται ότι θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη Προέδρου Πρωτοδικών. Αν δεν έχει απαντήσει στις τελευταίες 24 ώρες σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση Όσον αφορά την διάλυση μιας συγκέντρωσης θα πρέπει να παρίσταται ο εισαγγελέας και να συμφωνεί. Αν δεν παρίσταται να ενημερώνεται αμελλητί.
Νομοσχέδιο διαδηλώσεις: Υψηλοί τόνοι
Στη σημερινή τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση πριν το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην ολομέλεια τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στους υψηλούς τόνους, με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ και το Μέρα 25 να αναφέρουν πως το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να βελτιωθεί και πρέπει να αποσυρθεί. Όμως και το κίνημα αλλαγής αρνήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο επιφυλασσόμενο για την ολομέλεια. Μάλιστα ο κ. Καμίνης είπε στον κ. Χρυσοχοΐδη εάν θέλει το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίσει και με τα δύο χέρια την ρύθμιση των συγκεντρώσεων ας φέρει την πρόταση που είχε κάνει ο ίδιος ως Δήμαρχος Αθηναίων.
Χρυσοχοΐδης: Μιλάμε διαφορετική γλώσσα
Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην παρέμβαση του επιτέθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι η κριτική τους είναι εκτός πραγματικότητας. “Δεν εκπλήσσομαι από αυτά που άκουσα για τρίτη μέρα σ’ αυτή την αίθουσα κάποιοι εδώ μέσα είναι εκτός πραγματικότητας είτε για λόγους προσχηματικούς είτε για λόγους αντιλήψεων. Θυμηθείτε ποια ήταν η στάση αυτών των κομμάτων στο πανεπιστημιακό άσυλο ή στο θέμα των Εξαρχείων. Όλες οι ρυθμίσεις και όλες οι επιχειρήσεις που έγιναν ανταποκρίνονταν στο αυτονόητο σε αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητεί να ρυθμιστεί ένα ζήτημα που αποτελεί θέμα για την καθημερινότητα και τη ζωή της.
Μιλάμε διαφορετική γλώσσα κάποιοι από σας μιλάτε για απαγορεύσεις κι εμείς για τη ρύθμιση ενός δικαιώματος μιλάμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα”.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής να μελετήσουν τις βελτιώσεις που έχει κάνει προκειμένου στην συζήτηση και στην ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια η θέση του κόμματος να αλλάξει και έτσι το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και από το ΚΙΝΑΛ . “Έχουμε κάνει δεκτές πολλές προτάσεις από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αλλά και βουλευτών της πλειοψηφίας. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές που γίνονται καλύπτουν πλήρως την τοποθέτηση σας οι όποιες αλλαγές θα βοηθήσουν και στον τομέα των δικαστικών εγγυήσεων και στον τομέα της απαλλαγής από κάποια ιδιαίτερα αδικήματα που προβλεπόταν στο σχέδιο νόμου”.