Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Τένις – Γουίμπλεντον: The Championships!
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τένις – Γουίμπλεντον: The Championships!

Τένις - Γουίμπλεντον: Η παράδοση, η τεχνολογία, οι αθλητές, τα εκατομμύρια και η λάμψη που περιβάλλουν το 1/4 του γκραν σλαμ, το ένα από τα τουρνουά χρυσάφι του παγκοσμίου τένις!

Τένις – Γουίμπλεντον: Είτε ακολουθεί κανείς των επίσημο και παραδοσιακό τίτλο The Championships είτε αυτόν που έχει καθολικά επικρατήσει παγκοσμίως και περιγράφεται από το προάστιο που βρίσκονται τα κορτ, για το ίδιο τουρνουά μιλάμε. Γουίμπλεντον.

Του Θοδωρή Χαρόπουλου

Το αρχαιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο. Και για πολλούς αυτό με το μεγαλύτερο πρεστίζ! Μία τέτοια μέρα, 9η Ιουλίου, πριν από 143 χρόνια έγινε το πρώτο σέρβις (ή σερβίς για όσους υιοθετούν τη γαλλόφωνη προφορά) στο παρθενικό τουρνουά στα γήπεδα του Γουίμπλεντον! Σήμερα, 1,5 αιώνα μετά το μεγάλο τουρνουά εξακολουθεί να συγκεντρώνει εκατομμύρια βλέμματα κάθε χρόνο. Ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν δα και τεράστια παράδοση στο σπορ, αλλά κάθε καλοκαίρι παρακολουθούν κάθε λεπτό του τουρνουά με ευλάβεια!

Στο Γουίμπλεντον, το μόνο τουρνουά του γκραν σλαμ με φυσικό γκαζόν στο κορτ, η τεχνολογία συναντά την παράδοση με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Οι παράγοντες, οι συμμετέχοντες και γενικώς όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τουρνουά, ΄χουν πολύ ιδιαίτερο dress code με λευκή περιβολή και όχι εξτρεμισμούς! Αυστηρά, όχι στο περίπου! Επιπλέον, πέραν του κεντρικού χορηγού, εταιρεία ωρολογίων που είναι και επίσημος χρονομέτρης των αγώνων για δεκαετίες, δεν υπάρχει καμία διαφήμιση στον περίβολο των κορτ!

Τένις – Γουίμπλεντον: Η τεχνολογία

Η δε τεχνολογία, έχει εισδύσει τα τελευταία χρόνια κανονικα και στο μακραν παραδοσιακότερο τουρνουά του κόσμου. Είτε για να συναντήσει την ανάγκη για ισονομία, με το Hawkeye που εποπτεύει τις γραμμές. Και δίνει το δικαίωμα για τα δύο challenges που μπορεί αν επικαλεστεί κάθε παίκτης στο σετ. Αλλά ακόμα και για να προστατεύσει τις ανάγκες της μη διακοπής τελικών όταν βρέχει (κάτι απόλυτα σύνηθες στο Λονδίνο). Με την συρόμενη οροφή του κεντρικού κορτ!

Στο Γουίμπλεντον δεν είναι τίποτε τυχαίο. Ούτε καν τα BBG’s (Ball Boys and Girls). Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσι, που πιάνουν τις μπάλες και τις επιστρέφουν στους πρωταγωνιστές. Και, ΟΚ, δεν είναι πια προερχόμενα από συγκεκριμένα σχολεία της Λονδρέζικης αριστοκρατίας όπως μέχρι στα μέσα του 20ού αιώνα. Και φυσικά επιλέγονται με πολλά κριτήρια, αγωνιστικά, φυσικής κατάστασης, γνώσης για το τένις, ακαδημαϊκών επιδόσεων κ.λπ.

Τένις – Γουίμπλεντον: Χρυσάφι στα πόδια των αθλητών

Και όλα αυτά, βέβαια, δεν γίνονται για πενταροδεκάρες. Το μακροβιότερο, παραδοσιακότερο και πιο φημισμένο τουρνουά τένις στον κόσμο χρυσώνει τους παίκτες που το δοξάζουν. Και δοξάζονται από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τις τελευταίες αυξήσεις που καταλογίστηκαν το 2017, οι νικητές παίρνουν ως βραβείο 2.200.000 λίρες Αγγλίας (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ! Και δεν εξαντλείται εκεί …το μπλοκ επιταγών για τους συμμετέχοντες. Οι φιναλίστ λαμβάνουν το 50%, ήτοι 1,2 εκατ. ευρώ περίπου. Ενώ οι τελευταίοι… τροχοί της άμαξας των συμμετεχόντων, όσοι παίξουν ένα μόνον παιχνίδι του κεντρικού ταμπλώ και αποκλειστούν στον α’ γύρο, θα λάβουν περίπου 40 χιλ. ευρω έκαστος.

Οι απερχόμενοι πρωταθλητές, οι νικητές του 2019, είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς στους άντρες και η Σιμόνα Χάλεπ στις γυναίκες. Στο διπλό ανδρών οι Καμπάλ/Φάρα για τους άντρες, οι Στρίτσοβα/Χσιέ στις γυναίκες και οιΤσανΝτόντιγκ στο μεικτό ήταν οι πρωταθλητές. Είναι αυτοί και οι κορυφαίοι όλων των εποχών όμως; Οχι. Οταν μιλάμε για τους εν ενεργεία, χορτάρι σημαίνει Ρότζερ Φέντερερ. Τελεία και παύλα. Ο Ελβετός βασιλιάς των κορτ έχασε στον περσινό τελικό σε ένα παιχνίδι θαύμα από τον Τζόκοβιτς, αλλά έχει προλάβει να υψώσει στο λονδρέζικο ουρανό τον κούπα του πρωταθλητή 8 φορές! Και είναι ο ρέκρορντμαν νικών με 101! Στις δε γυναίκες, η θρλική ΤσεχοΑμερικάνα Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 120 νίκες και 9 τίτλους έχει γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στο βιβλίο των ρεκόρ!

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι που έχει καταγραφεί στο Γουίμπλεντον είναι Το 11 ωρών και 5 λεπτών (!!!!) παιχνίδι μεταξύ του Αμερικανού Αϊσνες και του Γάλλου Μαχουτ, το 2010. Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια τελικός, δε, ήταν το περσινό θρίλερ Τζόκοβιτς-Φέντερερ με 4 ώρες και 57 λεπτά!

Τένις – Γουίμπλεντον: Οι Ελληνες

Οι Ελληνες έχουν δώσει το παρών σε διάφορες εποχές του μεγάλου τουρνουά. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις, όμως, ήρθαν είτε από συμπατριώτες μας που εκπροσώπησαν άλλα εθνικά χρώματα (εκεί όπου προπονούνταν και διέμεναν στην καριέρα τους), είτε απο μετανάστες 1ης έως και 4ης γενιάς. Από την Ντιντί Βλαστού-Σερπιέρι που υπό τη γαλλική σημαία έχει παίξει ημιτελικό στο Γουίμπλεντον (1926), ως την Ελένη Κοντόσταυλου-Νικολοπούλου που έπαιξε προημιτελικά το 1928 και τον Γιώργο Καρυδιά που υπό την Βρετανική σημαία είχε παίξει μέχρι και ημιτελικά στο διπλό. Νικητής, δε, του μεικτού με την Πέμπελ Πάρτον (1911) ήταν ο Μιχάλης Μαυρογορδάτος, επίσης με τα βρετανικά χρώματα. Τα τελευταία χρόνια, η Σάκαρη και ο Τσιτσιπάς είναι οι μεγάλες ελπίδες του ελληνικού τένις για μία μεγάλη διάκριση στο Γουίμπλεντον.

Δείτε ακόμη:

Πάμε Στοίχημα: Περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Ιούνιο
Η Βερόνα υποδέχεται την Ιντερ με το μυαλό στο Γιουρόπα Λιγκ
Η Εϊμπάρ υποδέχεται τη Λεγκανές σε ματς χωρίς αύριο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις